Logo bosscheomroep.nl
V.l.n.r. Paul Beliën, Iris van Rooij en Gé van Berkel. Foto: Henk van Esch
V.l.n.r. Paul Beliën, Iris van Rooij en Gé van Berkel. Foto: Henk van Esch

Zinnenprikkelende theaterproductie voor en door Bosschenaren

'We hebben gekozen voor een totaalbeleving'

's-HERTOGENBOSCH – Van 23 augustus tot en met 1 september is Boldain te zien in Theater aan de Parade. Een unieke theatrale thriller die tot stand is gekomen in creatieve samenwerking tussen Theater aan de Parade en het Paleis voor Volksvlijt. Met in de hoofdrollen Gé van Berkel, Paul Beliën en Iris van Rooij, en onder regie van Vincent van den Elshout. Het verhaal speelt zich af in het Brabantse criminele familieorganisatie circuit.

Boldain is bedacht door Gé van Berkel, voormalig toneelmeester van het Theater aan de Parade. In 'Gilles' werkte Gé ook al samen met regisseur Vincent van den Elshout. "Na 'Gilles' bleef het contact met Gé warm en inspirerend", aldus Vincent. "Toen hij meldde dat hij een thriller op scène wilde maken, was ik getriggerd. Het namelijk een genre dat zeer goed in boeken en films te vangen is maar voor op het toneel is het toch een uitdaging. Persoonlijk heb ik nog nooit een thriller op scène gezien. Het maken is een zoektocht naar 'wanneer wordt het spannend' en waarom?" Toen het eerste idee voor Boldain op papier stond, kreeg Vincent het toegestuurd. "Hier heb ik op gereageerd. Als regisseur ben ik vanaf januari aan het werk met Gé en Paul. In juni heeft Iris zich bij ons gevoegd. In totaal is een ploeg van zo'n 25 mensen betrokken bij de realisatie van deze voorstelling betrokken, allemaal van onder de rook van 's-Hertogenbosch."

Totaalbeleving
"Repeteren aan een thriller vraagt geduld en de mogelijkheid ruimte te creëren voor stilte en interpretatie. Voor de één is de ontmoeting een afrekening, voor de ander is het berekening terwijl het voor de derde een verrekening is. Deze drie verschillende energieën c.q. karakters eisen om beurten de aandacht op waardoor het publiek moet kiezen met wie zij zich identificeren. Het is een zeer intens proces waarin het uiterste van concentratie wordt gevraagd van de toneelspelers. Ze moeten schakelen tussen uiteenlopende emoties. Dit resulteert in een alerte en scherpe enscenering." Boldain is een compleet eigen ontworpen productie die zich afspeelt in een decor van vele autowrakken. "Theater moet beklijven. Daarom hebben we bewust gekozen voor een totaalbeleving. De bezoeker zal het theater aan de Parade totaal anders ervaren dan gewoonlijk. Zij komen op plaatsen waar het publiek normaal niet komt. Ook levert de samenwerking met journalist Maino Remmers een wonderlijke en sfeerversterkende ouverture op. Het publiek wordt in de voorstelling gezogen om pas een uur later weer uit haar greep te worden bevrijd."

Acteur én tekstschrijver
Paul Beliën speelt niet alleen mee in Boldain, hij schreef samen met Gé ook de teksten. "Toen hij met pensioen ging, hebben wij de afspraak gemaakt dat we samen een stuk zouden maken en spelen. Anderhalf jaar geleden belde hij me op, legde me zijn idee voor en vroeg of ik zijn concept wilde lezen. Ik zei meteen 'ja'. Na lezing zijn we om beurten gaan schrijven tot we een versie hadden die we voor konden leggen aan de door ons gewenste regisseur, Vincent. Ik zie mezelf niet echt als schrijver, meer als mee-schrijver en beeld bedenker. Gé is een man van veel woorden; mijn inbreng was vaak 'wat je kunt spelen, hoef je niet te zeggen'. Het streven was een voorstelling te maken die spannend is en blijft tot het einde. In een film is een thriller altijd spannend te maken, maar in het theater heb ik het nog nooit gezien. Een uitdaging dus!"

Zien, voelen en ruiken
"Het draait allemaal om de familie Boldain, die op allerlei manieren in de criminaliteit zit. De pater familias Antonie Boldain is door overleefde aanslagen en bijkomende ziektes aan zijn rolstoel met zuurstof gebonden. Kleindochter Annabelle organiseert een ontmoeting tussen hem en haar oom Otto, een rol die ik voor mijn rekening neem. Otto was de boekhouder in goede tijden, maar hij en zijn vrouw Kitty Boldain zijn jaren geleden na een conflict verstoten uit de familie. Beiden komen ze naar de afspraak, maar ze hebben allebei hun eigen agenda…" Wat die is, moet je vooral zelf komen bekijken. "Geloof me, in Boldain worden alle zintuigen geprikkeld. Als ik je vertel dat de ontmoeting plaatsvindt op een autosloperij die voor deze gelegenheid wordt opgebouwd met echte autowrakken in de Pleinzaal, dan staat voor mij vast dat je dat nooit meer in dit theater te zien krijgt. Komt dat zien, voelen en ruiken... de geur van handel!"

Tickets en info: www.theateraandeparade.nl.