Jet Romijn geeft met online coaching programma inzicht in alcoholgebruik
Jet Romijn geeft met online coaching programma inzicht in alcoholgebruik

Online coaching programma over omgaan met alcoholgebruik

's-HERTOGENBOSCH - Een gezelligheidsdrinker, zo omschrijft Jet Romijn (47) haar drinkgedrag voordat ze anderhalf jaar geleden stopte met drinken. Er was geen 'rock bottom', geen dramatische gebeurtenis, maar Jet vond dat ze gewoon te regelmatig dronk. Zij vond de oplossing in een online coaching programma dat haar liet inzien dat zij niet de enige was die daar verandering in wilde brengen. Inmiddels heeft Jet haar eigen online coaching programma WIJNenik.com opgericht om mensen te helpen om in de huidige maatschappij, bewust met hun drinkgedrag om te laten gaan.

Door Lesha Bosman


"De status alleen in het weekend en op feestjes was ik allang ontgroeid; het werd ook een wijntje doordeweeks bij thuiskomst, tijdens het koken en 's avonds op de bank", vertelt Jet. "Het gevolg: vijf lege flessen per week. Puur uit gewoonte. Toen ik een filmpje zag van een online coaching programma merkte ik dat ik niet alleen stond in mijn gevoel. Het was zo fijn die herkenbaarheid. Het is me niet gelukt om puur op wilskracht te stoppen, maar met behulp van het online programma en een community op Facebook waarin we als groep 'stoppers' elkaar ondersteunden, lukte het wel. En daar ben ik zo dankbaar voor."

Confrontatie
Het online coaching programma wat ik heb gevolgd miste in mijn ogen de persoonlijke benadering en het dagelijkse contact. Dat bracht mij op het idee om zelf ook een online coaching programma te ontwikkelen. WIJN en ik is een 42-daags programma. Het duurt namelijk 42 dagen om een gewoonte structureel te veranderen. Iedere dag krijgen deelnemers een mail met informatie, coaching, video's of audio's en daag ik ze regelmatig uit om de confrontatie aan te gaan met zichzelf en terug te koppelen wat ze voelen en waar ze tegenaan lopen. Gewoon recht voor z'n raap en praktisch. Soms herkenbaar, soms hard, verhelderend en met een duidelijk doel. Bewustwording van je eigen alcoholgebruik."

Vooroordelen
Volgens Jet zijn er in Amerika en Engeland al veel meer online programma's te vinden. In Nederland is zij met WIJN en ik, de tweede. "Alcohol lijkt het roken van een aantal jaar terug. Inmiddels is het geaccepteerd dat mensen niet overal roken, maar een aantal jaar geleden was dat heel anders. Met alcohol is die omslag in mijn ogen nog niet gemaakt. Er zijn een heleboel vooroordelen als je niet drinkt. En overal waar je komt ben je eerder een uitzondering als je niet drinkt dan dat je wel drinkt. Als je geen alcohol drinkt, dan volgt al gauw de vraag of je er dan een probleem mee had. In mijn programma ga ik bijvoorbeeld in op wat je op zo'n vraag kunt antwoorden. "

Handvatten
Als mensen zich aanmelden voor het online coaching programma dan krijgen ze dagelijks een mail met daarin een overweging van die dag. Daarna is het de bedoeling dat je doorklikt naar de verborgen content van de site. Hier vind je informatie over alcohol, wat het met lichaam en geest doet, maar ook praktische tips zoals met welke instelling je naar een feestje gaat als je geen alcohol drinkt. "Ik ben afgelopen februari gestart met mijn bedrijf, naast mijn baan als financieel manager. Op basis van zoekterm gegevens op google, weet ik dat mensen vooral na de zomervakantie en in januari op zoek zijn naar handvatten om te stoppen met alcohol. Ik hoop dat mijn programma veel mensen daarbij kan helpen."

Aandacht voor alcohol
"Op basis van mijn ervaring heb ik het programma ontwikkeld. Ik geloof hierin omdat ik er járen over heb gedaan om tot dit punt te komen. Het gevoel mezelf, als volwassene, alcohol te moeten ontzeggen voelde in de eerste plaats ontzettend stom, maar ook als een enorm verlies. Vanaf ongeveer mijn zestiende deed ik alles met alcohol: verjaardagen, vakanties, uit eten, met mooi weer op het terras, noem maar op. Ik wilde af en toe een wijntje drinken en heb mezelf vaak op rantsoen gezet om een normale 'sociale' drinker te worden. Pas na het volgen van het online coaching programma is het me gelukt om te stoppen met drinken. In de toekomst wil ik mijn bedrijf ook offline uitbreiden en bijvoorbeeld lezingen verzorgen. Alcoholgebruik is van alle tijden, maar krijgt de laatste jaren gelukkig steeds meer aandacht. Dat is niet voor niets. Je bent niet alleen wanneer je vindt dat je te veel drinkt. Dat is mijn boodschap die ik graag deel met anderen."

Voor meer informatie kunt u kijken op www.wijnenik.com. De kosten voor de gehele cursus bedragen vijftig euro.