Willemien Mommersteeg-Willekens en Ton Huisman voor de ingang van de hospice. Foto: Michel van de Langenberg
Willemien Mommersteeg-Willekens en Ton Huisman voor de ingang van de hospice. Foto: Michel van de Langenberg

Feestelijke opening van nieuwe hospice Parunashia in Sint-Michielgestel

'Niemand hoeft hier eenzaam te zijn'

SINT-MICHIELSGESTEL – Op zondag 30 juni vindt de officiële opening plaats van de nieuwe hospice in Sint-Michielsgestel, genaamd Parunashia. Rondom de hospice wordt er feest gevierd. Van 15.00 tot 18.00 uur is iedereen van harte welkom op het Meanderplein om getuige te zijn van dit mooie moment.

Drie jaar geleden kwamen Willemien Mommersteeg-Willekens en Anny van Zandbeek voor het eerst met elkaar in contact. Zij deelden een lang gekoesterde droom; een hospice of bijna-thuis-huis voor de inwoners van Sint-Michielsgestel en omstreken. "De dichtstbijzijnde voorzieningen zijn high hare hospices in Boxtel en Rosmalen", vertelt Willemien gedreven. "Een medium care voorziening was er nog niet, bedoeld voor ongeneeslijk zieke mensen die door omstandigheden niet thuis kunnen sterven. Bijvoorbeeld omdat de kinderen te ver weg wonen waardoor zij geen zorg kunnen verlenen, of omdat de mantelzorger overbelast is. Hier kunnen zij in alle rust, samen met hun naasten, hun laatste levensfase doorbrengen."

Een vliegende start
Al snel sloten meer mensen zich aan bij het initiatief. "Alles kwam in een stroomversnelling toen een particuliere goede doelenstichting een prachtig pand aan Theerestraat 55-57, een voormalige huisartsenpraktijk met woning, voor ons aankocht en aan ons ter beschikking stelde", vult Ton Huisman aan. Er werden twee stichtingen – stichting Hospice Parunashia en stichting Vrienden van Parunashia – in het leven geroepen om de benodigde financiële middelen bij elkaar te brengen voor de verbouwing en inrichting van het pand, circa 300.000 euro. "Daarnaast is er nog eens 100.000 euro nodig om de eerste 2 jaar te overbruggen; we kunnen namelijk wel een beroep doen op een subsidieregeling, maar dit bedrag - afhankelijk van het aantal gasten in 2021 - wordt pas na 2 jaar uitbetaald. De prachtige grote bijdragen van Stichting Roparun, het Oranjefonds en het Rabo Dichtbij Fonds maakten het financiële plaatje dekkend."

Een echt thuis
De hospice beschikt straks over 4 ruime slaap-/zitkamers, inclusief aangepaste badkamers. De kamers krijgen allemaal een andere kleur. Gasten mogen bovendien ook zelf meubels, schilderijen e.d. meenemen om er een echt hun thuis van te maken. Alle kamers hebben verder een eigen keukentje en een deur naar buiten." Gezelligheid en warmte zijn ook te vinden in de lichte, open woonkamer met daarnaast de centrale keuken. In de kelder is een aparte woonruimte waar de familie zich even kan terugtrekken. Om de exploitatiekosten in de toekomst zo laag mogelijk te houden, wordt het dak voorzien van 54 zonnepanelen die in een groot deel van de energie kunnen voorzien.

Gedragen door de gemeenschap
Willemien en Ton vervolgen: "Vanaf het allereerste begin worden we gedragen door de gemeenschap. Op alle mogelijke manieren; van spontane acties en een club van 100 leden die ons een warm hart toedragen tot bijdragen in natura van lokale ondernemers. Het ontroert ons dat zij achter ons staan en het mogelijk maken dit Hospice te realiseren." Inmiddels is er ook een groep van 77 betrokken vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor Hospice Parunashia, daarbij aangestuurd door 2 (tot nu toe nog vrijwilliger) coördinatoren. "Zij staan straks 24/7 klaar voor onze gasten. Ze maken een praatje, zetten een kop koffie of maken het eten klaar. Essentieel is dat gasten zelf de regie behouden, zij bepalen waar ze behoefte aan hebben. Het allerfijnste is dat er altijd iemand in huis is, niemand hoeft hier eenzaam te zijn."

1000 mooie dromen
De festiviteiten op 30 juni staan in het teken van het thema '1000 mooie dromen'. Op initiatief van Wim Akkermans zullen op deze dag tevens lopers in totaal 66 kilometer lopen, een route die voert langs verschillende andere hospices in de regio. Hiermee wordt geld ingezameld voor de hospice. Er is ook een speciale kinderloop. "De deelnemende kinderen hebben we gevraagd hun droom op papier te zetten. Een aantal van deze dromen wordt door een kunstenaar vereeuwigd in de vorm van een kunstwerk, dat een blijvende plek zal krijgen in het huis. We zijn ontzettend trots en dankbaar dat we dit allemaal kunnen doen, dankzij de hulp vanuit de gemeenschap!"

Voor meer informatie: www.hospiceparunashia.nl en www.loopschoolwimakkermans.nl.