Logo bosscheomroep.nl
Tijdens de opening werd al druk geklommen en geklauterd. Foto: Wim Kluvers
Tijdens de opening werd al druk geklommen en geklauterd. Foto: Wim Kluvers

Feestelijke opening Bossche Boulders: 'Eindelijk boulderen in 's-Hertogenbosch!'

's-HERTOGENBOSCH – Liefhebbers van de klim- en bouldersport waren afgelopen weekend in jubelstemming. Onze stad heeft namelijk sinds deze week een boulderhal. Zondag was de officiële opening van de Bossche Boulders aan de Jagersheuvelstraat, in het pand waar voorheen Palace Meubelen was gevestigd. Zo'n 300 mensen kwam af op de opening en waagden een eerste klim op een van de fonkelnieuwe boulderwanden.

"Een absolute aanwinst voor de stad!", begint Adri Groenendaal, mede-eigenaar van de Bossche Boulders, enthousiast te vertellen. "Een dagje klimmen of boulderen kon voorheen natuurlijk al in bijvoorbeeld Eindhoven, Tilburg of Utrecht maar als je de sport echt wil beoefenen, is het toch wel belangrijk dat je ook in je eigen stad faciliteiten hebt om te trainen. Daarom maakten wij ons hard voor het realiseren van een boulderhal in 's-Hertogenbosch. Daarin waren wij zeker niet alleen. Sinds eind jaren 90 zijn er al verschillende initiatieven om in 's-Hertogenbosch een hal te realiseren. Onder meer de vrijwilligersclub IK073, waar ik zelf ook bij aangesloten was, maakte zich jarenlang hard voor een goede klim- en boulderfaciliteit in onze stad. "Een vrijwilligersorganisatie bleek iets te vrijblijvend om de hal echt van de grond te krijgen. Er was een vaste club nodig die zich er fulltime voor wilde inzetten." Samen met Vincent de Boer, Maarten Bijl en Robert Ackermann ging Adri het avontuur aan. "De grootste uitdaging was daarbij om een geschikte locatie te vinden. Voor een serieuze klimhal heb je de nodige vierkante meters nodig. Die vonden we na lang zoeken in dit pand. Hier hebben we ruim 1100 m2 oppervlakte en 550 m2 wandoppervlakte."

Boulderen op elk niveau
"Boulderen is een leuke, sociale sport die voor iedereen toegankelijk is", gaat Adri verder. "Bij klimmen ga je de hoogte in en klim je met touwen. Als je gaat boulderen dan klim je korte routes boven een dikke valmat, op een wand van ongeveer 4 meter hoog. Boulderen kan op veel verschillende niveaus. In principe kun je na een korte uitleg meteen beginnen. Fanatieke boulders kunnen een heel hoog niveau behalen. Vanaf volgend jaar is klimmen zelfs een Olympische sport. Naast het fysieke aspect is het leuke van boulderen dat je de routes op heel veel verschillende manieren kunt afleggen. Je hebt een start- en eindpositie. Hoe je van a naar b komt is elke keer een puzzel. Het is dus ook een sport waar je creatief en strategisch bezig bent."

Wie kennis wil maken met de Bossche Boulders heeft verschillende mogelijkheden. Er zijn dagkaarten, strippenkaarten, maand – en jaarabonnementen. Kijk op www.bosscheboulders.nl voor leuke openingsacties. Iedere maandag van 19.00 – 19.30 uur is er een gratis introductieles voor beginners. Je betaalt dan alleen de entree en mag vrijblijvend aansluiten. Ook zijn er plannen om lessen en trainingen te gaan geven. Adri: "We zijn nu aan het inventariseren waar vraag naar is. Als er genoeg animo voor is starten we daar misschien al in de zomer mee."