Tijdens het Kings of Colors festival zullen de silo's op de Tramkade weer onder handen worden genomen. Foto: Marcel kouwenberg
Tijdens het Kings of Colors festival zullen de silo's op de Tramkade weer onder handen worden genomen. Foto: Marcel kouwenberg

Kings of Colors festival viert lustrumeditie

's-HERTOGENBOSCH - Het Urban Art & Food festival Kings of Colors organiseert op 14, 15 en 16 juni hun vijfde editie op de Tramkade. Met het driedaagse festival probeert oprichter Jan-Henk van Ieperen inzicht te geven in de oorsprong van een volgens hem geweldige subcultuur en de bijbehorende sfeer en lifestyle van dans, muziek en beeldende kunst. Het festival staat drie dagen lang in het teken van de urban en hiphop-cultuur met aandacht voor onder meer (graffiti)kunst, dans en muziek.

Door: Megan Hanegraaf

Kings of Colors is volgens van Ieperen binnen vijf jaar uitgegroeid tot hét podium voor Urban Art cultuur in de regio. Maar hoe begon het festival ooit? "Ik herinner mij het moment dat ik geraakt werd door de documentaire "Style Wars over de graffiti scene in New York. Na het zien van deze documentaire ben ik besmet geraakt met het graffitivirus en dit virus is tot de dag van vandaag door mijn bloed blijven stromen", vertelt van Ieperen. Toen hij 13 jaar oud was, leerde hij Patrick de Kaste kennen die lid was van een rivaliserende graffiti crew in Veenendaal. "Ondanks de rivaliteit en het elkaar proberen af te troeven, is er ook een hechte vriendschap ontstaan. Die vriendschap en gezamenlijke passie voor graffiti is de basis voor het Kings of Colors Festival." Met het oprichten van Kings of Colors is voor van Ieperen destijds een jongensdroom in vervulling gegaan. "Mijn doel met het festival is om al het mooie dat gebeurt op straat zichtbaar te maken voor een groot publiek. Op het festivalterrein wil ik liefhebbers én buitenstaanders de wereld van Urban Art en Culture laten zien door talentvolle Urban kunstenaars, muziekkanten en dansers een podium te bieden".

Kings of graffiti

De silo's op de Tramkade, die tijdens de vorige edities van het festival al verfraaid zijn, zijn volgens van Ieperen uitgegroeid tot iconen van de stad 's-Hertogenbosch. Tijdens de lustrumeditie nemen verschillende internationale street artists als vanouds de zes graansilo's onder handen. Onder meer Nicky Nahafahik, Marcus Wedman en Tymon de laat komen naar 's-Hertogenbosch om de 21 meter hoge silo's van een nieuwe laag graffiti te voorzien. "Tijdens het festival laten we diverse stijlen zien: van de old school pioniers met klassieke graffiti tot de nieuwe generatie grafisch geschoolde graffiti artiesten", vertelt de oprichter van het festival. "Echt alle facetten van graffiti komen aanbod. Door de kunstenaars de vrije hand te geven, krijgt het publiek een mooie en levendige indruk van deze creatieve en kleurrijke subcultuur."

DiskoKings

Om de lustrumeditie te vieren, gaat muziek een belangrijke rol spelen. Volgens de Kaste, artistiek leider van Kings of Colors, is muziek namelijk één van de belangrijkste elementen binnen de Urban cultuur en daarom een sfeerbepalend onderdeel van het festival. Dat komt onder andere doordat de hiphop muziekcultuur medio jaren '70 gelijktijdig is ontstaan met graffiti. "Kings of colors en DiskoKings nemen je op zaterdag 15 juni mee naar de tijd waar een club nog gewoon discotheek heette, waar chillen nog een dans was en het cool was om de running man te doen op de dansvloer", vertelt oprichter van Ieperen. Volgens van Ieperen zal de 'good-old' discotheek herrijzen met unieke optredens van onder meer Mental Theo met een exclusieve disco set, Extince, King Bee, Boortoren/Galaxy DJ Team en SMÈRRIG Diskjochies. Ook speelt de samenwerking met de feestorganisatie DiscoKings hierin een belangrijke rol. "DiscoKings staat voor ouderwetse gezelligheid, zoals vroeger in Discotheek De Galaxy en Café De Boortoren", aldus artistiek leider Patrick de Kaste. "De dj's laten op hun eigen podium de sound van de late jaren 80 en 90, met bekende artiesten uit die goede oude tijd, horen." Goed om te weten: om de Boortoren/Galaxy-belevenis compleet te maken kan je op zaterdag 15 juni tussen 17:00 en 18:00 uur betalen met je oude Galaxy of Boortoren-munten.

Overige activiteiten

Er zijn verder nog tal van activiteiten georganiseerd voor de lustrumeditie. Zo organiseren studenten van het Koning Willem I college een Art Market, is er een in samenwerking met de Koninklijke landmacht een mega pop-up terras van tachtig bij twintig meter en zijn er (break)dance battles. Verder staan er verschillende foodtrucks en is er een kids area met allerlei creatieve activiteiten. "Nieuw dit jaar is de samenwerking met Stichting Kubra. Brabantse kunstenaars gaan drie dagen de uitdaging aan om de meer traditionele kunst met Urban Art te verbinden. Wijkbewoners, bezoekers en andere kunstenaars worden uitgedaagd om mee te werken aan één groot kunstwerk dat na het festival tentoongesteld gaat worden", aldus van Ieperen.

Toekomst

Voor komende edities heeft Kings of Colors nog grootstere plannen. "We willen het festival de komende periode sterker profileren in zowel de lokale als de regionale en provinciale Urban netwerken. Samenwerking met andere (culturele) organisaties is daarbij een bewuste keuze om het festival voor een zo groot mogelijk publiek aantrekkelijk en interessant te maken", vertelt de Kings of Colors oprichter. Verder onthult van Ieperen dat er in de nabije toekomst verschillende grote muurschilderingen in de stad gaan komen aan de hand van hun project 'Den Bosch Murals'.

Het festival vindt plaats op 14, 15 en 16 juni op de Tramkade in 's-Hertogenbosch. Voor meer info en tickets: www.diskokings.nl


 

Megan Hanegraaf