Logo bosscheomroep.nl
April Darby en het ensemble gaven tijdens de perspresentatie alvast een voorproefje van wat gaat komen. Foto: Henk van Esch
April Darby en het ensemble gaven tijdens de perspresentatie alvast een voorproefje van wat gaat komen. Foto: Henk van Esch

Stage Entertainment Nederland presenteert musicalspektakel Aida in Concert in Autotron

ROSMALEN - Na twee uitverkochte edities van Elisabeth in Concert in 2017 en 2018 geeft Stage Entertainment deze zomer aan deze traditie een vervolg met Aida in Concert. Op het festivalterrein van Autotron in Rosmalen is deze bijzondere show van 20 tot en met 30 juni slechts acht keer te zien. Net als bij Elisabeth in Concert ervaren bezoekers van het musicalconcert dezelfde festival-sfeer op en rondom het terrein. Met de fantastische muziek van Elton John, een cast met alleen maar musicalsterren en een 14-koppig orkest, beleeft het publiek een onvergetelijke avond uit in de open lucht.

Door Astrid Berkhout

Aida is een musical geschreven door Elton John en Tim Rice, gebaseerd op het verhaal van de gelijknamige opera van Giuseppe Verdi op een libretto van Antonio Ghislanzoni. Nadat de voorstelling in oktober 2001 in Nederland in première ging, groeide deze uit tot de lievelingsmusical van het publiek. Bijna twee jaar lang stond de musical in het Circustheater, er kwamen 1,2 miljoen bezoekers op af. Na achttien jaar keert de musical nu terug als openluchtconcert en zullen sterren als April Darby (Aida), Freek Bartels (Radames), Willemijn Verkaik (Amneris), Tony Neef (Zoser), Tjindjara Metschendorp (Nebebka) en Nigel Brown (Mereb) schitteren in de hoofdrollen.

Het verhaal
Aida speelt zich af in het Egypte van de farao's, dat in strijd is met het buurland Nubië. Tijdens een expeditie op vijandelijk gebied neemt de Egyptische legerkapitein Radames een groep vrouwen gevangen waaronder de beeldschone Aida. Wat niet mag, gebeurt toch: Aida en Radames worden hopeloos verliefd op elkaar. Zonder het te beseffen, roept Radames daarmee het noodlot over hun drieën af, want het huwelijk van Radames met de dochter van de farao is aangekondigd, terwijl hij eigenlijk verliefd is op Aida.

De locatie
"De lat ligt hoog, gezien het enorme succes van Elisabeth in Concert", aldus Albert Verlinde, directeur van Stage Entertainment Nederland. Verwacht wordt dat per avond 4.000 bezoekers af komen op de megaproductie, mede daarom is gekozen voor het Autotron als locatie. "Je zit hier centraal in het land, er is veel kennis over evenementen en er is ruime parkeergelegenheid." Daarnaast leent het enorme buitenterrein achter het Autotron van ruim 45.000 m2 zich perfect voor Aida. "Het is een grote grasvlakte inclusief bos en zelfs strand en water. In het verhaal kunnen we hier optimaal gebruik van maken. Verder wordt er een podium geplaatst en wordt het terrein deels ingericht als festivalterrein." Regisseur Eddy Habbema vult aan: "De prachtige omgeving heeft mij geïnspireerd om het op een net iets andere manier aan te pakken. We spelen o.a. met het licht en laten verschillende personages verschijnen en verdwijnen middels mise-en-scènes. Alles om het publiek in staat te stellen de magie van het verhaal en de emoties van het moment optimaal te ervaren."

De zoektocht
De sterrencast van Aida in Concert wordt aangevoerd door April Darby, die de rol vervult van de charismatische Aida. April is geen onbekende in de entertainmentwereld. Eerder speelde zij de hoofdrol Rachel Marron in The Bodyguard en de rol van Deloris van Cartier in Sister Act, en trad ze op als solist bij Dinnershow Pandora, Fedde le Grand in de Ziggo Dome en met haar eigen show April Darby Live! "Om de rol goed te kunnen vervullen, moet je niet alleen geweldig kunnen zingen maar ook beschikken over een ijzersterke persoonlijkheid", licht Albert toe. "Het is een zoektocht geweest maar in April Darby hebben we de perfecte Aida gevonden." April: "Ik vind het een eer om in dit openluchtconcert deze iconische rol te mogen vertolken en het bijzondere verhaal van Aida te mogen vertellen. Toen ik nog op de musicalopleiding zat, dacht ik al 'als deze rol ooit op mijn pad komt, wil ik deze spelen'. En nu, zo veel jaren later, is het zover. Ik heb dan ook heel veel zin om samen met alle anderen dit avontuur aan te gaan."

Toestemming Disney studio's
Het is een prestatie op zich dat Albert de Disney studio's, die beschikken over de rechten van Aida, zo ver kreeg om hem toestemming te geven voor dit project. Ongetwijfeld zullen zijn enthousiasme en vasthoudendheid een rol hebben gespeeld: "Ik houd van Egypte én de muziek van Elton John. Toen ik zelf de musical voor het eerst zag, werd ik meteen gegrepen. Drie jaar lang heb ik gezeurd bij Disney om een concertante versie van Aida te mogen doen. Ik voel me vereerd dat ze me uiteindelijk het vertrouwen hebben gegeven. Geloof me, het wordt genieten!"

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.aidainconcert.nl.