Logo bosscheomroep.nl
Een impressie van Het Mooie Kinderboekenfestival 2019 in Amsterdam. Foto: Chris van Houts
Een impressie van Het Mooie Kinderboekenfestival 2019 in Amsterdam. Foto: Chris van Houts (Foto: Chris van Houts)

Op ontdekkingstocht langs 18 kinderboeken

's-HERTOGENBOSCH - Ieder jaar verschijnen er veel nieuwe kinderboeken, die zich afspelen in spannende, grappige, interessante of geheimzinnige werelden. Achttien van deze mooie kinderboeken komen tot leven tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival dat op zondag 16 juni plaatsvindt in de Verkadefabriek te 's-Hertogenbosch. Kinderen van 4 tot en met 10 jaar gaan op ontdekkingstocht door alle hoeken, zalen en gangen, zowel binnen als buiten.

Het Mooie Kinderboekenfestival werd in 2017 voor het eerst georganiseerd in Amsterdam. Na twee uitverkochte edities trekt het festival dit jaar het land in, als het eerste landelijke Kinderboekenfestival. Naast Amsterdam worden voor het eerst ook 's-Hertogenbosch en Hoogeveen aangedaan. "Buiten de jaarlijkse Kinderboekenweek wordt er eigenlijk maar weinig gedaan met kinderboeken", vertelt Maartje Bolt van de organiserende Stichting Kleine Lettertjes. "Het blijft een beetje bij voorlezen, knutselen en een 'meet & greet' met iemand in een Nijntje pak. Daar is niets mis mee natuurlijk, maar je kunt veel meer met een boek. Dat willen wij ook laten zien met Het Mooie Kinderboekenfestival. Waar we oorspronkelijk vooral gestart zijn om het lezen bij kinderen te stimuleren, merken we dat mensen die werkzaam zijn in bibliotheken en onderwijs, het festival bezoeken om zich te laten inspireren en nieuwe ideeën op te doen. Neem het boek als uitgangspunt en laat je fantasie de vrije loop, dan zijn de mogelijkheden eindeloos."

Lokale partners
De selectie van achttien festivaltitels is dit jaar gemaakt door Mylo Freeman (schrijfster), Bas Maliepaard (recensent voor o.a. dagblad Trouw en samensteller van de Grote Vriendelijke Podcast) en Merel de Vink (eigenaar Leesvink). "De Verkadefabriek was meteen enthousiast toen we hen benaderden. Verder werken we in het programma samen met verschillende lokale partners. Zo organiseert Babel de activiteit 'Programmeren met Mooie Kinderboeken'. Kinderen trekken een kaartje waar de cover van één van de achttien festivalboeken op staat. Ze moeten vervolgens de Bee-Bot zo programmeren dat deze naar het juiste festivalboek rijdt, in een doolhof gebouwd uit boeken. Het Grafisch Atelier Den Bosch heeft een grafische activiteit rondom het boek Tierenduin. In de stijl van het boek kunnen kinderen met kartonnen drukvormen en sneldrogende inkt de vormen inrollen en zelf drukken op mobiele persjes, met als eindresultaat een zelfgedrukte dierenkaart. Tangoschool Firulete verzorgt een tangoworkshop bij het boek Konijnentango. Illustratoren van het boek Ingrid en Dieter Schubert vertellen over het boek, waarna de Bossche danslerares Willemijn van de Boer de kinderen leert tangodansen op een spiegelvloer, net als in het boek. Judge Joyce ten slotte speelt zichzelf als rechter in de festivalrechtbank, rondom het boek De zweetvoetenman. Kinderen krijgen een toga aan, luisteren naar rechter Joyce Lie die over waargebeurde rechtszaken vertelt en laten via de app Kahoot weten wat hun oordeel is."

Ook als je niet van lezen houdt
Het levendige programma omvat ruim 25 activiteiten geleid door auteurs, illustratoren, acteurs en voorlezers (o.a. Noëlle Smit, Marije Tolman, Ingrid & Dieter Schubert, Annette Fienieg, Koos Meinderts, Floor Bal, Enne Koens en Marte Jongbloed). Van survivallen, goud zoeken en grapjes kopen tot opstijgen in een raket, bouwen aan een snoephuis en uitvinder worden, het kan allemaal tijdens Het Mooie Kinderboekenfestival. "Daarmee is er meer dan genoeg te beleven voor de kinderen. We willen niet alleen de fanatieke lezers bereiken; ook als je nog niet zo gek bent op lezen, is het gewoon hartstikke leuk om naar het festival te komen. Zo hopen we je te kunnen laten ervaren wat het lezen van een boek je allemaal kan brengen en hoe fantastisch het is om je onder te dompelen in verschillende werelden. Voor ouders is het ook interessant, we geven je met het festival een beeld van de geweldige boeken die de afgelopen 2 jaar zijn uitgekomen en volgens ons de moeite van het lezen meer dan waard zijn!"

Kaartjes voor Het Mooie Kinderboekenfestival kosten 8,50 euro en zijn te koop via www.verkadefabriek.nl. Het volledige programma is te vinden op www.kinderboekenfestival.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?