Logo bosscheomroep.nl
De Ongenode Gasten spelen een belangrijke rol in deze editie van Bosch Parade… Foto: Ben Nienhuis
De Ongenode Gasten spelen een belangrijke rol in deze editie van Bosch Parade… Foto: Ben Nienhuis

'De Bosch Parade gaat iedereen verrassen'

's-HERTOGENBOSCH – Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni 2019 is het weer tijd voor de Bosch Parade! Deze kunstzinnige drijvende optocht op de Dommel in 's-Hertogenbosch is voor het publiek vanaf de stadswallen en oevers in het historische stadshart te aanschouwen. En dit jaar dan ook nog eens in een vernieuwde vorm.

Door Astrid Berkhout


Het zoemt alweer door de stad: De Bosch Parade is terug van weggeweest. De echte fans kunnen bijna niet wachten tot het zover is. "Mensen zijn ontzettend blij dat de Bosch Parade er weer is", vertellen Miesjel van Gerwen en Claire van Nunen namens de organisatie. "De naamsbekendheid in 's-Hertogenbosch en de directe omgeving is groot. De komende jaren gaan we zorgen dat we ook landelijk steeds meer in beeld komen. De internationale belangstelling voor dit unieke evenement is sowieso groot."

Veelkleurigheid blijft intact
"In essentie is en blijft de Bosch Parade een kunstmanifestatie geïnspireerd op het werk van Jeroen Bosch. In organisatorisch opzicht is echter het nodige veranderd. Er is een nieuwe stichting opgericht met Jos van de Wouw als voorzitter. Tevens is er een collectief van zes kunstenaars uit 's-Hertogenbosch en Tilburg gevormd, bestaande uit regisseur Monique Zijp, dramaturg Lucas Kastelijn, componist Loes Reiling, filmer Reg Gruson en beeldend kunstenaars Erik Vink en Martijn van Dalen. Zij hebben een centrale verhaallijn opgesteld, die vervolgens is opgedeeld in afzonderlijke tableaus. Er zijn dus geen losse projecten meer, er wordt gewerkt vanuit één concept. De kunstenaars hebben kunnen intekenen op een van de taferelen en zijn hier vervolgens mee aan de slag gegaan. Daarbij hebben ze - binnen de grenzen van de verhaallijn - alle vrijheid gekregen om er op hun eigen manier invulling aan te geven. Daarmee blijft de veelkleurigheid van Bosch Parade intact. Aan de regisseur de schone taak om alles goed in de gaten te houden en af en toe bij te sturen, een pittige klus."

Ook levende kunst
De afzonderlijke delen vormen in beeldende zin één geheel en worden tevens aaneengesmeed met behulp van de muziek en met de teksten van Lucas de Waard. "Strijd, vernietiging, wederopstanding, hoop en liefde; het zijn stuk voor stuk universele thema's die terugkomen in de vertelling. Hiermee wordt Jeroen Bosch als verhalenverteller geëerd. De waterparade zal net zo fascinerend zijn als een werk van Bosch, je moet er wel naar blijven kijken. Het gaat bovendien om meer dan 'alleen' Jeroen Bosch. Wij willen laten zien dat anno 2019 in 's-Hertogenbosch ook kunst gemaakt wordt die er toe doet en die gezien mag worden."

Ongenode Gasten
Er zitten een aantal vaste, herkenbare onderdelen in het programma. "Zoals een bijzonder volkje dat de naam Ongenode Gasten draagt. Zij zijn al aanwezig voordat de Bosch Parade daadwerkelijk begint. Als deel van het publiek bekijken zij de waterparade niet alleen, ze bevragen deze ook en geven gevraagd en ongevraagd commentaar. Verder drijft er koor dat de thematiek van de vertelling bezingt. In totaal doen 40 makers (inclusief professioneel uitvoerenden) mee aan deze editie van Bosch Parade en zijn ongeveer 200 vrijwilligers actief. "Er zijn ontzettend veel mensen die een bijdrage leveren; van de figuranten en het pop-up naaiatelier bij Babel tot de studenten van het Koning Willem I College die het 'making of' proces in beeld brengen. Via onze website, nieuwsbrief en social media is alles te volgen."

Extra tribune
De Bosch Parade wil o.a. eigen inkomsten genereren door tribunes te plaatsen waar je kaartjes voor kunt kopen, ideaal als je met net wat meer comfort van het geheel wilt genieten. "Voor 10 euro heb je een zitplaats met verzekerd goed zicht én steun je de Bosch Parade. Het blijkt nu al een succes, want de kaartjes voor de eerste (Maria) tribune gaan erg hard. Om die reden komt er nog een extra St. Janstribune naast Het Bolwerk. Voor de duidelijkheid; dit gaat niet ten koste van de ruimte die beschikbaar is voor bezoekers die gewoon langs de kant gaan zitten of staan om het geheel te aanschouwen. De laagdrempeligheid die zo kenmerkend is voor het evenement willen we graag behouden, dat is een grote kracht van Bosch Parade. Het is afwachten hoe deze nieuwe werkwijze straks uitpakt. Het is en blijft immers een experiment. Over twee jaar doen we het wellicht weer helemaal anders. En zo hoort het ook. We moeten onszelf blijven vernieuwen. Hoe het ook zij, wij hebben er zin in en we hebben er alle vertrouwen in dat we met z'n allen iets moois gaan neerzetten!"

Op donderdag 20 juni is om 20.00 uur de première van Bosch Parade voor genodigden. Het Bossche publiek is van harte welkom om ook dan al een kijkje te komen nemen. Meer informatie: www.boschparade.nl.


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?