Logo bosscheomroep.nl
Eelco Smits en Minou Bosua. Foto: Karin Jonkers
Eelco Smits en Minou Bosua. Foto: Karin Jonkers

Bosch theatergezelschap MINOUX zoekt zingende (homo)mannen

's-HERTOGENBOSCH – MINOUX, een professioneel theatergezelschap in 's-Hertogenbosch rondom cabaretière en theatermaker Minou Bosua (voorheen De Bloeiende Maagden), is druk bezig met het maken van een nieuwe voorstelling, die in augustus op Theaterfestival Boulevard staat: 'Niet de Vaders van Jimmy Parker'. Daarvoor is men op zoek naar zingende (homo)mannen die het leuk vinden om mee te doen. De voorstelling vormt het startpunt van een Brabants Homomannenkoor, dat in samenwerking met COC Brabant een duurzame plek gaat krijgen in 's-Hertogenbosch. Zing dus vooral mee in het eerste Bossche Homomannenkoor!

MINOUX maakt theatervoorstellingen in een combi van theater-cabaret-documentaire & participatie, waarbij wordt samengewerkt met maatschappelijke organisaties. In de nieuwe voorstelling 'Niet de Vaders van Jimmy Parker' speelt Minou Bosua 'vader en moedertje' op hoog niveau met Eelco Smits - acteur bij Internationaal Theater Amsterdam - en een homomannenkoor. Previews van de voorstelling zijn 8, 9, 10 en 11 augustus te zien op Theaterfestival Boulevard. 'Niet de Vaders van Jimmy Parker' is het tweede deel in een drieluik, dat vorig jaar begon met 'Moeder mag niet dood', een dancing docu comedy met Minou en haar 88 jarige moeder. "Daarbij heb ik me laten inspireren door de rijke, geheimzinnige en vaak gesloten structuren van het gezin waarin je opgroeit", vertelt Minou. "Ik onderzoek doorlopend de invloed daarvan op het latere leven; eerst de invloed van de moeder, dan de rol van de vader, om uiteindelijk de kinderen het laatste woord te geven."

De waarde van het vaderschap
"Uit onze opvoeding nemen we patronen en gewoontes, angsten, voorkeuren en passies mee waarachter de kern van onszelf verstopt kan raken. Vervolgens kopiëren we die patronen weer in een eigen gezin naar klassiek voorbeeld en geven oude overtuigingen mee aan een nieuwe generatie. Het gezin vormt de hoeksteen van de samenleving, maar volstaat het klassieke model nog wel in een wereld waarin alles razendsnel verandert? Wanneer begint je eigen leven als je moeder van plan is 100 te worden en haar ongebreidelde levensdrift aan je meegeeft? En welke hoofdrol eist de afwezige vader op in je leven? Heb je nog wel autoriteit als je alleen op zondag het vlees komt snijden, in een tijd waarin we vegan eten? En welke recht heb je als kind eigenlijk, te midden van twee vaders, twee moeders en acht opa's en oma's? In de bloedserieuze standup comedy 'Niet de Vaders van Jimmy Parker' onderzoek ik samen met Eelco Smits de rol van de vader in ons eigen leven en de ultieme waarde van het vaderschap in het moderne patchworkgezin."

Het Homomannenkoor
"Als iets moeilijk te bespreken valt, kun je maar beter meteen gaan zingen. Om die reden heb ik gekozen voor deze vorm om dit soort gevoelige zaken aan de orde te stellen. En door wie kan dat zingen beter gedaan worden dan door de vaders c.q. niet-vaders zelf. De previews op Boulevard vormen dan ook het bescheiden startpunt van een Brabants Homomannenkoor dat in samenwerking met COC Brabant hopelijk zal uitgroeien tot een koor met nationale en wie weet internationale uitstraling. Zij spelen mee in de voorstelling en gaan troostrijke levensliederen ten gehore brengen voor de nieuwe en de oude vaders. Ik kan mij voorstellen dat we uiteindelijk een nog grotere Regenboogkoor oprichten waar alle vormen van Voederschap - voor nu het woord van de versmelting van vader en moeder - in mee kunnen zingen."

Ontmoeten en inspireren
"In de uiteindelijke voorstelling, die in oktober 2020 de theaters in gaat, krijgt het koor een co-creërende rol. We verzamelen de verhalen van de mannen, op basis waarvan nieuwe smartlappen c.q. levensliederen geschreven en gecomponeerd worden. Muzikaal leider Erik Vlasblom zal de arrangementen schrijven. Voor de previews op Boulevard hebben Eelco en ik 3 nummers geschreven. Die zullen we in 3 repetities instuderen en spelen tijdens de 4 voorstellingen die we spelen tijdens het theaterfestival. We zijn op zoek naar mannen die het leuk vinden om te zingen met elkaar en die mee willen doen in een theatercabaret/documentaire/co-creatie voorstelling, kortom; in een bijzonder project. Het koor biedt niet alleen een plek om samen (te leren) zingen en op te treden, maar ook om elkaar te ontmoeten en te inspireren."

De repetities voor de voorstelling vinden plaats op 28 juli, 4 augustus en 7 augustus. De previews zijn op 8, 9 en 10 augustus (aanvang 17.00 uur). Aanmelden voor het koor is mogelijk via aanmelden@minoux.nl. Voor meer informatie: www.minoux.nl. De voorstelling 'Moeder mag niet dood' is wegens succes op 14, 15 en 16 september te zien in de Verkadefabriek als speciale lunchvoorstelling.