Logo bosscheomroep.nl
Ruud van Lieshout tegenover zijn ouderlijk huis op de Van der Does de Willeboissingel te 's-Hertogenbosch
Ruud van Lieshout tegenover zijn ouderlijk huis op de Van der Does de Willeboissingel te 's-Hertogenbosch

95-jarige Ruud van Lieshout over zijn indrukwekkende carrière: Geluidstechnicus in hart en nieren

's-HERTOGENBOSCH – Ruud van Lieshout begon in zijn tienerjaren te werken met geluid, toen hij zelf zijn eigen opname set bouwde. In 1949 kreeg hij zijn eerste officiële baan als omroeptechnicus bij de Nederlandse Radio Unie in Hilversum. Het was het begin van een lange, indrukwekkende carrière als geluidstechnicus voor Phonogram, waarin hij werkte met vele bekende artiesten, waaronder Ramses Shaffy, Wim Sonneveld, Wim Kan, Willem Nijholt, Paul van Vliet, Willy en Willeke Alberti, Liesbeth List, The Blue Diamonds, The Ramblers en de Dutch Swing College Band. Anno 2019 is Ruud, geboren in 's-Hertogenbosch en na verschillende omzwervingen inmiddels woonachtig in Laren (Noord-Holland), nog steeds actief op audio- en videogebied. In zijn boek 'Band Loopt: Backstage verhalen uit de platenstudio' vertelt hij op een luchtige, humoristische manier wat hij in de loop der jaren allemaal heeft meegemaakt.

De aanleiding om het boek te schrijven was heel persoonlijk. "Iedereen wil op een bepaald moment iets weten over vroeger", vertelt Ruud. "Ik heb een dochter en een zoon. In eerste instantie heb ik mijn ervaringen voor hen op schrift gesteld. Ik heb mijn best gedaan er een prettig leesbaar geheel van te maken, volop anekdotes en veel fotomateriaal. Op aandringen van mensen in mijn omgeving - die benadrukten dat mijn verhaal ook interessant was voor anderen - heb ik het uiteindelijk uitgegeven als boek."

Met gevoel
De 95-jarige is tijdens ons gesprek opvallend helder en spitsvondig. Waarom geeft hij nog steeds lezingen in het hele land? Hij zou immers ook op zijn lauweren kunnen rusten. "Ik moet toch wat!" aldus Ruud. "Juist door het vak ben ik altijd in beweging gebleven. Ik heb altijd werk gehad. In deze business moet je 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, ter beschikking zijn. Je moet werken als er iets te doen is en je kansen grijpen als die zich voordoen. Mijn drijfveer? De muziek! Voor mij was en is het de uitdaging om met zo min mogelijk techniek de mooiste opnames te maken. Tegenwoordig kan er ontzettend veel maar als je te veel techniek inzet, wordt het koud en kil. Alleen door met gevoel op te nemen, blijft de warmte van de muziek behouden en ben je in staat mensen te raken. Ook niet onbelangrijk: Het is de kunst ervoor te zorgen dat mensen die jouw opnames beluisteren, het idee hebben dat ze er zelf bij aanwezig zijn. Alles, tot een kuchje toe, moet je kunnen horen. De muziek moet niet alleen goed klinken, je moet ook de sfeer kunnen proeven." Het maken van live opnamen – van cabaretvoorstellingen, jazzconcerten en oudejaarsconférences in theaters tot koren en orgelconcerten in kerken – was dan ook de grote kracht van Ruud.

Het echte werk
Ruud is geworteld in deze regio: Hij woonde 28 jaar in 's-Hertogenbosch. Toen hij bij de Nederlandse Radio Unie werkte, maakte hij gebruik van de mogelijkheid om 3 jaar naar Indonesië te gaan om daar voor de radio-omroep te werken. Terug in Nederland was hij studiobaas in zijn eigen geluid- en opnamestudio Polyhymnia in zijn geboorteplaats. Hier verzorgde hij geluid voor voorstellingen, maakte plaatjes voor soldaten overzee en presenteerde programma's. Het echte studiowerk begon echter in 1956 voor Phonogram in Hilversum. Gedurende 28 jaar heeft hij alle grote Nederlandse én vele buitenlandse artiesten op de plaat gezet. Hij werkte in de Hilversumse Hof van Holland Studio en de Larense Lumière, maar vooral in de Honingstraatstudio en uiteindelijk als manager in de Wisseloord Studio's in Hilversum. "Het was extra leuk als nummers die ik opgenomen had Edisons wonnen, ik was dan trots dat ik er een bijdrage aan had geleverd."

Hechte vriendschappen
Met verschillende artiesten heeft Ruud een hechte vriendschap opgebouwd. "Zeker als je vaker met elkaar samenwerkt, groeit het contact. Sommige artiesten waren zenuwachtig als ze opnames kwamen maken. Ik deed mijn best om hen op hun gemak te stellen en nam alle tijd voor hen. Willem Nijholt mocht ik Wimpie noemen, echt een voorrecht. Toen hij voor het eerst bij mij kwam, was hij heel onzeker omdat hij dacht dat hij vals zong. Als ik zijn eerste opname niet had gemaakt, was hij zeker gestopt. Ik deed echter mijn best om Willem het vertrouwen te geven dat hij nodig had. Met succes." O.a. een brief van Willem Nijholt staat in het boek van Ruud. Een aantal artiesten heeft namelijk op verzoek van dochter Juliette over hun belevenissen met Ruud geschreven. Aan stoppen denkt Ruud voorlopig niet. "Zolang het kan, blijf ik doorgaan. Ik ben altijd een optimist geweest. Je moet niet klagen maar genieten van wat je nog kunt."

Het boek 'Band Loopt, Backstage verhalen uit de platenstudio' is voor 19,95 euro (incl. verzendkosten en met handtekening van Ruud) te bestellen via www.bandloopt.nl.