Leeskilometers maken dankzij Kinderzwerfboeken
Leeskilometers maken dankzij Kinderzwerfboeken

Kinderzwerfboek Provincie Estafette in 's-Hertogenbosch

's-HERTOGENBOSCH – Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp, vindt dat alle kinderen voldoende leeskilometers moeten kunnen maken. Daarom is in april jl. de Provincie Estafette van start gegaan in Drenthe. De komende twee jaar zal Kinderzwerfboek alle provincies bezoeken om samen met de commissaris van de Koning van de betreffende provincie iedereen op te roepen om boeken uit zwerven te sturen. Onlangs kreeg Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant, op basisschool Het Rondeel het spreekwoordelijke stokje/boekje overgedragen van Leen Verbeek, commissaris van de Koning in Flevoland.

Door Astrid Berkhout

De harde cijfers: Nog steeds verlaat meer dan 10% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo'n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Wat de kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroot. Wim van de Donk: "Wie niet goed kan lezen of schrijven, staat op achterstand in het dagelijks leven. Kunnen lezen is cruciaal om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Maar het gaat om meer: Om kennis, om het verhaal van de schrijver. Lezen is leuk en dat plezier van lezen gun ik iedereen."

KinderzwerfboekStations
Eerder dit jaar ontving Kinderzwerfboek een bijdrage van de VriendenLoterij zodat nog meer kinderen leuke boeken kunnen lezen. Kinderzwerfboeken zijn boeken met een zwerfsticker die zwerven van kind naar kind. Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in ziekenhuizen, winkels, treinen of in een KinderzwerfboekStation. Een KinderzwerfboekStation is een plek waar kinderen boeken naar toe kunnen brengen of gratis een kinderboek mogen uitzoeken en meenemen naar huis. Na het lezen moet het boekje doorgegeven worden aan een ander kind. "Een kinderzwerfboek zwerft daarmee van kind naar kind", vertelt Pascale van Amelsfoort van Kinderzwerfboek. Via de KinderzwerfboekStations en andere contacten van Nationaal Fonds Kinderhulp worden jaarlijks meer dan 100.000 nieuwe kinderboeken uit zwerven gestuurd. Deze boeken worden gedoneerd door uitgeverijen die de missie van Kinderzwerfboek steunen. Daarnaast worden overal boeken ingezameld en uit zwerven gestuurd, via organisaties en particulieren. "Elk Station heeft een StationsChef als beheerder. Deze promoot zijn Station en roept kinderen en ouders op om gelezen boeken naar het Station te brengen zodat het steeds nieuwe aanvoer van boeken heeft."

Voor kinderen van 0 tot 12 jaar
Kennelijk werkt het want naar schatting zijn er sinds de start van het programma meer dan 2 miljoen boeken gaan zwerven. In het land zijn er in totaal 2990 KinderzwerfboekStations. In Noord-Brabant staan er 286 bij scholen, Kinderboerderijen of bijvoorbeeld bij mensen aan huis, waarvan 7 in 's-Hertogenbosch. Pascale: "Een Station wordt wekelijks door gemiddeld 10 tot 15 kinderen bezocht. Dat betekent dat 29.000 tot 43.500 kinderen per week een bezoek brengen aan een Station. Een zwerfboek wordt gemiddeld door 3 kinderen gelezen." In een Station staan gemiddeld 25 tot 30 boeken. Dit betekent dat er zo'n 72.500 tot 87.000 zwerfboeken wachten om gelezen te worden. "Kinderzwerfboek richt zich primair op kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar, maar ook kinderen die op de middelbare school zitten kunnen young adult boeken vinden in een Station."

In de buurt en laagdrempelig
Wim van de Donk: "Er zijn kinderen die, om wat voor reden dan ook, niet in contact komen met boeken. Juist dan is het van groot belang om makkelijk en eenvoudig eens een boek in handen te krijgen. Zwerfboeken zijn boeken die door andere kinderen leuk gevonden worden, je kunt er met vriendjes over praten. Kortom, heel belangrijk; in de buurt en laagdrempelig." Van de Donk las zelf veel als kind. "Denk aan Wipneus en Pim, Pim Pandoer en natuurlijk de boeken over de Kameleon. Nu lees ik romans en boeken over geschiedenis, het functioneren van het bestuur en het denken over onze samenleving." In oktober stuurt hij zelf een boek uit zwerven in de provincie Groningen. "Dat wordt een boek over Vincent van Gogh. Vincent was iemand met een enorm talent, niet alleen als schilder maar ook als schrijver. Hij staat voor Brabant, voor fantasie en creativiteit. Ik hoop dat het boek kinderen op ideeën brengt. Maar ik wil vooral zeggen: Grijp je kans, pak een boek! Of leg er een in het Zwerfboekenstation en gun iemand anders een mooi boek."

Gezocht: Ambassadeurs
Er zijn 70 Regio-Ambassadeurs en 15 KindAmbassadeurs actief voor Kinderzwerfboek. Zij zorgen ervoor dat iedereen mee gaat doen en promoten Kinderzwerfboek lokaal en regionaal. Men is nog op zoek naar ambassadeurs in 's-Hertogenbosch. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.kinderzwerfboek.nl/over-ons/vacatures/regio-ambassadeur.