Logo bosscheomroep.nl
Brigitte van de Water voor de Litserborg in Den Dungen. Foto: Wendy van Lijssel
Brigitte van de Water voor de Litserborg in Den Dungen. Foto: Wendy van Lijssel

Eerste editie Jurk aan de Donk in Litserborg te Den Dungen

'Waar de een op uitgekeken is, kan de ander blij mee worden gemaakt'

DEN DUNGEN – Op zondag 22 september vindt een geheel nieuw evenement plaats in de Litserborg te Den Dungen: Jurk aan de Donk. Jurk aan de Donk is een tweedehands kledingmarkt waar u terecht kunt voor goede, mooie, moderne, vlotte en kleurrijke dames- en meidenkleding. Met uiteraard schoenen, tassen en sjaals om uw outfit helemaal compleet te maken. "Waar de een op uitgekeken is, kan de ander blij mee worden gemaakt", vertelt initiatiefneemster Birgitte van de Water.

Door Astrid Berkhout

Birgitte, getrouwd en woonachtig in Den Dungen, is arbeids- en organisatiedeskundige. Zij geeft momenteel advies aan 12 zorgorganisaties op het gebied van arbeidsomstandigheden. "Zoals zoveel vrouwen heb ook ik een uitpuilende kleding- en schoenenkast", aldus Birgitte. "Ik vind kleding en schoenen nu eenmaal leuk. Veel van mijn kleding wordt echter zelden gedragen. Dat is zonde. Steeds meer komt bij mij het besef dat ik ook met minder kleding kan doen. Ik hoef geen overvolle kledingkast meer te hebben. Ik zie dit ook bij mijn vriendinnen, buurvrouwen en (vrouwelijke) collega's. Het is volgens mij sowieso een trend dat vrouwen minder kleding kopen en àls ze dan toch kleding kopen, dit bewuster doen door bijvoorbeeld voor tweedehands kleding te kiezen. Het gaat verspilling tegen en je bent ook nog eens 'lief' voor je portemonnee."

De inspiratie
"In Bunnik en Zeist organiseren twee meiden al enkele jaren 'Jurk aan de Rijn'. Ik ga hier zelf al een tijd als verkoper naar toe. Vooral het laagdrempelige karakter van deze tweedehands kledingmarkt staat mij aan. Het is gezellig en de sfeer is goed met vrouwen en meiden onderling. Er wordt ook niet moeilijk gedaan: Je huurt gewoon een plekje en richt dat zelf in met je eigen meegebrachte rek, tafeltje e.d. En na afloop ruim je alles netjes op en neem je de spullen die je niet verkocht hebt, weer mee naar huis. Ik wilde dit evenement ook in Den Dungen introduceren. Met toestemming van beide dames heb ik de naam wat aangepast. Het is sowieso leuk om iets nieuws te organiseren, er is geen vergelijkbaar evenement in Den Dungen of omgeving. Ik heb er bewust voor gekozen de tijd beperkt te houden: De markt vindt plaats van 14.00 tot 16.30 uur, vanaf 13.00 uur kan iedereen zijn of haar plekje inrichten. Als verkoper ben je er dus geen hele dag mee kwijt, alleen een middag."

Laagdrempelig en ontspannen
"Voor de duidelijkheid: De kledingmarkt is niet bestemd voor handelaren maar alleen voor particulieren. De aangeboden dames- en meidenkleding moet bovendien wel in goede staat zijn. De verkopers bepalen zelf hun verkoopprijs. De Litserborg dient als locatie. Hier is een grand café waar bezoekers een hapje en een drankje kunnen nuttigen. Verder heb ik deze eerste editie niets extra's geregeld in de zin van live muziek of iets dergelijks. Ik wil het allemaal niet te groot maken, Jurk aan de Donk moet vooral laagdrempelig zijn en gekenmerkt worden door een leuke, ontspannen sfeer."

Tweejaarlijks evenement
"Ja, het kost tijd, maar ik vind het persoonlijk een uitdaging om iets heel nieuws neer te zetten. Gelukkig krijg ik hulp van enkele vriendinnen, die me op de dag zelf komen ondersteunen. Ik hoop dat er veel vrouwen en meiden op Jurk aan de Donk af zullen komen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het een tweejaarlijks evenement wordt, met edities in het voorjaar (maart) en in het najaar (september). Alle beschikbare verkoopplekken voor de eerste editie zijn inmiddels al verhuurd. Ik werk echter met een wachtlijst dus mensen kunnen zich nog altijd melden. De reacties op de markt zijn tot nu toe heel goed, blijkbaar voorziet het evenement in een behoefte, zoals ik al gedacht had."

Meer informatie is te vinden op www.jurkaandedonk.nl. De entree is gratis.