V.l.n.r. Patrick (medewerker stichting Loods), Kees, Maarten en Suzanne. Foto: Michel van de Langenberg
V.l.n.r. Patrick (medewerker stichting Loods), Kees, Maarten en Suzanne. Foto: Michel van de Langenberg

Lost Stichting Sparkling Plastic het plasticprobleem in de toekomst op?

'Plastic heeft enorm veel potentie'

's-HERTOGENBOSCH – In het Cementrum aan de Sint-Teunislaan te 's-Hertogenbosch bouwt stichting Sparkling Plastic aan een bijzondere werkplaats. Hard plastic afval gaat nu vaak de verbrandingsoven in of wordt op één grote hoop gegooid om te worden verwerkt tot een zwartgrijze mix. Volgens Sparkling Plastic kan dat echt anders. Waarom zou je plastic niet recyclen en omzetten in andere producten waar je iets aan hebt? De stichting doet dit op haar eigen innovatieve, sociale en educatieve manier. Studenten, kunstenaars en andere creatievelingen, en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken allemaal mee om nieuwe toepassingen te vinden.

De initiatiefnemers zijn beeldend kunstenaar Kees van den Boogaart en organisatieantropoloog Suzanne van Hees. Kees kwam op het idee toen hij op de website www.preciousplastic.com machines, naar ontwerp van Dave Hakkens, zag waarmee je plastic kunt bewerken: "Hakkens heeft deze zelf gecreëerd na zijn opleiding aan de Design Academy in Eindhoven. Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid verspreidt hij de blauwdrukken voor deze machines via www.preciousplastic.com, wat inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde community waarin mensen kennis en technieken delen om uiteindelijk samen te komen tot de oplossing van het plastic probleem waar we mee worstelen. Een geweldige inspiratie." Aldus ontstond het plan om een werkplaats op te zetten waar met behulp van deze machines hard plastic wordt omgezet in nieuwe producten. "Oorspronkelijk in Curaçao maar omdat daar al een vergelijkbaar initiatief was, is het toch Nederland geworden, specifiek 's-Hertogenbosch."

Vruchtbare kruisbestuiving
De idealistische Suzanne van Hees sloot zich al snel bij hem aan: "Ik had altijd al de wens om iets te doen met het verder uitsplitsen van afvalstromen." Inmiddels is een klein bestuur gevormd, bestaande uit Addy van Beek (voorzitter), Geertje Cousin (secretaris-penningmeester) en Maarten van der Vaart. "Verder werken we samen met stichting Loods, via welke we kwetsbare mensen die om uiteenlopende redenen buiten de boot vallen, hier aan het werk zetten. Zij worden bijgestaan door studenten van o.a. het Techniek Atelier en de opleiding Media, Art & Performance van het Koning Willem I College. Er is nu al sprake van een vruchtbare kruisbestuiving tussen alle betrokkenen."

In de kinderschoenen
En dat terwijl de werkplaats nog maar in de kinderschoenen staat. "Voor het eerste jaar hebben we subsidie van de gemeente 's-Hertogenbosch, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rabobank Coöperatiefonds", vervolgen Kees en Suzanne. "In januari jl. zijn we officieel van start gegaan. We hebben inmiddels twee machines staan: Een shredder en een extruder. Iedere week krijgen we 3 tot 4 grote containers van 240 liter vol plastic binnen. Die harde plastics worden eerst allemaal gescheiden en gesorteerd op soort en kleur, dat is heel arbeidsintensief werk. Vervolgens wordt het met de shredder vermalen tot granulaat, wat met behulp van de extruder - middels verhitting - weer kan worden omgevormd tot bijvoorbeeld langgerekte balken waarmee je kunt bouwen, of tafels en stoelen mee kunt maken. Er zijn nog meer machines met meer mogelijkheden, in de loop der tijd hopen we het aanbod steeds verder uit te breiden maar dat kost natuurlijk geld."

Een creatieve broedplaats
"Onze werkplaats moet een fijne plek zijn waar je samen nadenkt over innovatieve toepassingen voor gerecycled plastic en ook nog eens de ruimte krijgt om er in de praktijk mee te experimenteren. Dat is bittere noodzaak want hout- en metaalwerkplaatsen zijn er meer dan genoeg, maar plastic werkplaatsen zijn er helaas nauwelijks. Eeuwig zonde, want alleen door zelf met het materiaal te werken, kunnen vernieuwende ideeën ontstaan." In een tijd waarin plastic alleen negatief in de aandacht staat, is het bovendien goed om de vele duurzame mogelijkheden te tonen. "De betrokkenheid van jongeren is essentieel; uiteindelijk zit daar de energie om anders met het plastic probleem om te gaan", vult bestuurslid Maarten van der Vaart aan. "Plastic op zich is geen verkeerd materiaal, het gaat er om hoe je het gebruikt. De meeste mensen weten niet dat plastic ooit is ontstaan als vervanging van ivoor in o.a. pianotoetsen. Daarmee was het een begin van iets moois. Het is nu vooral een uitdaging om samen nieuwe toepassingsmogelijkheden te vinden."

De toekomst
Voor de toekomst is Sparkling Plastic op zoek naar manieren om de continuïteit te waarborgen. Kees en Suzanne: "Een optie is om de werkplaats te integreren binnen een onderwijsinstelling. Daarnaast zoeken we bedrijven die zich aan ons willen verbinden en wellicht lukt het om inkomsten te genereren met producten die we ontwikkelen. Wij hebben er in ieder geval alle vertrouwen in, wie weet vinden we nog eens het ei van Columbus uit!"

Meer informatie is te vinden op www.sparklingplastic.nl en www.facebook.com/sparklingPlastic.