Volop plezier voor jong en oud tijdens de Vakantieweek op de Graafse Akker. Foto: Peer Reede
Volop plezier voor jong en oud tijdens de Vakantieweek op de Graafse Akker. Foto: Peer Reede

Vakantieweek op de Graafse Akker: 'Iedereen kan hier helemaal zichzelf zijn'

's-HERTOGENBOSCH – Enigszins verscholen achter de parkeerplaats van de Albert Heijn aan het Mgr. van Roosmalenplein ligt de Graafse Akker. Een prachtige groene oase die door wijkbewoners zelf wordt onderhouden en als uitvalsbasis dient voor allerlei activiteiten. In 2013 werd de plek, toen nog een woestenij, ontdekt door een omwonende. Velen zagen meteen de potentie voor de wijk. Buurtbewoners startten het eerste jaar met het verbouwen van aardappels, zonder dat iemand er echt verstand van had. Inmiddels zijn er 60 Makkers van de Akker die meehelpen bij het onderhoud van de tuintjes en het voedsel lopende het seizoen ook mogen oogsten. Van zondag 7 tot en met zondag 14 juli ontmoeten jong en oud elkaar tijdens de traditionele Vakantieweek op de Graafse Akker.

Door Astrid Berkhout

De toekomst van de Graafse Akker, die wordt beheerd door stichting Transfarmers, is nauw verweven met die van de Patio, het voormalige gemeenschapshuis. Na jaren gestegel tussen de krakers van het pand en woningbouwvereniging Zayaz is er eindelijk meer duidelijkheid over de toekomst van de Patio, die al sinds 2004 leeg staat. "Wij maken voor de Graafse Akker momenteel gebruik van de keuken en de workshopruimte van de Patio", vertelt Geertje Jansen. "Volgens de nieuwe plannen - onder de noemer Boschgaard - komen er 19 nieuwe sociale huurwoningen op deze plek en een buurtcentrum. In januari 2020 wordt begonnen met de bouw. Het buurtcentrum krijgt naast een workshopruimte en een professionele keuken o.a. ook een ontmoetingsruimte en een klusruimte. Wij krijgen daarmee aanzienlijk meer voorzieningen tot onze beschikking. Alles wordt voor ons dus alleen maar beter en mooier." In dit kader is men nog op zoek naar verhalen; herinneringen die mensen hebben aan de Patio en gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via buurt@boschgaard.nl.

Alles is van iedereen
Zoals gezegd zijn er inmiddels 60 Makkers van de Akker die regelmatig de handen uit de mouwen steken op de Graafse Akker. "We hebben 24 teeltbedden waarop meer dan 50 verschillende groentes worden verbouwd. Daarmee zitten we momenteel aan het maximum. We zijn meer dan een veredeld volkstuinencomplex. Niemand heeft een eigen tuintje, alles is van iedereen. Je hoeft ook echt geen groene vingers te hebben, er zijn vele andere manieren waarop je je hier nuttig kunt maken. Misschien wil je wel een leuke activiteit organiseren. Daar kun je in principe ons hele terrein voor benutten. Van yoga les tot kook workshop; het kan allemaal. Laatst hadden we zelfs een theatervoorstelling."

Dromen waar maken
Ook bij de kindertuin is nog plek. "Iedere woensdagmiddag van 14 tot 16 uur gaan enthousiaste vrijwilligers aan de slag met een groepje van 15 tot 20 kinderen die iedere week terugkomen om hun eigen tuintje te onderhouden. Daarbij zijn ze echt niet alleen in het tuintje bezig, ze gaan ook lekker hutten bouwen, waterdiertjes vangen in de vijver en in bomen klimmen." In de zomervakantie gaat de Kindertuin gewoon door dus je kunt altijd een keer komen kijken. "Het is hier sowieso net een zoete inval. Er komen veel gezinnen, maar ook ouderen die behoefte hebben aan gezelschap en studenten die een tussenjaar willen overbruggen. Waarschijnlijk mede dankzij de ongedwongen sfeer die zo kenmerkend is voor de Graafse Akker. Je mag hier helemaal jezelf zijn. Enerzijds hopen we dat bezoekers in gesprek raken met andere buurbewoners, zodat ze elkaar ook buiten de akker weten te vinden. Anderzijds helpen we graag om dromen waar te maken. Ieders talent wordt op de Graafse Akker gebruikt of ontwikkeld. Door mensen ons vertrouwen te geven, staan zij in hun kracht en worden ze in staat gesteld om hun idee ook daadwerkelijk te realiseren."

Vakantieweek
"We organiseren inmiddels al weer 5 jaar de Vakantieweek op de Graafse Akker, bedoeld voor vowel volwassenen als kinderen. In de ochtend is er steeds een doe- en knutselprogramma voor de kids, van akker-yoga tot het maken van dromenvangers en muziekinstrumenten. In de middag gaan we aan het werk op de akker en koken we, veelal met groente die rechtstreeks van het land komt. In de avond eten we allemaal samen aan een grote, lange tafel. Het is prachtig om te zien hoe mensen die elkaar helemaal niet kennen, moeiteloos met elkaar in gesprek gaan. Aansluitend zijn er interessante activiteiten voor volwassenen, zoals een beauty avond, verhalen vertellen en nachtvlinders en vleermuizen spotten. En wie wil, kan ook nog eens blijven kamperen. Je kunt een dagje komen maar ook de hele week bijwonen. Iedereen is welkom!"

Aanmelden is niet nodig. Info: www.transfarmers.nl en de Facebookpagina Vakantieweek op De Graafse Akker.