Een deel van de nieuwe commissie van stichting Jeroen Bosch Dweilfestival
Een deel van de nieuwe commissie van stichting Jeroen Bosch Dweilfestival (Foto: unknown)

Jeroen Bosch Dweilfestival slaat nieuwe weg in

's-HERTOGENBOSCH – In 2015, 2016 en 2017 vonden 3 succesvolle edities van het Jeroen Bosch Dweilfestival plaats. Vanwege het onverwachte overlijden van grondlegger en voorzitter François Hoek is het festival in 2018 niet doorgegaan. Op 1 september 2019 zal het event echter wederom de Bossche binnenstad veroveren. Met een grotendeels nieuwe commissie en een enigszins aangepaste opzet laat de organisatie zien dat het Jeroen Bosch Dweilfestival leeft. In totaal doen dit jaar 50 dweilorkesten afkomstig uit heel Nederland mee.

De commissie van de stichting Jeroen Bosch Dweilfestival (geworteld in Carnavalsvereniging Nooit Op Tijd Thuis) is dit jaar voor een groot deel voorzien van 'vers bloed'. Op dit moment bestaat de commissie uit 13 enthousiaste mensen die niet alleen op afstand besturen maar ook alle voorbereidende werkzaamheden voor hun rekening nemen. "Het was in het begin even aftasten", vertellen oudgediende Arthur Kivits en nieuwkomer Addi Burmanje (de opvolger van François) namens het bestuur. "We willen allemaal een geweldig evenement neerzetten, maar iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen ideeën. Het is uiteindelijk allemaal heel goed gegaan, dat willen we graag vasthouden."

Dankbaarheid
Het Jeroen Bosch Dweilfestival ontvangt subsidie van de gemeente 's-Hertogenbosch. "Gelukkig had de gemeente begrip voor de reden waarom we vorig jaar het evenement moesten uitstellen. Zij stelden de subsidie dit jaar alsnog beschikbaar, op voorwaarde dat we streven naar deelname van meer Bossche kapellen én op voorwaarde dat jeugd een speerpunt wordt." Deze subsidie is echter niet voldoende om de kosten te dekken. "Daarvoor zijn we afhankelijk van andere sponsoren en giften. Vanaf het begin is Rudy van de Zande de hoofdsponsor geweest van het festival. Rudy gaat echter stoppen met zijn zaak. Eetcafé De Druif neemt zijn rol over, dit jaar doen ze het echter nog samen met Rudy." Het wordt steeds lastiger om de financiële middelen bij elkaar te krijgen. "Dankzij de inzet van onze sponsorcommissie hebben we voor het huidige festival al verschillende sponsoren gevonden. We zijn hen ontzettend dankbaar voor hun vertrouwen maar uiteraard blijft iedere bijdrage welkom."

Aandacht voor de jeugd
In 2017 deden nog 74 dweilorkesten mee aan het festival. Dit jaar is dat aantal bewust teruggebracht tot 50. "Daarmee creëren we meer rust en zijn we in staat de kwaliteit die we voorstaan, te waarborgen. Juist die mix van goede dweilmuziek en een gezellige, gemoedelijke sfeer is de kracht van het festival. Naast 15 orkesten in de wedstrijdklasse en 35 orkesten in de gezelligheidsklasse doen nu voor het eerst ook 4 jeugdorkesten mee, met kinderen van 16 jaar en jonger." Het aantal podia is teruggebracht van 20 tot 11; deze bevinden zich op de mooiste plekjes in de Bossche binnenstad, tussen de Parade en het Station. "De route is daarmee wat kleiner, zodat de podia dichter bij elkaar liggen. De grote finale vindt uiteindelijk plaats op de Markt. Hier is sowieso gedurende de dag vanalles te beleven voor jong en oud, o.a. demonstraties van een instrumentenmaker en workshops van een regionale muziekschool."

Vrijwilligers gezocht
Het Jeroen Bosch Dweilfestival wordt georganiseerd door een groot aantal vrijwilligers. "Op de dag van het festival zijn circa 150 vrijwilligers actief. We zijn naarstig op zoek naar mensen die een helpende hand willen bieden. Je kunt je bijvoorbeeld inzetten als korpsbegeleiders. Ieder korps wordt tijdens het festival van podium naar podium gebracht door twee begeleiders, zodat ze daar op tijd aankomen. Als korpsbegeleider ben je het vaste aanspreekpunt voor hen en regel je alles wat ze nodig hebben. Daarnaast kunnen we altijd mensen gebruiken voor achter de bar en voor het op- en afbouwen van de podia. Natuurlijk kun je daarnaast ook zelf genieten van de muziek, en krijg je muntjes voor eten en drinken."

De droom
Voor de toekomst reiken de ambities hoog. "We willen kijken of het mogelijk is een landelijke competitie te organiseren waar de top van de Nederlandse dweilorkesten aan meedoet. Zij moeten hun kunsten vertonen op vier verschillende plekken in het land, waaronder het Jeroen Bosch Dweilfestival, en maken daarmee kans op de titel Nederlands Kampioen. François had die droom al, we hopen dat we deze voor hem kunnen realiseren. Gelukkig hebben we daar even de tijd voor; de komende 2 jaar gaan we ons daar 100% voor inzetten. Eerst richten we ons nu op de editie van 2019. "We zijn er helemaal klaar voor en hebben er zin in!"

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via vrijwilligers@jeroenboschdweilfestival.nl. Het programma (van 12.30 tot circa 19.00 uur) is te vinden op de geheel vernieuwde website www.jeroenboschdweilfestival.nl.