De Nachtwacht van Jan Liebregts is in volle glorie te zien in het Rijksmuseum
De Nachtwacht van Jan Liebregts is in volle glorie te zien in het Rijksmuseum

Schilderij Rosmalenaar Jan Liebregts in expositie Rijksmuseum

'Ik zal blij zijn als het weer boven de schoorsteen hangt'

ROSMALEN - Van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, in de zomer van 2019 staat het Rijksmuseum in het teken van het publiek. Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. 563 inzendingen zullen van 15 juli tot en met 15 september te zien zijn in het Rijksmuseum onder de titel: Lang Leve Rembrandt. Ook het werk van de 97-jarige Rosmalenaar Jan Liebregts - zijn interpretatie van De Nachtwacht - is hier te bewonderen.

Jan Liebregts komt uit een gezin van 9 kinderen: "In die tijd was het vooral heel hard werken, tijd voor hobby's was er niet. Ik ging op mijn 14-de werken. In de oorlogsjaren heb ik een aantal jaren in een werkkamp in Berlijn gezeten. Direct na de oorlog ben ik aan de slag gegaan als vertegenwoordiger." Pas in 1979, toen hij vanwege gezondheidsredenen moest stoppen met werken begon hij met tekenen en schilderen. "Ik schilderde met olieverf de werken van onbekende en bekende schilders zoals Monet en Rembrandt na. Daarnaast maakte ik op verzoek van bekenden portretten van hun geliefden. Verder heb ik veel aquarellen vervaardigd. Ik was altijd met meerdere stukken tegelijk bezig en vond het heerlijk om te doen. De rust die het schilderen me gaf, de gedachteloosheid, en vervolgens het genieten van werkstukken die gereed waren gekomen. Ik schilder al een tijdje niet meer, na het overlijden van mijn vrouw Francien werd het moeilijker om geconcentreerd wat uit mijn vingers te kunnen krijgen. Mijn grootste hobby's zijn nu het bijhouden van mijn tuin en sport kijken op TV."

De inspiratie
Jan werd geïnspireerd tot 'zijn' Nachtwacht toen hij in 1994 een boek zat door te bladeren over oude schilders en hun werk. "De Nachtwacht, een levendig stuk met veel diepte en licht effect, trok meteen mijn aandacht. Het fascineerde me door alle gelaatsuitdrukkingen. Ik zag het als een nieuwe uitdaging om dat te kunnen naschilderen." Jan deed daar uiteindelijk ongeveer 2 jaar over. "Sowieso intrigeerde het verhaal over Rembrandt mij door een aantal opvallende parallellen met mijn eigen leven. Zo kwamen we beiden uit een groot gezin. Rembrandt was bovendien een zoon van een molenaar, wij hebben in mijn jeugd naast een molen gewoond in Waalre. Daarnaast was de vrouw van Rembrandts vader afkomstig uit een welgestelde bakkersfamilie terwijl ik zelf altijd vertegenwoordiger in bakkerijgrondstoffen ben geweest bij Zeelandia. Toch opmerkelijk."

Ongeloof
De buurman van zijn jongste zoon Ron hoorde enkele maanden geleden over het werk van Jan en wees op de mogelijkheid om kunstwerken in te zenden voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. "De zus van mijn schoondochter heeft me vervolgens aangemeld op internet. En ruim een maand geleden hebben Ron en zijn zoon Ferdi mijn Nachtwacht naar het Rijksmuseum gebracht voor de beoordeling van de jury." Met succes want uiteindelijk werd het dus ook geselecteerd voor de expositie. "Ik kan nog steeds niet geloven dat ze mijn stuk hebben uitgekozen. Voor mij voelt het alsof ik de eerste prijs heb gewonnen, ik ben er ontzettend trots op. Veel mensen spreken mij nu er al over aan, ze gaan zelfs speciaal naar het Rijksmuseum om mijn schilderij daar te bekijken. Ik woon nog zelfstandig op mijn 97-ste, vaak ben je dan wat eenzaam, dus deze aandacht doet mij goed!"

Pronkstuk
Op 15 juli vindt de officiële opening plaats van Lang Leve Rembrandt. Vanwege gezondheidsredenen kan hij zelf jammer genoeg niet aanwezig zijn bij de opening. Zijn 89-jarige broer Sjef en zoon Ron nemen de honneurs waar. Ron: "Ik ben ontzettend trots dat hij dit heeft bereikt. Het schilderij was altijd het pronkstuk in de woonkamer van mijn vader en trok ieders aandacht. Het is een van de weinige schilderijen die hij heeft behouden, de meeste schilderstukken gaf hij weg aan mensen die hem na stonden en het mooi vonden. Bij tijd en wijle teken en schets ik ook wel, maar ik heb het nu nog te druk en gun mezelf niet de rust om echt te gaan schilderen. Als mijn tijd komt om te kunnen gaan genieten, hoop ik dat ik wat van mijn vaders talent in mijn genen heb meegekregen." Jan mist zijn schilderij wel iedere dag: "Ik kijk er naar uit dat het half september weer bij mij boven de schoorsteen komt te hangen." De Nachtwacht blijft sowieso in de familie: Er is al bepaald dat kleinzoon Ferdie het schilderij ooit mag erven.