Er zijn heel wat liefdes ontstaan bij Dansinstituut Wim Voeten, op de foto Niek en José Burg. Foto: Michel van de Langenberg
Er zijn heel wat liefdes ontstaan bij Dansinstituut Wim Voeten, op de foto Niek en José Burg. Foto: Michel van de Langenberg

Reünie Dansinstituut Wim Voeten - Voetisch als eerbetoon aan oprichter

'Dansen was de grote passie van Wim Voeten' REGIO – Dansinstituut Wim Voeten was een begrip in 's-Hertogenbosch en omgeving. Vele mensen hebben er - en later in de hier uit voortgekomen dansschool Voetisch - nog hun danspassen geleerd. Bijna 50 jaar na het overlijden van Wim Voeten hebben twee oud-leerlingen, Clara Lamar en Carool van Kesteren, het initiatief genomen om een reünie te organiseren voor alle oud-leerlingen. Deze vindt op zaterdag 29 juni plaats bij Danscentrum Wilco van de Burgt in Veghel en staat deels in het teken van de erfenis van Wim Voeten, en zijn belang voor de dans en de danssport in latere jaren. Maar uiteraard is er ook volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en om te dansen!

Door Astrid Berkhout

Wim Voeten opende de deuren van zijn dansschool in 1952. Later koos hij Jeanne Assmann als zijn danspartner. Hun danslessen werden zeker in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw druk bezocht, in die tijd werd er nog volop gestijldanst. Wim en Jeanne waren zelf geweldige dansers, ze waren de eersten die de hegemonie van de Engelsen op de wedstrijdvloer in het ballroom dansen wisten te doorbreken. Zij werden o.a. vice wereldkampioen en 11 keer Nederlands kampioen. Na het overlijden van Wim in 1970 werd de dansschool voortgezet door zijn weduwe Riet Voeten-van Stratum en Jeanne Assmann, en later door Jan Pieter van Lieshout en Annette van Geel. Rond 1990 werd de schoolnaam omgedoopt in Voetisch, deze dansschool heeft nog tot 2009 bestaan. "Met de organisatie van deze reünie willen we niet alleen een gezellig feest organiseren maar tevens mensen huldigen die net als Wim Voeten hun leven aan de dans hebben gewijd, en door hem of zijn opvolgers zijn opgeleid", vertelt Carool van Kesteren namens de organisatie. "Jeanne Assmann is door een hersenbloeding zwaar gehandicapt, maar zij bezit een omvangrijk foto- en filmarchief dat we door deze activiteit willen laten digitaliseren zodat het in de Bossche geschiedenis - en nationale dansgeschiedenis - kan worden opgenomen en openbaar kan worden gemaakt."

Een vakman op en top
De inmiddels 77-jarige Hans van Oppenraaij is een van de vele dansleraren die is opgeleid door Wim Voeten en Jeanne Assman. "Wim was een vakman op en top. Hij was zeer begaan met het geven van danslessen, niet alleen aan de jeugd en jong volwassenen, maar ook aan professionals. Van 's-ochtends vroeg tot 's-avonds laat was hij op de dansvloer te vinden. Hij heeft mij mede gevormd. Ik heb dan ook veel aan hem te danken. Het niveau dat hij had, heb ik nooit kunnen bereiken, maar ik heb het uiteindelijk nog ver geschopt in het stijldansen. Nog steeds geef ik met veel liefde dansles, Wim heeft zijn enthousiasme voor het dansen moeiteloos aan mij overgedragen."

In dienst van de dans
Jan Pieter van Lieshout ging 2 jaar na de dood van Wim op les bij Dansinstituut Wim Voeten. Hij bleek talent te hebben en mocht al snel voordansen met Jeanne Assmann ("een geweldige danseres met veel allure"). "Pas toen ik zelf wedstrijden ging dansen, kwam ik tot de ontdekking hoe subliem Dansinstituut Voeten was. Alles was er gericht op de dans en het niveau was ongekend hoog. Er zijn vele dansleraren opgeleid en de dansschool heeft een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van het wedstrijddansen." Jan Pieter trad als 22-jarige in de voetsporen van Wim en zette de school voort als dans- en uitgaanscentrum Voetisch, waar ook volwassenen danslessen konden volgen. Tijden veranderden, dansscholen kregen het steeds moeilijker en moesten zich meer en meer profileren als partycentrum om het hoofd boven water te houden. "Dat paste niet bij mij. In 1997 verkocht ik de dansschool en koos ik voor een nieuw pad als danscoach voor het bedrijfsleven. Mijn leven staat daarmee nog steeds in dienst van de dans."

De liefde
Niek Burg (60 jaar) leerde zijn vrouw José kennen tijdens de danslessen bij Dansinstituut Wim Voeten. "In die tijd was de dansschool dé plek waar je elkaar kon ontmoeten. Dansles hoorde gewoon bij je opvoeding, dus als 16-jarige kwam ik er voor het eerst binnen. Ik weet nog dat het ontzettend druk was bij de inschrijving. Je moest er snel bij zijn, anders moest je een half jaar wachten voordat je kon beginnen. De lessen waren strak en formeel, maar tijdens de dansavonden op zondag kon je lekker vrij dansen. Op een gegeven moment heb ik José uitgenodigd om samen Carnaval te vieren bij concurrent dansschool Crielaars, waar het er allemaal wat losser aan toe ging. Sindsdien waren we een stel. We hebben jaren aan wedstrijddansen gedaan, wonder boven wonder heeft onze relatie dat overleefd. We zijn gestopt toen onze kinderen werden geboren. Na een paar jaar zijn we weer gestart bij de senioren. Vijf jaar geleden hebben we de overstap gemaakt naar de Argentijnse tango, dat is fysiek beter te doen. We blijven het heerlijk vinden om te dansen!"

Meer informatie: www.facebook.com/pg/VoetenReunie.