Logo bosscheomroep.nl
V.l.n.r.: Sophie Fleur, Lonneke (bovenop de glijbaan) en Joyce hebben samen de grootste lol. Foto: Michel van de Langenberg
V.l.n.r.: Sophie Fleur, Lonneke (bovenop de glijbaan) en Joyce hebben samen de grootste lol. Foto: Michel van de Langenberg

Eerste hulp voor moeders die het even niet meer weten…

'Wij weten hoe het voelt!'

's-HERTOGENBOSCH - Speciaal voor alle moeders die het wel eens hebben gehad, die zichzelf een keer willen horen denken, en die zich af en toe betrappen op het verlangen naar een verblijf op een onbewoond eiland, presenteren Joyce Vlamings (pedagogisch adviesbureau Joyeux), Lonneke Wingender (life- & familycoach) en Sophie Fleur Verbiesen (Mama Doet) op zaterdag 28 september 2019 het grappige én leerzame event Mom's First Aid in Perron-3 te Rosmalen. Een verwen dag voor jezelf waar je ook nog eens iets van opsteekt!

Door Astrid Berkhout

Joyce, Lonneke en Sophie Fleur hebben zelf ook kinderen: Joyce een zoon en dochter van 7 en 9 jaar, Lonneke 2 zoons van 25 en 27 jaar, en Sophie Fleur 3 dochters van 5, 6 en 9 jaar. "Wij weten dus als geen ander hoe mooi maar vooral ook hoe zwaar het moederschap soms kan zijn", verzuchten de dames in ons gesprek. Ze leerden elkaar kennen toen Joyce en Lonneke een aantal workshops hadden gegeven voor Mama Doet, een stichting die Sophie Fleur oprichtte om mama's een helpende hand te bieden. Al snel werd het idee geboren om een stapje verder te gaan en een hele dag te organiseren speciaal voor moeders met jonge kinderen. Sophie Fleur, met een knipoog: "Joyce en Lonneke zijn op deze dag de professionals, ik zit het event als ervaringsdeskundige voor. Het is mijn taak om mezelf zo belachelijk mogelijk te maken, zodat andere moeders zichzelf hierin herkennen en zich vrij voelen om hun verhaal te vertellen. Die taak is mij wel toevertrouwd."

Taboe doorbreken
Het gesprek dat ik heb met de drie dames zet de toon. Over en weer worden grappen gemaakt en de nodige sneren uitgedeeld. Het moge duidelijk zijn: Het is de bedoeling dat moeders veel plezier beleven aan Mom's First Aid, het programma wordt met een gezonde dosis humor gebracht. "Dat neemt niet weg dat je er ook nog iets van leert. Wij zorgen ervoor dat je naar huis gaat met veel praktische tips die het moederschap net wat leuker en makkelijker maken. Met het event proberen we ook een taboe te doorbreken. In onze hedendaagse maatschappij is het 'not done' om te zeggen dat het soms helemaal niet leuk is om moeder te zijn. Geloof me, als je kind krijsend op de grond ligt in de supermarkt of als je iedere dag dezelfde strijd over het eten aan moet gaan, dan kun je hem of haar wel achter het behang plakken. De druk is bovendien groot om alle ballen in de lucht te houden. Ter vergelijking: 10 jaar geleden werkten moeders gemiddeld 20 uur per week, tegenwoordig zijn dat er 32. En dan willen we het allemaal ook nog eens zo perfect mogelijk doen. Dat kan gewoon niet. Het is dan ook niet zo gek dat we er af en toe helemaal doorheen zitten. En waarom zouden we daar niet eerlijk over mogen zijn?"

Van HAK-menu tot SAO-tips
Tijdens Mom's First Aid staan 4 workshops op het programma. "In de ochtend starten we met een lesje timemanagement voor moeders, waarna we specifiek ingaan op de ochtendspits, een belangrijk stressmoment in veel gezinnen. Hoe kun je ervoor zorgen dat het allemaal net wat soepeler loopt? In de middag focussen we in de workshop 'Van sexy naar snot' op de relatie met je partner; wat kun je doen om het vuur tussen jullie brandend te houden? Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de opvoedvalkuilen, die we allemaal kennen, maar waar we ons vaak niet bewust van zijn. Soms lijkt je kind maar niet te willen luisteren, en dat ligt vaak niet alleen aan je kind, maar ook aan jouw manier van reageren." Verder kun je in het bezit komen van het megasnelle HAK-menu en krijg je van Sophie Fleur haar SAO (Schijt Aan Opvoeden) tips én een opbeurende FOP (Fuck Off Peptalk). Een heerlijke lunch en een feelgoodmarkt maken de dag compleet. "We leggen je helemaal in de watten. Aan het eind krijg je dan ook een goed gevulde goodiebag mee naar huis. Tijdens Mom's First Aid event kun je shoppen, eten, luisteren, lachen en ontspannen."

Niet de enige
"Het is zo makkelijk om jezelf naar beneden te halen en te vergelijken met al die andere moeders die het in jouw ogen beter doen. Wij hopen je met dit event te laten voelen dat je echt niet de enige bent. Zodat je vol energie, liefde en tien kilo lichter aan gepieker weer huiswaarts gaat!"

Kaartjes voor Mom's First Aid (inclusief lunch en goodiebag) zijn te koop via www.perron-3.nl. Meer informatie: www.mamadoet.nl/moms-first-aid-event en www.facebook.com/momsfirstaidevent.