Logo bosscheomroep.nl
Drie dagen lang genieten van opera in ’s-Hertogenbosch. Foto: Henk van Esch
Drie dagen lang genieten van opera in ’s-Hertogenbosch. Foto: Henk van Esch (Foto: Henk van Esch)

Opera op de Parade wordt meerdaags operafestival

's-HERTOGENBOSCH – Sinds 2007 brengt Opera op de Parade jaarlijks duizenden bezoekers naar de Parade die de smaak van opera en klassieke muziek op een informele manier willen proeven. Vanwege het succes van Opera op de Parade hebben philharmonie zuidnederland, Theater aan de Parade en gemeente 's-Hertogenbosch het initiatief genomen dit unieke Bossche evenement in 2019 uit te breiden tot een meerdaags operafestival dat van 25 tot en met 27 juni plaatsvindt op de Parade én in de binnenstad.

Door Astrid Berkhout

Opera op de Parade is een coproductie van philharmonie zuidnederland, Opera Zuid en Theater aan de Parade en wordt mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren, waaronder de gemeente 's-Hertogenbosch, hoofdsponsor Oyens & Van Eeghen Vermogensbeheer en Appèl. Uit onderzoek van de gemeente 's-Hertogenbosch blijkt dat Opera op de Parade in de top 5 staat van evenementen waar Bosschenaren het meest trots op zijn. Mede om die reden is wethouder Mike van der Geld blij dat 's-Hertogenbosch de warme thuisbasis vormt van het event: "Opera op de Parade, met een veelheid aan betrokken partners, laat zien dat je samen een stuk verder komt dan alleen. Daar komt nog eens bij we ons steeds meer profileren als 'Cultuurstad van het Zuiden', dit event sluit daar naadloos bij aan. Het is hoogwaardige cultuur, op een laagdrempelige manier gebracht."

Meerdaags festival
Alle reden dus om Opera op de Parade uit te breiden tot een meerdaags festival. "Vanwege het succes zijn we in 2013 al gaan nadenken wat voor mogelijkheden er zijn om meer te doen met het event", vertelt Stefan Rosu, intendant en bestuurder bij philharmonie zuidnederland. In 2018 werd dan ook voor het eerst de Opera Sing Along georganiseerd, een meezingfestijn met de bekendste opera hits. "In 2019 gaan we nog een stapje verder en staat de stad drie dagen lang volledig in het teken van opera. Uiteraard is alles gratis toegankelijk." De Opera Sing Along wordt gecontinueerd (en gecompleteerd met een voorbereidende Workshop Operazingen voor amateurkoren en –zangers), in samenwerking met het Internationaal Vocalisten Concours wordt een Opera concert voor Kids toegevoegd en Opera op de Parade wordt uitgebreid tot een festivaldag in de hele Bossche binnenstad.

Ode aan de fantasie
Op dinsdag 25 juni (aanvang 20.00 uur) stroomt de Parade voor de 13e keer vol voor Opera op de Parade. In de open lucht, in een ongedwongen sfeer kunnen bezoekers deze keer genieten van Offenbachs Fantasio, een verrukkelijke romantische komedie. "Dit is extra bijzonder omdat dit werk hiermee de première beleeft in Nederland", aldus Waut Koeken, intendant bij Opera Zuid. "De partituur van Fantasio, geschreven door de grootmeester van komische opera Jacques Offenbach, is verloren gegaan bij een brand in de Opéra Comique van Parijs in 1887, maar werd in 2000 herontdekt en gereconstrueerd. Fantasio is een ode aan de fantasie en gaat over de kracht van de verbeelding. Offenbach blinkt uit in melodische pracht en de intelligentie van zijn humor, die zijn tijd ver vooruit was." Fantasio gaat over narren en dwazen, over liefde en zotheid, over oorlog en verkleedpartijen. "Maar het is niet alleen kolder en burlesk, het vertelt tegelijkertijd een ontroerend verhaal en bevat wat mij betreft een van de mooiste liefdesduetten uit de geschiedenis van de opera."

Pop-up voorstellingen
Dit jaar zal het operagevoel op 25 juni al vanaf de middag overheersen in de Bossche binnenstad. Zo brengt Opera Compact op diverse locaties de voorstelling 'Ik haat Opera!' Hierin maakt Opera Compact korte metten met het stoffige beeld dat opera een stervende kunstvorm is. Het hilarische gezelschap 'De touwtjes in handen' brengt bekende duetten, maar dan anders; via de gebaande paden maar dan achteruit, het recht-door-zee-repertoire maar dan krom. Vereniging Bossche Opera geeft in samenwerking met Jannelieke Schmidt en Jorne van Bergeijk een mini-concert. Tot slot brengt de jubilerende Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch direct voorafgaand aan de opera-uitvoering een serenade op de Parade.

Opera concert voor Kids
Op woensdag 26 juni (aanvang 16.00 uur) kunnen kinderen tijdens Opera concert voor Kids genieten van een heerlijk familieconcert. Hakim Traïda (o.a. bekend van Sesamstraat) neemt kinderen mee naar de wondere wereld van zang en opera. Een unieke productie van het Internationaal Vocalisten Concours met Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen, Vereniging Bossche Opera, Vocaal Ensemble Markant en sopraan en oud-IVC laureaat Jeannette van Schaik.

Tweede editie Opera Sing Along
Op donderdag 27 juni (aanvang 20.30 uur) vindt de tweede editie plaats van de Opera Sing Along, met als muzikaal fundament philharmonie zuidnederland en het Brabant Koor, en medewerking van solisten als Raoul Steffani, Laetitia Gerards, Bernadeta Astari en Shirma Rouse. Net als vorig jaar gaat het publiek eerst 'inzingen' o.l.v. Louis Buskens, de vaste dirigent van Brabant Koor. Daarna kan iedereen uit volle borst meezingen met de bekendste opera hits. Op zondag 7 juli 19.05uur zendt NPO 2 bij Omroep Max de Opera Sing Along uit. Vorig jaar trok de Opera Sing Along een kleine 600.000 kijkers een buitengewoon hoog waarderingscijfer van 8,1.

Meer informatie: https://operaopdeparade.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?