Logo bosscheomroep.nl
Wethouder Mike van der Geld en directeur van de Brabanthallen Jeroen Dona hadden de eer om het bidbook aan te bieden aan de NPO. Foto: ANP Kippa
Wethouder Mike van der Geld en directeur van de Brabanthallen Jeroen Dona hadden de eer om het bidbook aan te bieden aan de NPO. Foto: ANP Kippa

's-Hertogenbosch gaat vol voor organisatie Eurovisie Songfestival 2020: 'Douze de groeten uit Brabant'

's-HERTOGENBOSCH - In mei waren ruim 4,4 miljoen Nederlanders getuige van de finale van het Eurovisie Songfestival. Dankzij de spectaculaire winst van Duncan Laurence mag Nederland na meer dan veertig jaar het Songfestival weer eens organiseren. Naast Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Maastricht heeft 's-Hertogenbosch deze week een bidbook aangeboden aan de NPO in Hilversum om de gunst het Songfestival te organiseren. Deelnemende partijen - Gemeente 's-Hertogenbosch, Provincie Noord-Brabant en Libéma als eigenaar van de Brabanthallen - zijn bereid samen 5,2 miljoen euro te investeren om het Eurovisie Songfestival naar 's-Hertogenbosch te halen. Eind augustus maakt de NPO bekend welke stad het Eurovisie Songfestival 2020 mag gaan hosten.

Woensdagochtend hadden wethouder Mike van der Geld en Jeroen Dona, directeur van de Brabanthallen, de eer om het bidbook te overhandigen. Dat deden zij in stijl met rode en witte Bossche bollen (in de kleuren van Brabant) die uitgedeeld werden door vier dames die gekleed waren in Jheronimus Bosch jurken, ontworpen door couturier Addy van den Krommenacker. Met de slogan 'Douze de groeten uit Brabant' - een zinspeling op douze points - en het gedicht 'We zijn Brabant' was de boodschap luid en duidelijk: de volgende editie moet een echt Brabants feestje worden!

Beste kandidaat
Artishock events & marketing maakte het bidbook op verzoek van de gemeente. In dit bidbook staat beschreven hoe onze stad het Eurovisie Songfestival 2020 gastvrij wil ontvangen, welke financiële bijdrage daarvoor beschikbaar wordt gesteld en natuurlijk waarom 's-Hertogenbosch de beste kandidaat is. Bij wethouder Van der Geld bestaat daarover geen enkele twijfel: "Wij zijn echt een fantastische kandidaat. Met de Brabanthallen hebben we een uitstekende plek voor dit evenement. 's-Hertogenbosch biedt iedere Europeaan een gastvrij welkom. Het Eurovisie Songfestival 2020 kan zich geen betere uitvalsbasis wensen dan 's-Hertogenbosch en de provincie Brabant." Ook Marianne van der Sloot, provinciebestuurder voor Samenleving, Cultuur en Erfgoed, is enthousiast: "Het songfestival in onze provinciehoofdstad betekent veel voor de samenleving. Voor vrijwilligers, cultuur én voor ondernemers. Al die bezoekers moeten eten, drinken, slapen en recreëren. Dat biedt grote kansen, daarom staan we als provincie garant voor een deel van de kosten als het Songfestival komt." Van de 5,2 miljoen euro die is begroot draagt de gemeente 3 miljoen euro bij, de provincie 1 miljoen euro en Libéma 1,2 miljoen euro.

Burgemeester Jack Mikkers ziet de organisatie van het Songfestival tevens als een kans om nóg meer sociale en maatschappelijke verbinding te maken."'We zijn zeer gecharmeerd van de Eurovisie-gedachte: iedereen is gelijk, en iedereen moet gelijke kansen krijgen. Wij gaan voor één groots Eurovisiefeest. Voor iedereen. Een bourgondisch feest, vanuit de kracht en kwaliteiten van ons land, van Brabant en van 's-Hertogenbosch. En met internationale uitstraling. In Brabant laten we zien waar Nederland sterk in is: innovatie, creativiteit, water, cultuur, maar ook aan traditie, bourgondisch en gastvrijheid."