Logo bosscheomroep.nl
Op stap naar FC Den Bosch met een andere generatie
Op stap naar FC Den Bosch met een andere generatie (Foto: )

Kameraden: op stap met een andere generatie

's-HERTOGENBOSCH - Stichting Kameraden verbindt jong en oud met elkaar door ontmoetingen te regelen tussen verschillende generaties. Vaak vinden de ontmoetingen plaats tijdens een wandeling, een fietstocht of onder het genot van een drankje op het terras. Maar sinds april zijn er door de komst van de kameradenpas heel andere uitstapjes mogelijk voor jong en oud. De kortingspas geeft gratis entree bij verschillende culturele instellingen in de stad. Er is slechts één voorwaarde: Er moet een generatieverschil zijn tussen de kameraden.

Door Lesha Bosman

Al 30 jaar is Henk mantelzorger voor zijn vrouw Tinie. Dat doet hij met heel veel liefde. Maar daardoor is hij al lang niet meer naar een voetbalwedstrijd geweest. Onlangs was Henk weer te vinden in het FC Den Bosch Stadion om een wedstrijd mee te maken. Samen met kameraad Jules. Een machtige ervaring. "We zijn al langer bezig om oud en jong te verbinden met Stichting Kameraden", legt initiatiefnemer Rob van Doleweerd uit. "Soms bleek het moeilijk om telkens weer een nieuwe activiteit te verzinnen om naartoe te gaan. Het is best een uitdaging om activiteiten te vinden die bij beide generaties aansluiten. Toen kwamen we in samenwerking met de Academie voor Beeldvorming op het idee om samen te werken met de culturele instellingen in Den Bosch. Kameradenduo's van verschillende generaties mogen gebruik maken van entreekaarten bij instellingen zoals de Willem Twee Fabriek, het Designmuseum, FC Den Bosch en het Theater aan de Parade. Voorwaarde is wel dat er een groot leeftijdsverschil moet zijn tussen de kameraden die op stap gaan."

De perfecte match
"Aan de hand van interesses hebben wij de deelnemers van verschillende leeftijden gekoppeld. De één wordt blij van een toneelvoorstelling, de ander wil, net zoals Henk en Jules, graag naar een voetbalwedstrijd. Tijdens een eerste kennismaking wordt er gekeken of er een klik is tussen de kameraden." Ook Henk en Jules werden gematched. Jules Heerkens (28 jaar): "Ik roep al heel lang , zoals waarschijnlijk velen, dat ik eigenlijk wel eens iets van vrijwilligerswerk zou willen doen. Ik stelde het steeds uit. Het kwam er niet van. Toen ik werd gevraagd om mee te doen aan het project van Kameraden, heb ik direct ja gezegd." Henk Scheffers (77 jaar) vult aan: "Ik ben in aanraking gekomen met Stichting Kameraden tijdens een karaoke middag in Nieuwehagen. Er is me toen gevraagd of ik het leuk vond Kameraad te worden. Ik vond het direct een heel goed idee. Zo kom ik nog in contact met mensen die vitaal zijn. Ik woon nu bijna twee jaar in Zorgcentrum Nieuwehagen, maar ben eigenlijk nog veel te fit en vitaal om hier te wonen. Ruim twee jaar geleden was het voor mijn vrouw Tinie noodzakelijk om hier te gaan wonen en ja, ik ging vanzelfsprekend met haar mee. Gelukkig kon dat. Maar ik vind het wel heel fijn om, buiten de bewoners, andere mensen te ontmoeten."

Verhalen van vroeger en nu
"Ik was vroeger al supporter van FCDB en ging er vaak heen", vertelt Henk verder. "Maar toen mijn vrouw gezondheidsproblemen kreeg, werd het moeilijker om de wedstrijden te bezoeken. Om na al die jaren weer eens in het stadion te zijn, was echt geweldig." "Het was prachtig weer en qua fanatisme deed Henk helemaal niets onder voor het publiek op de M-side", vult Jules aan. "Het was ook leuk om met Henk over voetbal te praten en er was genoeg gesprekstof over de verhalen van vroeger en nu. Ondanks het teleurstellende resultaat van de wedstrijd zelf hebben we echt een fantastisch voetbalavondje beleefd. Het was een perfecte 'match' in beide betekenissen van het woord."

Succesformule
Naast Henk en Jules zijn er nog meer goede matches ontstaan door Stichting Kameraden. Zoals Anouk (26 jaar) en Herma (78 jaar), zij hebben een fantastische avond gehad tijdens een musical in het Theater aan de Parade en Marianne (97 jaar) en Jade (25 jaar) bezochten een expositie in het museum. "We hebben sinds april al ongeveer 15 koppelingen gehad van junioren en senioren", vertelt Rob van Doleweerd ten slotte. "Het is echt een succesvolle formule waarbij een heel leuke energie vrijkomt tussen de verschillende generaties. Je hebt andere gesprekken dan die je hebt met leeftijdsgenoten en juist dat maakt de ontmoetingen heel bijzonder. Nu gaan we kijken hoe we dit project duurzaam kunnen maken zodat we ook in de toekomst de koppeling tussen oud en jong op een leuke manier blijven maken."

Ook kameraad worden? Voor meer informatie of aanmeldingen kunt u mailen naar info@kameraden.nl of bellen naar 073-2020979.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?