Logo bosscheomroep.nl
Deelnemers van IkBand oefenen voor de bandavond in P79. Foto: Leonie Gossens
Deelnemers van IkBand oefenen voor de bandavond in P79. Foto: Leonie Gossens

Het project IkBand introduceert zes nieuwe bands

's-HERTOGENBOSCH - Zes nieuwe Bossche bands tonen op zaterdag 25 mei hun talent in café P79. De bandavond wordt georganiseerd door het project IkBand. De afgelopen weken hebben de jonge muzikanten enorm had gewerkt onder leiding van verschillende muziekcoaches.

Door Megan Hanegraaf


Het idee van IkBand komt van evenementenorganisatiestudent Roos Bertens. Ze was enkele jaren geleden stagiair bij Studi073. "Als muziekliefhebber heb ik IkBand opgezet om jonge muzikanten in Den Bosch aan een band te helpen", vertelt ze. Bertens merkte in haar vriendenkring en bij studiegenoten dat muzikanten en zangers vaak zeiden dat ze wel in een band zouden willen, maar er nooit toe kwamen. Ze kenden bijvoorbeeld geen mensen die ook in een band willen, ze vonden het te spannend om te reageren op een oproep, dachten dat ze nog niet goed genoeg waren of durfden gewoonweg niet. Ze besloot daarom om een activiteit te organiseren om deze mensen een beetje te helpen; een soort trigger en inspiratiemoment. Leonie Gossens medeorganisator van IkBand laat weten: "Roos had vanuit haar opleiding de opdracht om zelf een activiteit te bedenken. Bij Studi073, onderdeel van Babel, is het juist de bedoeling dat jongeren zelf activiteiten organiseren, dus heb ik haar gestimuleerd om het project ook echt uit te voeren."

Bertens heeft het project bedacht en uitgewerkt en het eerste seizoen mee gewerkt als motivatiecoach. Daarnaast heeft ze contact gezocht met muziekcoaches en instructie gegeven. Inmiddels heeft Bertens het te druk met haar vervolgopleiding en vrijwilligerswerk voor Jazz in Duketown. "Helaas organiseert Roos IkBand nu niet meer, maar ze is nog steeds ambassadeur. Ook spreken we haar werkwijze kort door, zodat zij kan aangeven of het nog wordt uitgevoerd zoals zij het destijds voor ogen had. Dat vind ik erg belangrijk, want het was haar idee, en op haar manier werkt het ook goed, dus daar wil ik dichtbij blijven."

Bandavond
Het initiatief biedt alle jonge mensen de gelegenheid om in een band te spelen: als je mee doet, dan kom je in een band, het maakt niet uit hoeveel ervaring je hebt of hoe goed je bent. Dit jaar vormen ruim 35 jongeren tussen de 15 en 30 jaar zes verschillende bands. De bandleden variëren van beginner tot ervaren. "Er doen jongeren mee die nog nooit les hebben gehad, maar ook mensen die al eerder aan IkBand hebben mee gedaan en op zoek zijn naar een nieuwe band", vertelt Gossens. Het project bestaat uit acht coaching weken. Muziekcoaches leren de jongeren met name hoe het werkt om in een band te spelen. Ze oefenen onder meer met partijen verdelen, bladmuziek of akkoorden regelen, de dynamiek van samenspelen en je voorbereiden op repetities en een optreden. Het bandoptreden vindt plaats in café P79. "Het is een professioneel muziekpodium met een mooie live muziek sfeer. We worden daar heel hartelijk ontvangen en krijgen hulp om de optredens zo goed mogelijk neer te zetten."

Het blijft nog even een verassing welke bands er zijn gevormd, dat wordt pas bekend tijdens de bandavond. Bezoekers kunnen volgens Gossens verschillende soorten muziek, heel veel energie en een toffe avond verwachten. Elke band speelt gemiddeld drie tot vijf nummers. Na de optredens is er tijd om de bandleden beter te leren kennen.

Succesvolle bands
IkBand eindigt op 25 mei; als het bandoptreden in P79 is geweest. "Mijn rol is ook om bands er op te attenderen als er andere podia of evenementen zijn waar ze kunnen optreden, of als er activiteiten zijn waar ze meer kunnen leren", aldus Gossens. Uit het verleden blijkt dat een kans op een succesvolle band zeker aanwezig is. "De bands Spelfout en Morning Dawn stonden dit jaar met Make Noise For Freedom op het Bevrijdingsfestival. Deze bands zijn ontstaan bij IkBand. Daarnaast hebben verschillende acts van IkBand op het Rauwkost festival mogen optreden", vertelt Gossens.
Volgens Gossens komt er volgend jaar zeker een vijfde editie. "Er is veel vraag naar het project en we zien hoe leerzaam het is. Daarnaast past het project perfect bij Studi073; jongeren grijpen de kans om iets nieuws te proberen en leren met beide handen aan", vertelt de Bossche. "Ze werken niet alleen aan hun muzikale skills, maar maken ook nieuwe vrienden, leren om goed samen te werken en krijgen meer zelfvertrouwen door samen naar het optreden toe te werken. Voor wie een carrière voor of achter de schermen overweegt, is het een mooie kans om ervaring op te doen en te leren wat er voor nodig is om je als professional te ontwikkelen", sluit Gossens af.

De bandavond vindt plaats op zaterdag 25 mei. De avond duurt van 19:00 uur tot 22:15 uur in P79. Entree is gratis.