Logo bosscheomroep.nl
Het Bossche Mannenkoor anno 2019. Foto: Geert Voets
Het Bossche Mannenkoor anno 2019. Foto: Geert Voets

Het Bossche Mannenkoor op zoek naar nieuwe leden

'Echte mannen zingen in ('n) koor'

's-HERTOGENBOSCH – Het Bossche Mannenkoor bestond in 2018 maar liefst 115 jaar. Het is een koor met een rijke muzikale traditie en circa 30 enthousiaste leden. Mede dankzij de komst van een nieuwe dirigent, Antoine Kop, waait er een frisse wind en zijn er volop plannen voor de toekomst. Op 27 juni treedt het koor tussen 11.00 en 16.00 uur op in de Voormalige bank van Lening in de Schildersstraat in 's-Hertogenbosch.

Door Astrid Berkhout

Het Bossche Mannenkoor zag in 1903 het levenslicht en werd al snel – in 2014 – onderscheiden met het predicaat 'koninklijk'. Tijdens het vijftigjarig bestaan van het koor in 1953 werd er een zangconcours georganiseerd waaruit het nog steeds bestaande prestigieuze Internationale Vocalisten Concours (IVC) is voortgekomen. Op het hoogtepunt had het koor maar liefst 130 leden. "We zijn natuurlijk trots op dat verleden, ons koor is diep geworteld in de Bossche samenleving", vertelt een van de baritons en bestuurslid Harry van Liebergen. "Tegelijkertijd willen we niet te veel nadruk op leggen op het 'koninklijke' omdat we geen drempel op willen werpen. We zijn gewoon een koor, tegenwoordig bestaande uit een kleine 30 mannen die iedere week bij elkaar komen om samen in een ontspannen sfeer te zingen."

Plezier staat voorop
"Net als vele andere amateurkoren kampen we met vergrijzing. We zouden dan ook heel graag nieuwe leden verwelkomen bij ons koor. Zangervaring is niet noodzakelijk en je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Dat leer je gaandeweg wel. Helaas hebben mannenkoren geheel ten onrechte een wat saai, oubollig imago. Wij laten graag zien dat het anders kan. Het plezier in het zingen staat bij ons voorop. Daarnaast vormen we een hechte vriendengroep. De onderlinge betrokkenheid is groot en we delen wel en wee met elkaar. Wie eenmaal lid wordt van ons koor, blijft over het algemeen dan ook lang hangen."

Nieuwe dirigent
Met ingang van januari 2019 staat het koor onder leiding van een nieuwe dirigent: Antoine Kop. Hij volgt Math Dirks op, die het koor 5 jaar heeft geleid. Kop heeft niet alleen jarenlange ervaring als dirigent, maar ook als uitvoerend zanger en pedagoog. "Het mooie is dat hij indien nodig ook technische zangondersteuning kan bieden." Zijn komst zorgt sowieso voor een stuk vernieuwing. "We koesteren ons oude klassieke repertoire, terwijl we onder zijn inspirerende leiding tevens modernere en lichtvoetigere werken zullen zingen. Daarmee hopen we een breder publiek aan te spreken."

Een luie componist
Harry is zelf al 25 jaar lid van het koor en 15 jaar bestuurslid. Speciaal voor die gelegenheid heeft hij in eigen beheer een boek uitgegeven, genaamd 'Een luie componist', waarin een groot aantal columns van zijn hand zijn gebundeld. "In totaal zijn het ruim 100 korte verhalen die ik schreef voor ons verenigingsblad 'Vocaliteiten'. Als muziekliefhebber vind ik het leuk om op een lichtvoetige manier allerlei wetenswaardigheden te vertellen over klassieke componisten en hun muziek. Stiekem toch een beetje met het doel klassieke muziek wat levendiger en toegankelijker te maken. Ik heb het boek voorzien van foto's van de componisten die aan bod komen. Verder verwijs ik ook naar allerlei streamingdiensten zodat lezers de composities zelf kunnen beluisteren. Daarmee is het niet alleen een leesboek maar ook een luisterboek." 'Een luie componist' is voor 22 euro te bestellen door een mail te sturen naar lietim@ziggo.nl.

Toekomstplannen
Aan het lichtere repertoire wordt hard gewerkt. Verder zijn er nog meer plannen voor de toekomst. "We willen vaker optreden voor publiek zodat we wat zichtbaarder zijn. Het is ons doel om 2 tot 3 keer per jaar naar buiten te treden. Tevens willen we een oude traditie in ere herstellen. Jaren geleden zijn we ooit gestart met het organiseren van nieuwjaarsconcerten in het Provinciehuis. Wij willen een andere variant van zo'n nieuwjaarsconcert introduceren, waarbij mensen het nieuwe jaar kunnen inluiden met het Bossche Mannenkoor. Dit betekent een uur lang genieten van luchtige, Weense muziek, onder begeleiding van een klein orkest en onder het genot van een drankje. Het zou mooi zijn als we daar in 2020 een begin mee kunnen maken. Maar voor nu roepen we vooral iedereen die van muziek houdt op om geheel vrijblijvend eens kijkje te komen nemen bij een repetitie. De deur staat wagenwijd open!"

Het Bossche Mannenkoor repeteert iedere woensdag van 20.00 tot 22.00 uur in wijkgebouw De Slinger, Jan Schöfferlaan 3 te 's-Hertogenbosch. Informatie: www.boschmannenkoor.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?