Logo bosscheomroep.nl
Een trotse Nanda van Alebeek bij het prototype van haar kijkdoos. Foto: Michel van de Langenberg
Een trotse Nanda van Alebeek bij het prototype van haar kijkdoos. Foto: Michel van de Langenberg

Bommelse kunstenares werkt aan de Grootste Kijkdoos van Nederland

'Ik hoop dat heel Nederland komt kijken!'

KERKDRIEL – De 70-jarige Nanda van Alebeek, een beeldend kunstenares uit Zaltbommel, werkt momenteel samen met een aantal andere kunstenares aan een bijzonder project: Het realiseren van de Grootste Kijkdoos van Nederland. Hij is de hele zomer tijdens het Cultuurfestival Bommelerwaard te aanschouwen in de muziektent op het Mgr. Zwijsenplein in Kerkdriel. Het wordt een echte kijkdoos zoals u die van vroeger kent, met 60 kijkgaatjes, om jong en oud te verwonderen. Het thema is Natuur, Muziek en Energie. Op zondag 19 mei vindt om 10.30 uur de officiële opening plaats in het Kulturhus, Bernardstraat 2 te Kerkdriel, waarna wethouder Anita SØveren de spectaculaire openingshandeling verricht in de muziektent.

Door Astrid Berkhout

Nanda is geboren in Den Dungen: "Ik kom uit een kappersfamilie en had een hele creatieve moeder, die altijd met bijzondere creaties bezig was. Vanaf mijn jeugd ben ik ook aan het creëren, net als zij." Eerst altijd naast haar werk, maar sinds haar scheiding verdient ze haar geld als zelfstandig kunstenaar. Ze heeft o.a. de nodige performances uitgevoerd. "Ik heb vooral veel openingen gedaan met body art en aparte kostuums, zo ook ooit de opening van het Jheronimus Bosch Art Centre, waar nog steeds 8 figuren staan die ik gemaakt heb. Helaas ben ik in mijn leven twee keer heel erg ziek geweest. Gelukkig ben ik er door mijn doorzettingsvermogen en de mensen om me heen weer bovenop genomen. Iedere dag is voor mij een cadeau."

De uitdaging
"Als kunstenaar maak ik alles wat in mij opkomt, met alles wat op mijn pad komt. Zo verzamel ik momenteel oud hout en ijzer om daar unieke creaties van te maken. Het is heerlijk om altijd bezig te zijn met mijn handen. Kenmerkend voor mijn werk is verder dat het kleurrijk is. Het moet mensen vrolijk maken en omvat organische vormen, vooral beweging is in mijn werk heel belangrijk. In de kijkdoos wil ik zo ongeveer alles laten zien wat ik gedaan heb. Ik speelde al langer met het idee om een grote kijkdoos te realiseren. Ik heb namelijk al verschillende kleine kijkdozen gemaakt. Ik ben dan wel 70 jaar maar ik ben niet van plan achter de geraniums te gaan zitten, ik houd wel van een uitdaging. Toen ik hoorde van het Cultuurfestival Bommelerwaard, zag ik mijn kans. Het was een enorme teleurstelling toen ze mijn initiatief niet financieel wilden ondersteunen." Nanda liet zich echter niet kisten en klopte aan bij de gemeente Maasdriel. "Zij waren gelukkig wel gecharmeerd van het idee en waren bereid het te sponsoren, evenals de winkeliersvereniging." Uiteindelijk komt ze eigenlijk nog steeds geld tekort maar ze gaat door.

Volop magie
Sinds begin 2019 is Nanda al bezig met het project, daarbij geholpen door mede kunstenaars Ranko van Tricht en Rob Reis. "Ranko denkt actief mee over de constructie, terwijl Rob en ik zorgen voor respectievelijk de tekeningen en de beschildering op de buitenkant. De kijkdoos zelf bestaat uit 6 platen van 120 cm breed en 3 meter hoog. Hij heeft 60 kijkgaatjes, wat ik zelf het allerleukste vind. Ik stel mij zo voor dat er 60 mensen tegelijk in de kijkdoos staan te kijken, dat lijkt me geweldig. Waarom hij het bekijken meer dan waard is? Er is 'magic' in de kast, laat je vooral verrassen… Het is mijn wens dat in de komende 3 maanden heel Nederland komt kijken. Dat zou voor mij echt de kroon op mijn werk zijn. Daarnaast hoop ik simpelweg dat hij heel blijft!

Feestelijke opening
Op zondag 19 mei start de officiële opening in het Kulturhus te Kerkdriel. "Daarna gaan we met een stoet (met o.a. bijzondere figuren in kostuum), bijgestaan door een dwarsfluitisten en 7 kleuren van de regenboog vogels naar het plein waar de kijkdoos staat, waarna deze wordt onthuld door de wethouder." Alle reden dus om een kijkje te gaan nemen.

De Kijkdoos zal de hele zomer blijven staan tot 15 september. Meer informatie is te vinden op www.degrootstekijkdoos2019.nl en www.nanda-art.nl.