Logo bosscheomroep.nl
Tijdens een eerdere editie van het One Week Film project.
Tijdens een eerdere editie van het One Week Film project.

One Week Film project: Jonge filmmakers produceren een film in vijf dagen

's-HERTOGENBOSCH - Een korte film maken in slechts vijf dagen. Tien filmteams nemen tijdens het One Week Film project, dat eind augustus van start, gaat deze uitdaging aan. Het project is onderdeel van het Nieuwe Filmers Film platform dat dit jaar voor de zesde keer met onder meer filmcafés, workshops, masterclasses en het Nieuwe Filmers Festival naar 's-Hertogenbosch komt.

Door Megan Hanegraaf


Voor dit jaar is de organisatie nog op zoek naar enkele enthousiaste filmteams. Een filmteam moet bestaan uit gemiddeld twintig filmmakers en film gerelateerde makers waaronder acteurs, opnameleiders, de camera-, licht- en geluidsmensen, kledingontwerp en visagie. Aan het hoofd van elk team staat een teamcaptain van maximaal 35 jaar. "Het schijnbaar onmogelijke wordt gepresteerd door hard en goed samenwerken, organiseren en elkaar inspireren. Dat levert elke editie verrassende films op", aldus Petrus. Ervaring is volgens de organisator niet verplicht, maar er wordt vooraf wel gecheckt of het team daadwerkelijk in staat is om een volledige film te kúnnen maken binnen het korte tijdsbestek. "Een vereiste is dat het basisteam bestaat uit filmmakers die al films hebben gemaakt en dat kunnen aantonen, een regisseur, een scenarioschrijver en een productieleider. Deze personen mogen ook niet ouder zijn dan 35 jaar, maar de andere cast- en crewleden mogen dat wel zijn."

Inschrijven
Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 7 juli aanmelden via de site van het One Week Film Project: www.nieuwefilmers.nl. Op de site staan het inschrijfformulier en de wedstrijdvoorwaarden. Een van de voorwaarden is het vooraf betalen van inschrijfgeld. Deze bedraagt honderd euro. "Het is in principe een laag bedrag waar je als team veel voor terug krijgt, zoals coaching, lunch en feestelijke afsluiting", Aldus Petrus. "Mocht je team toch niet worden geselecteerd voor het project, dan ontvangen zij uiteraard het inschrijfgeld binnen één week retour."

Nieuw deze editie is dat een week na de inschrijving, op 15 juli, een filmidee van maximaal een half A4'tje worden aangeleverd bij de organisatie van Nieuwe Filmers. Petrus: "Wij als organisatie selecteren vervolgens maximaal 10 filmideeën. Hierdoor komt er meer ruimte voor de basisteams om hun cast en crew tijdig te benaderen. Daarnaast is er meer tijd tijdens het One Week Film project voor het uitschrijven van het scenario en om een goede film te maken."

De teams mogen zelf de inhoud van hun vier tot tien minuten durende film bepalen. "Om te checken dat ze het filmmateriaal niet eerder, voor de start van het One Week Film project, gemaakt hebben ontvangen ze van ons op de eerste dag van het project een tweetal opdrachten. Zo moeten de teams bijvoorbeeld een specifiek voorwerp of een geluid in de film verwerken", legt de organisator uit.

Nieuw Filmers Festival
Tijdens het Nieuwe Filmers Festival op zaterdag 7 september gaan de One Week Film films feestelijk in première. Het werk van de jonge makers wordt door filmprofessionals, de filmjury, beoordeeld en besproken in een juryrapport. Op diezelfde avond worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars. De hoofdprijs is het Paradepaardje mét 2750 euro prijzengeld, de publieksprijs ter waarde van 200 euro inclusief twee kaarten van Industry Day Go Short en al laatste zijn er 9 extra individuele categorieprijzen voor beste regie, beste scenario, beste acteur, beste sounddesign, beste camera dop (director of photography), beste editing, beste production design en beste muziek.

Natraject
In het zogenoemde natraject krijgen alle teams feedback op hun films in een gratis Masterclass aangeboden door de jury. "De organisatie van Nieuwe Filmers zorgt dat de films na het Film Festival op verschillende plaatsen in Den Bosch en het land vertoont worden met Q & A's (Vragen en Antwoorden) met de makers. De winnaar van de film award Het Paradepaardje zal met het prijzengeld uiteindelijk een nieuwe film maken."

Meer info, mail: info@nieuwefilmers.nl of via de website: www.niewfilmers.nl. Inschrijven kan tot en met 7 juli.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?