Noël Josemans, Jordy Sanchez en Ad van Etten delen een droom. Foto: Michel van de Langenberg
Noël Josemans, Jordy Sanchez en Ad van Etten delen een droom. Foto: Michel van de Langenberg

De Bombarst geeft culturele klimaat in de stad een nieuwe impuls

'Hier kunnen magische dingen ontstaan'

's-HERTOGENBOSCH – Op 27 juni jl. zag stichting De Bombarst het levenslicht. In de prachtige, sfeervolle kapel van de Paap wil men een broedplaats realiseren waar makers, meemakers en mogelijkmakers elkaar ontmoeten en inspireren, met als doel het culturele klimaat in 's-Hertogenbosch een flinke boost te geven. De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Op zaterdag 24 augustus opent De Bombarst voor het eerst de deuren. De stichting organiseert dan van 12.00 tot 22.00 uur een benefietfeest. Iedereen is van harte welkom om mee te maken hoe de Bom Gaat Barsten in de kapel van de Paap.

Door Astrid Berkhout

Jarenlang was Circus Bon Bourgon gevestigd aan Papenhulst 24. Sinds 1 juli jl. bestaat het jeugdcircus echter niet meer waardoor de locatie vrij kwam voor andere geïnteresseerden. Toen bekend werd dat Bon Bourgon ging stoppen, kwam Jordy Sanchez in actie. Hij kreeg gelijk het idee om daar een culturele broedplaats te realiseren: De Bombarst! Hij nam contact op met vriend Noël Josemans, die weer een lijntje legde met Ad van Etten. Zij deelden de droom om 's-Hertogenbosch te verrijken met een creatieve broedplaats en samen smeedden zij een plan om De Bombarst werkelijkheid te maken. "We hebben ons idee voorgelegd aan woongemeenschap De Paap en zij gingen er al snel mee akkoord dat wij de nieuwe huurders zouden worden", vertelt Noël.

Unieke plek
Wat is precies de bedoeling? "We laten ons inspireren door Lamarziendan, een initiatief dat een open podium biedt aan beoefenaars van alle mogelijke disciplines van de podiumkunsten. Waar zij door de stad reizen en steeds een andere locatie aandoen, streven wij een vaste, fysieke plek na waar makers - van theatermakers, dansers en muzikanten tot circusartiesten, dichters en andere performers - alle ruimte krijgen om te experimenteren. Wat een mogelijke vorm zou kunnen zijn, is dat zij ter plekke nieuw werk kunnen creëren en uitproberen. Er is dan sprake van een open maakproces, waar bezoekers tijdens repetities kunnen binnenlopen om te zien wat er gemaakt wordt. We willen artiesten ook de mogelijkheid bieden van een residentie. Daarnaast ligt er het idee om vanuit De Bombarst producties te maken waar iedereen aan mee kan werken. Als het ons lukt om dit voor elkaar te krijgen, wordt het iets unieks. Grotere theatergezelschappen die subsidie krijgen, hebben vaak wel een vaste plek, en er zijn ook nog wel wat makershuizen, maar die zijn niet toegankelijk voor een breed publiek. Wij willen er juist voor zorgen dat makers hier met elkaar in contact komen, samen broeden op ideeën en de verbinding opzoeken om gezamenlijk iets nieuws en eigens te maken."

Stap voor stap
Om dit mogelijk te maken, is de stichting eerst op zoek gegaan naar vaste huurders die op gezette tijden gebruik willen maken van de kapel. Voor het komende seizoen zijn dit een balletschool, circus, acrobatiek, clownerie en danslessen. "Zij zorgen in feite voor een gedeelte van onze inkomsten zodat wij de huur kunnen betalen. We hebben een zaal van 10 bij 10 meter tot onze beschikking, met dansvloer, licht en geluid. Daarnaast is er nog een ruimte die we incidenteel kunnen verhuren voor bijvoorbeeld workshops, try-outs en lezingen. In de zomer van 2020 gaan we de kapel echt verbouwen om deze optimaal geschikt te maken voor al onze activiteiten. Het komende jaar willen we benutten om vooral uit te proberen wat wel en niet werkt op deze plek, en wat er echt nodig is. Vooruitlopend daarop gaan we volop aan de slag. De Bombarst moet 'dé plek waar je wil zijn' worden voor makers, zij moeten weten dat je hier altijd wordt verrast en dat hier magische dingen kunnen ontstaan."

Energie en vertrouwen
Op zaterdag 24 augustus kunt u tijdens het benefietfeest mee bepalen hoe de culturele bom in 's-Hertogenbosch kan gaan barsten, bij De Bombarst! Maak kennis met de verschillende huurders en geniet van optredens van de vele makers en bandjes die hun kunsten komen vertonen. "Mensen kunnen samen een beeld vormen hoe het in de toekomst gaat worden. We hebben tot nu toe al heel veel enthousiaste reacties gehad. Sommigen hebben ook al een financiële bijdrage gegeven. Dat geeft energie en vertrouwen. Om de creatieve broedplaats die we voor ogen hebben, daadwerkelijk te kunnen creëren, hebben we alle hulp nodig. We roepen iedereen op om vooral een bijdrage te leveren, of dat nu is in de vorm van geld en spullen, of ideeën en praktisch de handen uit de mouwen steken. Samen gaan we ervoor zorgen dat de bom gaat barsten!"

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met De Bombarst via ikwild@debombarst.nl. Meer informatie is te vinden op www.debombarst.nl en op de facebookpagina.