Logo bosscheomroep.nl
Vincent van den Elshout: "WIJ is een cadeau voor de stad". Foto: Marc van Doornewaard
Vincent van den Elshout: "WIJ is een cadeau voor de stad". Foto: Marc van Doornewaard

Paleis voor Volksvlijt trapt af met eerste van in totaal vijf producties: WIJ, een ode aan de Bossche volkswijk

's-HERTOGENBOSCH – Tot en met 7 juli presenteren Paleis voor Volksvlijt en de Verkadefabriek WIJ, een ode aan een Bossche volkswijk. WIJ is een rauwe stadstheatervoorstelling over twee families in een Bossche straat die speelt op een bijzondere buitenlocatie. Achter de Verkadefabriek is namelijk een complete straat nagebouwd: Het Madame Marie Curie pleintje, of zoals de bewoners het zelf noemen, Ut Currypleintje. Volkstheater op en top!

Door Astrid Berkhout

Het Paleis voor Volksvlijt is ontsproten uit het brein van de Bossche regisseur Vincent van den Elshout. Van den Elshout heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij was artistiek leider bij verschillende internationale muziektheatergezelschappen en gaf leiding aan kunstvakopleidingen in binnen- en buitenland. In deze omgeving is hij o.a. bekend van de stadsopera's Maria en Gilles. Met het Paleis voor Volksvlijt wil hij de komende jaren in totaal vijf voorstellingen maken over de ziel en identiteit van 's-Hertogenbosch, met spelers en verhalen uit de stad. Het is een virtueel Stadstheater, dat lokale (podium-)kunstenmakers uitnodigt om zich door de cultuur van de stad, de streek en de provincie te laten inspireren tot het creëren en uitvoeren van laagdrempelige maar kwalitatief hoogwaardige theaterprojecten. WIJ is de eerste voorstelling in de reeks.

Gedragen door de stad
WIJ wordt gemaakt en gespeeld door een bijzondere mix van beroeps- en vrijetijdsspelers. Prominente Bosschenaren als Arianne de Jong (Omroep Brabant), Netty Dielissen (Bossche Komeedie), Jan Roosen (Kleinkeinder) en Paul Beliën (Bossche Komeedie) spelen samen met (Brabantse) acteurs als Huub Smit, Simone Milsdochter en René van Zinnicq Bergmann. Voor WIJ wordt bovendien nadrukkelijk samengewerkt met allerlei lokale organisaties en bedrijven. En er zijn inmiddels 15 Ambassades geopend: Plekken in de stad waar WIJ onder de aandacht wordt gebracht van het Bossche publiek. Ambassadeurs zijn o.a. kapper Huib Burmanje, Brabant Wonen en Zayaz, Artiestenbureau Jan Vis, Radio Mexico, Wijkcentrum De Slinger, cafetaria 't Pleintje, Groenrijk en Copernikkel. "Wat mij betreft is deze voorstelling pure hartstocht", aldus Van den Elshout. "Ik vind het sowieso heerlijk om in mijn eigen stad iets te maken. Daarnaast is iedereen zo enthousiast. Je vraagt mensen om mee te werken en vervolgens komen ze met allerlei initiatieven. Als je ziet hoeveel Bosschenaren op allerlei manieren betrokken zijn met deze voorstelling, in totaal wel 100, dat is fantastisch. WIJ wordt echt gedragen door de stad. Het Paleis van Volksvlijt is iets van ons allemaal en daar ben ik ontzettend trots op."

Toeschouwers horen erbij
Het verhaal van WIJ draait om twee families die in dezelfde Bossche straat wonen. Verbonden door liefde en lust vinden ze hun weg in de harde realiteit. Iedereen houdt elkaar vast. Problemen worden niet op de lange baan geschoven, maar direct aangepakt. Maar dan overlijdt Marie, de moeder van de straat… "WIJ is een echt Bossche toneelvoorstelling vol humor, drama en nostalgie. Als publiek word je heel direct bij de uitvoering betrokken. De toeschouwers zijn onze overburen. De spelers doen hun best om ervoor te zorgen dat je het gevoel hebt dat je er bij hoort. Als er een baby wordt geboren, krijg je gewoon beschuit met muisjes. En je bent van harte welkom op het muzikale straatfeest met optredens van volkszangers na afloop van iedere voorstelling."

De ontmoeting
WIJ legt de drempel hoog voor de vier andere voorstellingen die de komende jaren nog komen. De voorbereidingen voor ZIJ (2020) zijn inmiddels al in volle gang. "Daarbij maken we, evenals in de vijfde voorstelling GIJ, gebruik van hetzelfde decor als WIJ, alleen in een totaal andere setting. ONS en HUN spelen zich respectievelijk af op de Bossche kermis en een 'rave party'." Er valt dus nog veel moois te verwachten van het Paleis voor Volksvlijt. "Het mooie is dat de voorstellingen bezoekers in staat stellen elkaar als mens te ontmoeten. Jammer genoeg gebeurt dat in onze hedendaagse samenleving - op eenmalige gebeurtenissen als Carnaval en festivals - steeds minder. In WIJ ervaar ik de stad dan ook zoals ik die in mijn kindertijd heb beleefd. Iedereen zorgt voor elkaar. Maar geen zorgen, WIJ is verder helemaal een voorstelling van deze tijd!"

Kaarten voor WIJ zijn verkrijgbaar via www.verkadefabriek.nl/wij.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?