Uiteraard is er ook weer volop straattheater tijdens Theaterfestival Boulevard, hier een impressie van vorig jaar. Foto: Karin Jonkers (Yell & Yonkers)
Uiteraard is er ook weer volop straattheater tijdens Theaterfestival Boulevard, hier een impressie van vorig jaar. Foto: Karin Jonkers (Yell & Yonkers)

Theaterfestival Boulevard 2019 presenteert theater, dans, muziek en meer

's-HERTOGENBOSCH - Op donderdag 1 augustus gaat de 35ste editie van Theaterfestival Boulevard van start. Dit jaar zijn er weer veel voorstellingen uit Nederland en Vlaanderen, maar zijn er ook producties van verder weg; uit o.a. Canada, Libanon, Italië, Engeland en Zwitserland. Het programma (t/m 11 augustus) combineert grootse premières en intiem experiment in theaters en op onverwachte locaties. Geniet als vanouds van theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje passen.

Door Astrid Berkhout

Het thema dit jaar is 'You Are Here'. "Alle voorstellingen tonen dat we op een kruispunt staan, een plek waarop je onvermijdelijk een keuze moet maken en niet meer terug kunt", Viktorien van Hulst, directeur van Theaterfestival Boulevard. "Je moet vooruit, en de makers van Boulevard beschrijven allemaal andere manieren waarop je dat kunt doen."

25 premières
Boulevard 2019 opent met de Nederlandse première van coproductie De Living van Ersan Mondtag/NTGent met hiphop zussen Les Mybalés. In totaal toont Boulevard 25 Nederlandse premières, waaronder: dansvoorstelling Augusto van Alessandro Sciarroni waarin de lach de boventoon voert, True Copy van BERLIN over het snijvlak tussen realiteit en fictie en Animal Triste van Mélanie Demers over misschien wel de meest treurige diersoort die er bestaat; de mens. Tabea Martin brengt met haar Forever een verbeeldingsrijke dansvoorstelling over de dood. Alexia Leysen regisseert Valentijn Dhaenens in de intrigerende - op schrijver Knausgard geïnspireerde - monoloog KNAUS. Miet Warlop is terug met fysieke dans en liveconcert Ghost Writer & The Broken Hand Break. Chiara Bersani brengt Seeking Unicorn, een indrukwekkende zoektocht naar de politieke betekenis van haar eigen - door brozebottenziekte getekende - lichaam.

Nederlands én Vlaams theater
Wat meteen opvalt in het totale programma, is dat de Vlaamse makers ruimschoots vertegenwoordigd zijn. "Door Cultuurpers worden we dan ook omschreven als het 'Vlaamste festival van Nederland'. Een mooi compliment, hoewel de makers natuurlijk afkomstig zijn uit de hele wereld." Zoals de Libanees Omar Rajeh. Hij keert terug naar 's-Hertogenbosch met zijn gezelschap Maqamat Dance Theatre uit Beirut. Zij brengen de uit veerkracht verrezen dansvoorstelling #minaret. Deze is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Theaterfestival Boulevard. Uiteraard is er ook volop aandacht voor de fijnste en mooiste makers uit eigen land, met o.a. Het Nationale Lied van Wunderbaum, de PARTY DIALOGUES van Theater Artemis, en Happiness van Dries Verhoeven.

Bijzondere locaties
De Parade vormt uiteraard weer het bruisende middelpunt van Theaterfestival Boulevard. "Daarnaast zijn er prachtige voorstellingen die worden gespeeld op onverwachte locaties. In de Groote Wielen, midden op een braakliggend bouwterrein, bouwt de Veenfabriek het eilandenrijk Atlantis." Met inzet van muziek, theater en eten timmeren 12 spelers van dit Leidse muziektheatergezelschap een alternatieve leefplek. "Studio Orka speelt verder Craquelé, een groteske en tedere theatervoorstelling, in de Mariakerk in Vught. Op de Aartshertogenlaan is De Kantelaar te zien, een intrigerende voorstelling van Schippers&VanGucht. Het unieke is dat je twee kanten van hetzelfde verhaal kunt ervaren." Ook bijzonder: In 'Signaal bij Haanwijk' van klankkunstenaars Strijbos & Van Rijswijk beleef je al wandelend door landgoed Haanwijk een één kilometer lange landschapsopera.

Ontmoeting en onderzoek
Het Josephkwartier (Sint Josephstraat 18) is wederom de plek voor ontmoeting en onderzoek, met ateliers, previews en open repetities. Stap vooral ook eens binnen bij BLVR&D. Tien dagen lang is deze bovenruimte van Theater aan de Parade het denk-en-doe-domein van het festival, waar uiteenlopende organisaties en mensen vraagstukken aanpakken. Een vrijelijk te bezoeken laboratorium, waar hoofd, hart en hoop samenkomen. Al met al een programma om trots op te zijn. Viktorien: "Mijn persoonlijke tip: In het BLVRD Theater speelt een aantal topvoorstellingen die 't het afgelopen jaar zeer goed hebben gedaan. Dit is dé kans om ze nog te zien. Citizen K. van Sadettin Kirmiziyüz is er een om niet te missen!" Verschillende festivalonderdelen zijn wederom gratis te bezoeken, zodat je Boulevard ook kunt beleven als je wat minder te besteden hebt. Een groot aantal producties is bovendien weer toegankelijk voor mensen met een beperking. "Op maandag gaan we daar nog een stapje verder in en introduceren we een prikkelarme middag met net wat minder geluid en wat meer begeleiding. Boulevard is er voor iedereen."

Het volledige programma van Festival Boulevard is te vinden op theaterfestivalboulevard.nl/programma. Moeite met kiezen? Dan kun je ook dit jaar een beroep doen op de gidsen van Boulevard. Zij zijn te vinden in het programmaboekje en op de website.