Erna van Lith met een van haar andere portretten. Foto: Michel van de Langenberg
Erna van Lith met een van haar andere portretten. Foto: Michel van de Langenberg

Erna van Lith genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs 2019

HEDEL – De Hedelse kunstenares Erna van Lith dingt met haar prachtige, sprekende portret van Henk Maas uit Den Dungen mee naar de felbegeerde Nederlandse Portretprijs 2019. Meer dan 1250 portretten werden ingestuurd door kunstenaars uit heel Nederland. Een jury van experts selecteerde uiteindelijk 50 werken die genomineerd worden voor de prijs. Alle 50 werken worden tentoongesteld in Slot Zeist van 1 september tot en met 17 november 2019, waaronder dat van Erna. "Voor mijn gevoel heb ik altijd al getekend", vertelt zij enthousiast.

"Het begon ooit allemaal in Berlicum, waar ik ben geboren. Als kind ging ik op zaterdagochtend naar de handarbeidles, dat vond ik ontzettend leuk. Daar is het zaadje gelegd. Het heeft me gemotiveerd om op tekenles te gaan. Ik bleek talent te hebben en leerde om datgene wat mijn ogen zagen, zo getrouw mogelijk op papier te laten ontstaan. Mijn voorliefde ging daarbij vanaf het begin uit naar de mensen om mij heen." De kunstacademie leek na de middelbare school een logische volgende stap. Ze koos echter voor de studie kunstgeschiedenis. "Ik wilde iets studeren dat me een brede kijk op de wereld zou bieden. Tijdens de opleiding leerde ik vooral goed te kijken, iets wat essentieel is voor een kunstenaar. Pas na mijn studie ben ik me technisch verder bekwaamd door lessen en workshops te volgen bij verschillende docenten. Dat doe ik nu nog steeds. Het is heel inspirerend om op die manier andere nieuwe technieken, gezichtspunten en ideeën op te doen."

Eigenheid, karakter en emotie
Erna volgde haar gevoel en specialiseerde zich uiteindelijk in portretten. "Dat was echt helemaal mijn ding. De afgelopen 6 jaar ben ik daar behoorlijk fanatiek mee bezig geweest." Tegenwoordig maakt ze zowel geschilderde portretten in olieverf als tekeningen met potlood en inkt. "Voor het maken van een goed portret zijn techniek, vaardigheid en oefening zeker belangrijk. Maar de beste portretten ontstaan vaak door er juist niet teveel bij na te denken en puur te reageren op wat je ziet en voelt. Dan komt er eigenheid, karakter en emotie in een gezicht en ontstaat er iets bijzonders. Het werkt voor mij het beste als ik de persoon in levende lijve voor me heb. Ik moet iemand leren kennen om me een compleet beeld te vormen dat ik vervolgens weer kan omzetten in een zo treffend mogelijk portret." Het portretteren verveelt nooit. "Mensen blijven mij fascineren. Het is steeds weer een uitdaging om de persoon om wie het gaat, zo goed mogelijk op het doek te krijgen, precies zoals ik het in mijn hoofd heb."

Het genomineerde portret
Het was de bezielende leiding van de inmiddels overleden kunstenaar Henk Groenendaal, bij wie Erna tot en met 2016 lessen had, die haar het vertrouwen en de gedrevenheid gaven om meer naar buiten te treden met haar werk. Het genomineerde portret kwam tot stand in het gildehuis van Gilde Sint Catharina in Den Dungen. Het afgelopen jaar schilderde en tekende Erna hier wekelijks 'naar model' samen met 4 andere portrettisten. "Henk Maas is een van de gildeleden die regelmatig langskwam om een praatje te maken. Oudere mensen zijn mooi om te portretteren omdat ze vaak een karakteristiek gezicht hebben dat veel vertelt. Toen ik hem vroeg om model te staan, ging hij wat nonchalant zitten, zakte een beetje onderuit en keek me recht aan. Ik was meteen getroffen door het spel van licht en schaduw in zijn gezicht." Het eindresultaat is een sterk portret, stoer en tegelijkertijd gevoelig en kwetsbaar.

Blij verrast
Erna trok de stoute schoenen aan en stuurde haar portret in voor de Nationale Portretprijs 2019. Tijdens een live selectie-dag op 3 juni jl. werd het werk van 120 geselecteerde schilders, tekenaars en beeldhouwers gepresenteerd aan een 7-koppige jury. Na een aantal rondes resulteerde dit in een nominatie van 50 portretten. Erna was blij verrast toen haar naam als laatste werd voorgelezen. "Dat maakte het super spannend. Omdat ik nog niet zo lang bezig ben, ben ik er extra trots op. Het voelt als een erkenning dat ik op de goede weg zit. Het heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven. Maar ik ben er nog lang niet. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Die drive om mezelf te verbeteren komt vanuit mezelf. Ik ga dus vooral zo door!"

Van 1 september tot en met 17 november zijn de 50 genomineerde werken te zien in slot Zeist. Bezoekers aan de expositie kunnen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Een 7-koppige jury beoordeelt de werken nogmaals waarna op 3 november de Nederlandse Portretprijs 2019 wordt uitgereikt. Voor meer informatie: www.ernavanlith.nl.