Een impressie van de Brabantsedag Heeze, met Hopeloos algemeen winnaar 2018. Foto: Victor Coffa
Een impressie van de Brabantsedag Heeze, met Hopeloos algemeen winnaar 2018. Foto: Victor Coffa (Foto: PICNIC)

Brabantsedag Heeze bomvol vermaak, kunst, (straat)theater, muziek en entertainment

'De saamhorigheid is enorm' HEEZE – Op zondag 25 augustus 2019 is de rollende theaterparade wederom het hoogtepunt van Brabantsedag Heeze. In de parade van de Brabantsedag komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gekoppeld aan het jaarthema en het Hertogdom Brabant. Dit jaar is het thema 'Wat beweegt Brabanders?' de inspiratiebron voor de 16 wagenbouwersgroepen. Tijd om kennis te maken met twee deelnemende groepen uit de regio: Bloed, Zweet & Tranen en Vriendenkring Ietskes Schif.

Door Astrid Berkhout

Bloed, Zweet & Tranen (B,Z&T) doet dit jaar alweer voor de twaalfde keer mee. De groep bestond bij de oprichting elf jaar geleden uit 80 personen maar inmiddels uit maar liefst 270 personen en is daarmee de grootste van de 16 deelnemende groepen. "De saamhorigheid binnen de groep is enorm", aldus Toon van der Linden en Michiel van der Heijden. "In november maakt de stichting Brabantsedag het algemene thema bekend, waarna ons themateam kijkt welk onderwerp hierbij kan passen. Als het wordt goedgekeurd, presenteren we het medio maart/april aan onze leden. Vervolgens gaan alle subcommissies er mee aan de slag, zij bekijken wat er vanuit iedere discipline – van bouw en spel tot kleding en muziek – gedaan kan en moet worden. Het theater dat uiteindelijk in slechts drie maanden leven krijgt op onze bouwplaats is altijd spannend. Samen werken we toe naar de climax op de laatste zondag van augustus, deze staat vast geblokt in vele agenda's."

Culinaire beleving
Dit jaar vormt Michelin de inspiratie: De culinaire band met Brabant. "In de titel zit de dubbele betekenis van Michelin; de autobandenfabrikant - veel mensen weten niet dat Michelin een autobandenfabriek had in 's-Hertogenbosch - en de culinaire Michelingids. Het gebruik van autobanden is vernieuwend qua materiaalgebruik. We zetten het geheel in 'steampunk' sfeer neer; eten in sterrenrestaurants is voor veel mensen onbereikbaar vanwege de hoge prijs, vandaar deze fantasiewereld. Overkoepelend plaatsen we het Wapen van Brabant, waarin de chef-kok de scepter zwaait en zorgt voor een culinaire beleving." B,Z&T werd in 2016 algemeen winnaar. Daarnaast hebben ze al meerdere keren de publieksprijs in ontvangst mogen nemen. "De mening van het publiek is voor ons het allerbelangrijkste. We hopen dat we de hooggespannen verwachtingen dit jaar weer kunnen waarmaken. Sowieso willen we de mensen langs de kant een prachtige dag laten ervaren. Na een aantal zwaardere, wat donkerdere onderwerpen komen we dit jaar sjiek, deftig en wat luchtiger voor de dag. Als laatst startende groep hebben wij de mogelijkheid om te zorgen voor een mooie afsluiting van het geheel, een culinaire beleving."

Ietschkes Schif
De circa 160 leden van Vriendenkring Ietskes Schif, die dit jaar voor de zesentwintigste keer meedoet, hebben gekozen voor een thema dat linkt aan de viering van 75 jaar bevrijding en brengen specifiek de vlucht van gevangen uit Kamp Vught in de periode 1943-1944 tot leven. "Helaas is kamp Vught nooit bevrijd, maar door de Duitsers in september 1944 ontruimd. Dankzij de vele technische mensen die deel uitmaken van onze groep, zijn we vooral goed in het uitvoeren van details. Dit heeft er in 2012 toe geleid dat de wapens die we gemaakt hadden, te echt leken en door de politie in beslag zijn genomen, voor de makers een compliment."

Op zoek naar vrijheid
"De keuze voor het onderwerp was dit jaar moeilijk, mede omdat ons eerste ontwerp kwam te vervallen door loting met een andere groep die hetzelfde thema had. Ook onze tweede keuze was al vergeven, maar dankzij de vasthoudendheid van en uitgebreide research door onze themacommissie zijn we uiteindelijk hierop uit gekomen. We doen ons best om het onderwerp met eerbied te behandelen. We willen zeker niet de schijn wekken dat ontsnappen uit het concentratiekamp een eenvoudige zaak was. Wel willen we de bijzondere drang van mensen om een weg te zoeken naar vrijheid neerzetten. Vrijheid die voor ons al 75 jaar normaal is. Toch zijn er op dit moment nog altijd mensen over de hele wereld op zoek naar vrijheid. Deze weg proberen we op artistieke wijze neer te zetten, met alle respect voor de mensen die in gevangenschap hebben gezeten. Een grote afvaardiging is naar Nationaal Monument Kamp Vught geweest om de emoties goed over te kunnen brengen op het publiek. Als alles op zondag klopt, gaan we een zeer indrukwekkend paradestuk neerzetten."

De Brabantsedag vindt plaats van 10.00 tot ongeveer 20.00 uur. Voor en na de theaterparade (start om 13.30 uur) is op aangeklede sfeerpleinen in Heeze een compleet programma te beleven met exposities, muziek, (straat)theater, entertainment, vertier en catering. Toegangs- en tribunekaarten zijn te bestellen op www.brabantsedag.nl/tickets (kinderen t/m 12 jaar gratis toegang). Tip: Op zaterdag 17 augustus 2019 is er om 19.00 uur de Kinderparade. Deze trekt door het centrum van Heeze en is gratis te bezoeken.