Een scene uit de voorstelling Party Dialogues. Foto: Moon Saris
Een scene uit de voorstelling Party Dialogues. Foto: Moon Saris

Internationale erkenning voor Theater Artemis

's-HERTOGENBOSCH – Afgelopen maandag mocht Jetse Batelaan, artistiek leider van het Bossche Theater Artemis, de Zilveren Leeuw voor Theater 2019 in ontvangst nemen tijdens de Biënnale van Venetië. Daarmee is hij de eerste Nederlander die deze prestigieuze onderscheiding kreeg toegekend. Theater Artemis is sowieso goed bezig, want ze zijn ook nog eens geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival met 'Het Verhaal van het Verhaal'.

Door Astrid Berkhout

In Italië is het groot nieuws dat de Zilveren Leeuw dit jaar is uitgereikt aan Batelaan. "Vooral omdat deze gaat naar een jeugdtheatermaker", vertelt Batelaan gedreven. Tijdens de Biennale Teatro in Venetië waren 'Het verhaal van het verhaal' en de voorstelling 'Oorlog' van Theater Artemis te zien. "Het was voor het eerst in de bijna 50-jarige geschiedenis van het festival dat er jeugdtheater in het programma stond. Een primeur dus en daarmee maken ze een groot statement. In Italië wordt jeugdtheater toch gezien als iets minderwaardigs." Hetzelfde geldt eigenlijk voor het Nederlands Theater Festival; het komt zelden voor dat jeugdtheaterproducties tot de selectie behoren. De laatste keer was 10 jaar geleden met 'Woeste Hoogten, Rusteloze zielen', overigens ook van Theater Artemis.

Internationale erkenning
Beide wapenfeiten maken duidelijk dat de vaak baanbrekende en ontregelende voorstellingen van Theater Artemis, die zowel kinderen en jongeren als volwassenen aanspreken, internationaal worden gewaardeerd. "Ik bezoek zelf natuurlijk regelmatig theaterfestivals en zie dan veel jeugdvoorstellingen, maar die uit Nederland en België onderscheiden zich echt door het hoge niveau. We mogen hier ook wel in onze handen knijpen, jeugdtheater wordt bij ons als volwaardig gezien. In andere landen wordt jeugdtheater nog op een heel traditionele, betuttelende manier gebracht, met schattige decors en kostuums. Dat stadium zijn wij in Nederland gelukkig al lang voorbij. Wij nemen de jeugd serieus en durven nieuwe dingen te doen."

Het grote onbekende
"Ik kies juist niet voor datgene wat voor de hand ligt, maar voor datgene wat onmogelijk lijkt, het onbekende. Die onvoorspelbaarheid is tekenend voor onze voorstellingen. In onze hedendaagse samenleving hebben we de neiging om kinderen zo veel mogelijk af te schermen, het moet allemaal veilig binnen de hokjes. Maar zo is het leven ook niet. Bij mij gaat het juist om de ontregeling, het is een soort experiment dat we samen aangaan. Kinderen weten niet wat er gaat gebeuren en worden gestimuleerd zich open te stellen en zelf de wereld te ontdekken. Dat maakt het spannend en verrassend. Dat het daarmee ook vaak voor volwassenen interessant is, is vooral bijvangst. In eerste instantie maken we immers jeugdtheater."

Het Verhaal van het Verhaal
'Het Verhaal van het Verhaal' - een onvervalste 'Batelaan', waarin een magische wereld wordt geschetst waarin alles plots kan zinderen van verlangens en verwachtingen - maakte Theater Artemis samen met Het Zuidelijk Toneel. Deze samenwerking startte in 2016 met hun eerste gezamenlijke project, de eigenzinnige familievoorstelling 'Hoe de grote mensen weggingen en wat daarna gebeurde'. Het opent voor Artemis nieuwe wegen. "Dankzij hen kunnen we nu grotere producties voor grotere zalen maken. Maar ook in andere opzichten ben ik heel blij met deze voorstelling. Alles wat ik te vertellen en te verbeelden heb, komt hier samen. Het is groots en meespelend. In het juryrapport van het Nederlands Theater Festival werd het onlangs omschreven als een voorstelling waar geen touw aan vast te knopen is en waar je als bezoeker toch wijzer van wordt. Een mooier compliment is er niet."

Volop Artemis tijdens Boulevard
Theater Artemis staat op Theaterfestival Boulevard met 3 producties: Party Dialogues (een voorstelling gespeeld door jongeren en bedoeld voor volwassenen, te zien op 4, en 7 t/m 10 augustus, Cementrum), (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel (7 en 8 augustus, Theater aan de Parade) en het Clubhuis van Theater Artemis (alle dagen van 15.00 tot 19.00 uur, tuin Josephkwartier). "Kinderen die tijdens Boulevard lid worden van ons clubhuis kunnen onder leiding van beeldend kunstenaar Maarten Bel en theaterdocent Sem Jonkers hun ideale parallelle wereld bouwen. Uiteindelijk wordt het een soort schaduwmaatschappij waar de kinderen zelf alles bepalen." Theater Artemis is ook nog gevraagd om mee te denken over het programmaonderdeel 'social lab' waarin jongeren mogen meedenken over hun ideale festivalavond.

Nieuwe producties
In februari 2020 gaat in de Verkadefabriek wederom een nieuwe voorstelling van Theater Artemis in première: 'Het dier, dier en het beestje'. "Daar verheug ik me enorm op. Het is een gezongen fabel met acteurs verkleed als dieren én huisdieren. Hyperrealisme ten top in combinatie met een artificiële vorm." Daarnaast werkt Batelaan met het Zuidelijk Toneel aan een nieuwe gezamenlijke productie. "Al met al dus een heel hectische tijd, maar we gaan het allemaal doen!"