Logo bosscheomroep.nl
Naast handboogschieten zijn er onder meer sportclinics, een escaperoom, een museum, een pop-up bioscoop, een Fortnite demo van YouTube ster Djuncan, het muziekfeest Hart voor Muziek en een optreden van de Edwin Evers Band
Naast handboogschieten zijn er onder meer sportclinics, een escaperoom, een museum, een pop-up bioscoop, een Fortnite demo van YouTube ster Djuncan, het muziekfeest Hart voor Muziek en een optreden van de Edwin Evers Band

Archery2019 trekt tienduizenden bezoekers en een miljoenenpubliek naar de Parade

's-HERTOGENBOSCH – Er staat iets groots te gebeuren op de Parade in 's-Hertogenbosch. Was de Parade vorige week nog het middelpunt van duizenden wandelaars tijdens de Bossche Avondvierdaagse en de BrandLoyalty Vestingloop. De komende twee weken, van 3 tot en met 16 juni neemt het Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten bezit van de Bossche binnenstad. Speciaal voor de wereldkampioenschappen wordt een tijdelijke arena gebouwd op de Parade. Naast de Parade wordt er tijdens Archery2019 ook geschoten op de velden van rugbyclub The Dukes en het Zuiderpark. Daarnaast is er een uitgebreid programma van side events met sportieve activiteiten, muziek, Formule 1 en Fortnite.

De aftrap wordt deze week - van 3 t/m 9 juni - gedaan door de para-atleten, een week later - van 10-16 juni - komen de valide sporters in actie. De twee wereldkampioenschappen vormen samen het grootste sportevenement dat in 2019 in Nederland wordt georganiseerd. Beide WK's zijn bovendien het belangrijkste kwalificatiemoment voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio in 2020. Naar verwachting neemt een recordaantal van 1000 atleten, afkomstig uit 100 landen, deel en er worden maar liefst 40.000 bezoekers verwacht.

Gezamenlijke prestatie
Dat de World Archery2019 plaatsvindt in 's-Hertogenbosch is een gezamenlijke prestatie van onder meer Team TOC, Gemeente 's-Hertogenbosch, Provincie Noord-Brabant, de Handboogbond en meer dan 350 vrijwilligers. "De afgelopen 3,5 jaar hebben bij ons in het teken gestaan om dit evenement mogelijk te maken", vertelt de enthousiaste toernooidirecteur Erik Kersten. Dat begon met het veroveren van de gunst om het überhaupt in Nederland te mogen organiseren. Hierbij namen we het op tegen Dubai en Engeland. De komende twee weken komt al dit harde werken samen en hopen we dat het een prachtig evenement gaat worden. Een sportief en divers feestje waar sportliefhebbers, maar ook mensen die (nog) niets met handboogschieten hebben hopelijk volop van gaan genieten."

Side events voor divers publiek
"Handboogschieten is in Nederland niet zo'n grote sport. Er zijn zo'n in Nederland zo'n 10.000 handboogschieters in Nederland die lid zijn van de Nederlandse Handboog Bond", vervolgt Kersten. "In landen als Amerika, Nieuw-Zeeland en in Azië is de populariteit van de sport echter enorm. In Zuid-Korea is het zelfs volkssport nummer 1. In die landen wordt het WK live uitgezonden en dat betekent een miljoenenpubliek dat inschakelt op de Bossche Parade. Vanwege het feit dat handboogschieten in Nederland niet iedereen direct op de been zal brengen, hebben we ervoor gekozen om de sport letterlijk naar de mensen te brengen. De locatie, midden in de stad, helpt daarbij; je kunt het bijna niet missen. Daarnaast kiezen we voor een heel divers programma dat volledig gratis te bezoeken is. Alleen voor de finale en het live concert van de Edwin Evers Band zijn kaarten nodig. Verder kan iedereen twee weken lang gratis deelnemen aan activiteiten en proeven van al het moois wat de sport te bieden heeft." Het randprogramma is breed en divers. Er worden onder meer sportclinics verzorgd voor scholen uit de omgeving, bezoekers kunnen gratis handboogschieten en er zijn een escaperoom, een museum en een pop-up bioscoop. Fans van de Formule1 kunnen op zondag 9 juni de Formule1 wagen van Max Verstappen bewonderen en wordt bij The Dukes de GP van Canada live uitgezonden op groot scherm. Voetballiefhebbers kunnen op dinsdag 11 juni op de Parade komen kijken naar de WK-wedstrijd Nederland - Nieuw Zeeland. En zelfs als je niets om sport geeft is de Archery2019 een feest om bij te zijn. Op dinsdag 11 juni komt YouTube ster Djuncan naar de Parade voor een demonstratie van zijn Fortnite skills en op woensdag 12 juni vindt het gratis muziekfeest Hart voor Muziek plaats. Kersten: "Ook worden mensen met een grotere afstand tot de maatschappij niet vergeten. Zo is er in de aanloop naar het evenement wekelijks een Archery2019 kinderfeestje georganiseerd voor een jarig kind dat normaal gesproken een verjaardag niet kan vieren vanwege de financiële situatie thuis en op 14 juni ontvangen we zo'n 300 ouderen voor een gezellige middag 'bow-bingo'. Het evenement moet een feest worden voor alle Bosschenaren."

Lezersactie

Korting Edwin Evers Band Live in Concert
Tijdens Archery2019, op donderdag 13 juni, verzorgt de Edwin Evers Band een optreden op de Parade in 's-Hertogenbosch. In het voorprogramma staat Wolter Kroes. Lezers van de Bossche Omroep profiteren van een korting van € 5,- per ticket € 11,50 i.p.v. € 16,50. Ga hiervoor naar archery2019.com/edwineversband en vul daar de kortingscode EDWINEVERS13 in.

Archery2019 vindt plaats van 3 juni tot en met 16 juni op de Parade, in het Zuiderpark en op de velden van The Dukes. Zie voor meer informatie, het wedstrijdschema en het volledige randprogramma: www.wkhandboogschieten.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?