Yoshimi Kawai tijdens een van haar optredens
Yoshimi Kawai tijdens een van haar optredens

Ars Phantasia presenteert eerste cd-album in Theater De Speeldoos: een sprookjesverhaal op piano

VUGHT – Op zondag 23 juni vindt een bijzonder concert plaats in Theater De Speeldoos te Vught. Ars Phantasia presenteert haar eerste conceptuele debuut-cd-album La Papillonne. Het concert is een unieke, levendige en kleurrijke ervaring door een stukje poëzie zonder woorden, ondersteund door pittoreske projecties en decor. Het wordt gespeeld door de Japanse pianiste Yoshimi. Een uitnodiging voor een muzikale en visuele reis door de fantastische wereld van La Papillonne!

Ars Phantasia is het geesteskind van de van oorsprong Spaanse componist Aleix Riera. Muziek, poëzie en schilderkunst komen samen in dit project. "De combinatie van muziek en beelden is niet uniek, ik liet me vooral inspireren door de sterke conceptuele albums uit de jaren '70, zoals The Wall van Pink Floyd, en elektronische muziek van o.a. Vangelis", vertelt Aleix enthousiast. "Muziek had toen nog een boodschap. Ik was eigenlijk al jaren hoofdzakelijk bezig met het schrijven van muzikale arrangementen. Ik miste het componeren, om die reden ben ik op een gegeven moment begonnen met het creëren van nieuwe composities. In Parijs kreeg ik de kans om mijn vaardigheden op dit gebied verder te ontwikkelen, dankzij tot de verbeelding sprekende mentoren als Michel Geiss en Francis Rimbert. Het oorspronkelijke idee van La Papillonne had ik al in mijn hoofd zitten, maar gaandeweg heeft het zich gevormd tot wat het nu is. Het leuke is dat in de loop der tijd steeds meer mensen, internationaal befaamde artiesten en performers uit de hele wereld, zich aangesproken voelden en aanhaakten om het mede vorm te geven. Ars Phantasia is dan ook geen echte band maar wel een groep zielsverwanten die een passie voor muziek delen."

Op ontdekkingstocht
Het eindresultaat is La Papillonne, het eerste CD-album van Ars Phantasia, dat eind 2018 uitkwam. "Het is vernoemd naar de vlinder, omdat dit een religieus symbool is, een boodschapper van God." La Papillonne is een conceptueel album dat is opgebouwd uit 12 verschillende nummers. "Het ene duurt enkele seconden, het andere wel 10 minuten. Het ene is krachtig, het andere heel melancholisch. Ik omschrijf het zelf als minimalistische en moderne muziek, met post-romantische invloeden. Eenvoudig en direct." La Papillonne voert u door een stiekem geschreven sprookje, ondergedompeld in de mystieke sfeer van het traditionele oude Japan. "Het album neemt luisteraars meer op een onvergetelijke ontdekkingstocht van een opgewekt jong meisje, genaamd La Papillonne. Zij wordt plotseling wakker in een vreemde fantasiewereld, waar ze uiteindelijk haar plaats en identiteit zal vinden, dankzij spirituele ontmoetingen met haar platonische zielsverwant en uiteindelijk met zichzelf."

Muziek en beeld vertellen het verhaal
De muziek wordt gecompleteerd met prachtige, mystieke afbeeldingen in Aziatische stijl – bij ieder nummer een bijpassend beeld – die zijn ontworpen door de veelzijdige grafisch kunstenaar Lisk Feng. Deze worden tijdens het concert geprojecteerd om de juiste sfeer te realiseren. De composities worden ten gehore gebracht door de Japanse pianiste Yoshimi Kawai. Zij treedt voornamelijk op in Nederland en Japan, en heeft een breed scala aan muziek uitgevoerd, van klassieke stukken tot hedendaagse muziek, improvisaties en natuurlijk haar eigen composities. Aleix benaderde Yoshimi in 2016 met de vraag of zij mee wilde werken aan het project. Yoshimi: "Het verhaal sprak me meteen aan, ik voelde me er meteen erg mee verbonden. Het meest uitdagende was om uit te vogelen welke kant Aleix precies op wilde met zijn composities, hij had ze namelijk opgeschreven in zijn eigen, zelf bedachte notenschrift. Daarnaast moet ik echt in de huid kruipen van La Papillonne. Tijdens het concert speel ik namelijk niet alleen de muziek maar tegelijkertijd ook het karakter." En dat doet ze met verve want na afloop van de première in april jl.? was het publiek zo onder de indruk dat je een speld kon horen vallen… "Sommige mensen huilden omdat ze zo geraakt werden door de muziek, dat is natuurlijk fantastisch."

Grote dromen
Het concert in Theater De Speeldoos maakt onderdeel uit van een Europese tour, die overigens wordt gevolgd door een tour in Japan. Aleix: "We willen zo veel mogelijk mensen bereiken met La Papillonne. De concerten kunnen we verder perfectioneren door bijvoorbeeld gastmuzikanten uit te nodigen of een strijkorkest toe te voegen. Daarnaast zijn er contacten met mensen in Japan die wellicht een animatiefilm rondom La Papillonne kunnen maken. Ten slotte zijn we op zoek naar een dansgezelschap waar we een stimulerende samenwerking mee kunnen aangaan. We dromen groot!"

Het concert in Theater De Speeldoos duurt van 15.00 tot 17.00 uur, deuren open om 14.30 uur. Kaarten kosten € 17,50 en zijn verkrijgbaar via theaterdespeeldoos.nl. Meer informatie: www.arsphantasia.com.