Ilvy Gielen en Daniëlle van den Berg voeren de ene na de andere challenge uit ter voorbereiding op hun avontuur
Ilvy Gielen en Daniëlle van den Berg voeren de ene na de andere challenge uit ter voorbereiding op hun avontuur

Bossche meiden liften naar Barcelona voor Mom I'm Fine

"We zijn altijd wel in voor een avontuur!" 

's-HERTOGENBOSCH - Twee avontuurlijke meiden uit 's-Hertogenbosch Danielle van den Berg (29) en Ilvy Gielen (26) gaan deze zomer liftend van Amsterdam naar Barcelona. Dat doen zij zonder geld en hulp van familie of vrienden. Met deze zogenoemde hitchhike race zamelen zij geld in voor het goede doel Mom I'm Fine.

Door Megan Hanegraaf


Zaterdag 13 juli gaan de twee Bossche avonturiers de strijd aan met 299 andere teams. De wedstrijd wordt georganiseerd door de organisatie Barcelona Express. Zij werken samen met één van de bekendste backpackers ter wereld, Jonathan Kubben Quiñonez van het goede doel Mom I'm Fine.

Goede doel
Met het project Mom I'm Fine wil backpacker Jonathan een school bouwen in Mexico. Deze moet worden gemaakt van gerecycled plastic afval uit de oceanen. Toevallig kende Daniëlle de backpacker van Mom I'm Fine al. "Ik sta honderd procent achter zijn initiatieven. We zijn altijd al heel bewust van onze omgeving en de issues die zich afspelen in de wereld. We vinden het belangrijk om een verschil in kunnen maken in de wereld", aldus de 29-jarige Bossche. Om een bijdrage te kunnen leveren, hebben de meiden een fundraising opgezet. "Voorafgaand, maar ook tijdens de race willen we dit project onder de aandacht brengen en zo hoog mogelijk bedrag ophalen." Inmiddels hebben Ilvy en Daniëlle al meer dan honderd euro opgehaald, maar dat is nog lang niet genoeg volgens de dames. Ze roepen op: "Als twee Bossche meiden uit een kleine stad, willen we een grote impact in de wereld maken. We vragen Den Bosch dan ook om hulp, door een bijdrage te geven voor het doel waar we zo hard voor aan het strijden zijn". Doneren kan via: https://www.whydonate.nl/fundraising/building-a-school-of-plastic-waste-in-mexico/en

Barcelona Express race
De Barcelona Express is een reis voor echte avonturiers die alles op alles willen zetten om als eerste de finish te bereiken. Daniëlle: "We houden allebei wel van een uitdaging en we vonden deze race ergens op het internet. Zonder daar veel bij na te denken hebben we ons ingeschreven." De dames hebben al vaker samen gereisd en zelfs een tijdje samengewoond in 's-Hertogenbosch. Daardoor weten ze inmiddels wat we aan elkaar hebben. Overigens weten ze niet wat ze van de race moeten verwachten. "We starten om 08:00 in de ochtend in Nederland. Vervolgens racen we in vijf etappes (dagen) naar Barcelona. We weten nog niet welke tussenstops we moeten maken en waar we overnachten. Echt hierop voorbereiden en een route uitstippelen kan dus niet." Alle teams krijgen een GPS mee, waardoor je de meiden live kan volgen tijdens hun race. "Dit is niet alleen leuk voor onze supporters thuis, maar het zorgt ook voor een stukje veiligheid. Als we niet op tijd binnen zijn, moet de organisatie ons oppikken. Dat zorgt wel voor strafpunten overigens", vertellen ze. Ook krijgt elk team de mogelijkheid om een hulplijn te bellen. Hier krijg je ook strafpunten voor.

Challenges
De meiden moeten voorafgaand aan hun race vijf challenges volbrengen. Voor de eerste challenges moesten de meiden zogenoemde 'social supporters' verzamelen op hun persoonlijke racepagina. "We hebben nog iets minder dan 100 supporters nodig!", roept Daniëlle op. Via barcelonaexpress.org/be19/teams/179 kunt u deze meiden supporten. Als de meiden 450 supporters weten te verzamelen, krijgen ze 30 minuten voorsprong bij de start. De meiden moesten voor de tweede challenge alvast 'oefenen' met liften door een opvallend bord te maken en in een opvallende outfit proberen een lift te scoren. Ook hier krijgen de meiden extra voorsprong voor. Voor de derde challenge hebben de meiden de Bossche Omroep ingeschakeld. "We moeten in de media verschijnen om awareness te creëren voor het goede doel Mom I'm Fine", aldus Ilvy. Ook hun vierde challenge hebben de meiden al volbracht: twee kilo aan plastic doppen verzamelen voor het goede doel. "De plastic doppen die we hebben verzameld, worden gerecycled om onder meer protheses van te maken", aldus Daniëlle. De vijfde, en tevens laatste, challenge is nog niet bekend.

Weer naar huis
De avontuurlijke dames hebben nog geen manier om weer thuis te komen. Daniëlle, die travel consultant van beroep is, heeft er vertrouwen in dat alles goed komt. "We hebben wel het vermoeden dat deze race super intens gaat worden en we doodop zullen zijn. Daarom hebben we besloten om nog zeker twee dagen in Barcelona te blijven. Even uitrusten en bijkomen op het strand. Maar die maandag moet er gewoon weer gewerkt worden", zegt Daniëlle.
Of ze dit nog een keer zullen doen? "Waarschijnlijk wel. We zijn altijd wel in voor een avontuur", aldus Daniëlle.

Hoe de reis via GPS gevolgd kan worden, wordt nog bekendgemaakt. Hun Instagram-stories zijn te volgen via @ilvygielen en @cocodeewanderlust. Doneren kan via: www.whydonate.nl/fundraising/building-a-school-of-plastic-waste-in-mexico/en; supporten via: barcelonaexpress.org/be19/teams/179.