Leerlingen van Het Palet bekijken waterdiertjes samen met een natuurouder.
Leerlingen van Het Palet bekijken waterdiertjes samen met een natuurouder.

Gratis natuuroudercursus voor (groot)ouders en wijkbewoners

's-HERTOGENBOSCH - Het Instituut voor Natuureducatie (IVN) vindt dat je niet jong genoeg kunt beginnen om belangstelling voor de natuur te kweken, bijvoorbeeld op basisscholen. Mede om die reden organiseert het IVN vanaf september een gratis natuuroudercursus voor (groot)ouders en wijkbewoners om leraren basisonderwijs te ondersteunen.

Door Astrid Berkhout

"Het is belangrijk en leuk dat kinderen niet alleen in de klas, maar juist ook buiten kennis kunnen maken met natuur en milieu", aldus Jaco Wijsman, coördinator van de IVN werkgroep School en Natuur. "Verwondering staat centraal. Natuurouders zijn (groot)ouders of andere vrijwilligers die het zinvol vinden en er plezier in hebben om samen met kinderen op onderzoek te gaan in de natuur. Natuurouders helpen de leraren bij de organisatie en uitvoering van praktische natuur- en milieulessen. De leraar blijft verantwoordelijk voor de les. In de cursus laten we zien dat je kinderen met eenvoudige hulpmiddelen - waaronder een loepje en verschillende werk- en spelvormen - mee kunt nemen in de wondere wereld van de natuur."

Extra handen
Nel Kluijtmans volgde de cursus in 2016 en is inmiddels natuurouder op basisschool Het Bossche Broek Centrum, waar haar beide kleindochters op school zitten. "Wij als natuurouders zijn de extra handen van de leerkrachten. Zij hebben simpelweg te weinig tijd om alleen op pad te gaan met de kinderen. Samen maken we een draaiboek voor een natuurproject dat past binnen het thema waar ze op dat moment mee bezig zijn in de groep. Denk bijvoorbeeld aan een workshopochtend voor de hele school waarbij de kinderen mogen kiezen uit verschillende onderwerpen, maar je kunt ook samen met een klein groepje kinderen op ontdekkingstocht gaan in Het Bossche Broek zodat ze zelf de natuur kunnen proeven, bekijken en ondervinden. Het is heerlijk om de natuur samen met de kinderen te beleven, en hen van alles te laten zien. Daarbij maak ik regelmatig gebruik van de prachtige zoekkaarten van het IVN. Ze hoeven echt niet alles bij naam te kennen, maar je leert de kinderen zo om goed te leren kijken."

Alles wat groeit en bloeit
"De kinderen zelf vinden het sowieso fantastisch om met de hele groep de polder of het bos in te gaan, al zijn er natuurlijk ook wel kinderen die bang zijn om vieze handen of kleding te krijgen en al die kriebelbeestjes maar eng vinden. Gaandeweg worden ze echter toch steeds nieuwsgieriger en dan komt meestal het verwonderen! Ik hoop dat we de kinderen zo meegeven dat we zuinig moeten zijn op 'alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit', aldus een radioprogramma uit vroegere tijden."

Natuur dichtbij
Jorien Bartelet is alweer 3 jaar natuurouder op basisschool Het Palet, waar de jongste van haar drie kinderen nog op school zit. "Ik ben ooit begonnen omdat ik meer over de natuur wilde leren. Van mijn ouders heb ik het nodige meegekregen maar dat was ver weggezakt. Daarnaast werk ik graag met kinderen, een mooie combinatie dus." In 2016 volgde ze de natuuroudercursus. "Daar werd ik zo door gegrepen dat ik daarna ook nog de basiscursus Natuur en Landschap heb gedaan, een stuk verdieping." Het gaf haar meer dan genoeg inhoudelijke bagage om daadwerkelijk als natuurouder aan de slag te gaan. "Op Het Palet hebben we een groep van 9 actieve natuurouders. De activiteiten hebben we opgesplitst voor 2 verschillende leeftijdsgroepen: groepen 1 t/m 3 en groepen 4 t/m 8. "We beginnen meestal met een presentatie in elke klas, die we afsluiten met een quiz. Vervolgens gaan we naar buiten of doen de kinderen bijvoorbeeld mee aan de Nationale Vogeltelling. Wij kiezen er bewust voor om alles rondom school te doen: op het schoolplein, in de wijk en in De Heinis. Zo komt de natuur dichtbij, het is meer vanzelfsprekend."

Waardering
Jorien merkt in de praktijk hoe belangrijk de rol van natuurouders is op een basisschool. "Leraren hebben veel verschillende onderwerpen waar ze aandacht aan moeten besteden. Doordat wij zo veel doen, hoeven ze het onderdeel natuureducatie niet meer zelf te ontwikkelen en te organiseren. Als wij dat niet zouden doen, zou het niet zo uitgebreid worden aangeboden. De leraren zijn echt blij met ons, de waardering krijgen we zeker."

De IVN natuuroudercursus start op donderdag 4 september 2019 en bestaat uit 7 bijeenkomsten: drie woensdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur (4 en 18 september en 2 oktober) en vier buitenactiviteiten op zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur met natuurpaden en bekijken van waterdiertjes en vogels (14 en 28 september, 12 oktober en 9 november). Voor meer informatie en/of aanmeldingen kunt u een mail sturen naar natuuroudercursus@ivn-s-hertogenbosch.nl of bellen met 06-19966759 (Jaco Wijsman). Kijk ook eens op www.ivn-s-hertogenbosch.nl.