Monty Alexander is een van de grote publiekstrekkers tijdens deze editie van Jazz in Duketown. Foto: Monty Alexander
Monty Alexander is een van de grote publiekstrekkers tijdens deze editie van Jazz in Duketown. Foto: Monty Alexander

Jazz in Duketown haalt grote (inter)nationale artiesten naar 's-Hertogenbosch

's-HERTOGENBOSCH – Van 7 tot en met 10 juni kunt u weer genieten van vier dagen gevarieerde jazz van hoog niveau tijdens het grootste gratis jazzfestival van Nederland: Jazz in Duketown. Voor de 46ste editie halen zij o.a. grote artiesten als Marcus Miller en Richard Bona naar 's-Hertogenbosch, twee basgitaristen van internationale allure die bekend staan om hun originele mix van jazz, funk en pop. Verder is levende legende Monty Alexander van de partij, deze pianist mengt op subtiele wijze Caribische muziek met onweerstaanbare swing, bop en blues.

Andere opvallende namen die met Pinksteren in de Bossche binnenstad gaan optreden, zijn Marius Neset Quintet (NO), Roller Trio (UK), Shake Stew (OOS), Tom Ibarra Group (FR) en Hilario Dúran Quartet (CUB). Grote internationale publiekstrekkers zijn de Israëlische contrabassist Omer Avital, de Franse producer, beatmaker en dj GUTS met zijn band 'Les Akaras de Scoville' (die eerder optrad op grote festivals als Glastonbury en Jazz à Vienne) en de Amerikaanse top pianist en toetsenist Aron Parks. Uit eigen land treden onder meer Jungle by Night, Eric Vloeimans Gatecrash, Minyeshu en Ruben Hein & Nederlands Jeugd Jazz Orkest op. Verder beklimmen o.a. 'Arp Frique' met zijn achtkoppige begeleiding en zangeres Jennie Lena, oud deelneemster 'The Voice of Holland' met haar band het podium op de Markt. Bijzonder is ook dat saxofonist Benjamin Herman dit jaar tijdens het festival gaat samenwerken met verschillende groepen.

Jazzmusici van de toekomst
Jaarlijks weet het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) een topper aan zich te binden als artistiek leider. Eerder werkten Benjamin Herman, Anton Goudsmit en Martin Fondse al met het collectief dat wordt bevolkt door veelbelovende talenten uit ons land en nu is het Ruben Hein die met het NJJO het podium op stapt. Daarvoor stelde de zanger/pianist een speciaal programma samen waarin hijzelf een rol vertolkt als bandleider en solist, bijgestaan door de jazzmusici van de toekomst.

Onvergetelijke slotact
De slotact van het vierdaagse jazzfestival zal dit jaar op 10 juni verzorgd worden door Michelle David & the Gospel Sessions. Twee jaar geleden stond Michelle David ook al eens op Jazz in Duketown en liet ze een verpletterende indruk achter. Inmiddels is ze in Nederland en erbuiten uitgegroeid tot een ware sensatie en stond ze op festivals als North Sea Jazz en Pinkpop. David komt deze editie met een grotere band, inclusief een knallende blazerssectie. De basis-ingrediënten blijven uiteraard onveranderd; energieke en rauwe soul en gospel die Jazz in Duketown 2019 tot de laatste noot op de grondvesten zal doen schudden.

Het complete programma van Jazz in Duketown 2019 is te vinden op www.jazzinduketown.nl.