Logo bosscheomroep.nl
Op zondag 23 juni organiseert studentenvereniging Gremio Unio de eerste biercantus van de stad.
Op zondag 23 juni organiseert studentenvereniging Gremio Unio de eerste biercantus van de stad.

Gremio Unio organiseert eerste biercantus van 's-Hertogenbosch

's-HERTOGENBOSCH – Tientallen studenten aan lange tafels en liters bier. Dat is het beeld op zondag 23 juni op de Markt in 's-Hertogenbosch. Studentenvereniging k.s.v. Gremio Unio organiseert dan de aller eerste biercantus in de stad.

Door Megan Hanegraaf


K.s.v. Gremio Unio is met meer dan 600 studenten dé grootste studentenvereniging van 's-Hertogenbosch. "Bij k.s.v. Gremio Unio staat samen zijn, leren en nieuwe mensen ontmoeten centraal. We hebben ons eigen pand in de binnenstad. Hier organiseren wij feesten en activiteiten voor en door leden", aldus vicevoorzitter Susan Ardts. Het idee van een biercantus ontstond ruim een jaar geleden. "In Tilburg vindt al jaren de Tilburg University Cantus plaats. Dit is een cantus voor alle studenten in Tilburg waarbij het academisch jaar officieel wordt geopend. Hierbij is het verplicht dat bezoekers een maatschappelijke actie uitvoeren. Doen ze dit niet, dan krijgen ze geen toegangskaartje. Dit is om te laten zien wat studenten voor de stad kunnen betekenen. Door middel van een cantus, worden alle studenten beloond voor de uitgevoerde acties. Ook binnen onze vereniging is een studentencantus écht befaamd. Het is een activiteit die heel goed past in het studentenleven. Het doel van de cantus is om - samen met de gemeente - 's-Hertogenbosch op de kaart te zetten als studentenstad", aldus Susan.
De locatie van de cantus is lekker centraal. "Iedereen mag zien wie de Bossche studenten zijn en wat zij kunnen. Daarnaast vinden we het belangrijk om studenten uit andere steden kennis te laten maken met 's-Hertogenbosch en te laten zien wat er allemaal in onze stad mogelijk is. Wij zijn van mening dat de Markt, het middelpunt van de stad, hiervoor de beste plek is."

Biertafels en live muziek
Er staat een podium op de Markt met daarvoor biertafels en banken voor zo'n vijfhonderd studenten. De band Say Keys leidt de cantus met een mix van klassieke meezingers en grote hits. DJ Dennis van Besouw speelt tijdens de in- en uitloop van het evenement. Daar heeft de cantus dan ook zijn naam aan te danken: SLOK met als ondertitel 'Studenten zingen een hoge noot'. "De organisatie vond dit het beste bij het evenement passen. Je neemt namelijk na ieder nummer een SLOK." De bezoekers kunnen bier, fris en water krijgen. Iedere tafel krijgt één zogenoemde pitcher waarmee bier gehaald kan worden door één persoon. Alle studenten hebben toegang tot fris en water. De dranken worden geschonken in speciale hard-cups met een borg van twee euro. "Het is na afloop ook mogelijk om de borg van je beker te doneren aan 'Stichting Wensambulance Brabant'. "De organisatie heeft ervoor gekozen om zo een maatschappelijk doel te ondersteunen met ons evenement."
Of er volgend jaar weer een biercantus wordt georganiseerd kan Susan nog niet zeggen. "We zouden hier graag een terugkerend evenement van willen maken, maar dat is afhankelijk van hoe de eerste editie verloopt en welke reacties we hierop krijgen."

De cantus duurt van 13:30 tot 17:00 uur en vindt plaats op de Markt in 's-Hertogenbosch. Toegang: 18+. Info en kaarten: gremio-unio.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?