Logo bosscheomroep.nl
Emiel Bootsma en Mirjan van de Hel tonen trots hun nieuwe Vlekkenboekje. Foto: Michel van de Langenberg
Emiel Bootsma en Mirjan van de Hel tonen trots hun nieuwe Vlekkenboekje. Foto: Michel van de Langenberg

Boek met vlekkenversjes voor kinderen van alle leeftijden: Op een fijne lentedag

ROSMALEN – Zes jaar geleden brachten Mirjan van de Hel en Emiel Bootsma hun Vlekken-ding & dicht-boekje uit. Met 800 verkochte exemplaren is het een succes. De samenwerking blijkt vruchtbaar want op zondag 26 mei presenteren zij een bijzondere tweede editie: 'Op een fijne lentedag'. Hierin staan 29 Vlekkendingen en gedichten. Leuk voor kinderen (en volwassenen) van alle leeftijden. De feestelijke presentatie vindt vanaf 14.00 uur plaats in een sfeervolle tuin aan Jasmijnstraat 34 te Rosmalen.

Door Astrid Berkhout

"Al heel snel na de publicatie van ons eerste boek kregen we regelmatig de vraag of we iets konden doen specifiek voor kinderen", vertellen Mirjan en Emiel enthousiast. Dat is niet zo vreemd, want de gekke, grappige Vlekkendingen spreken bij uitstek ook kinderen aan, zo merkten beiden wanneer zij op kunstmarkten stonden. Het was even wachten op het juiste moment, maar in november 2018 gingen beiden dan toch aan de slag met een boekje speciaal voor de kids. Emiel: "Mijn gedichten met een humoristische kwinkslag schrijf ik in eerste instantie voor volwassenen, dus ik ben me eerst gaan verdiepen in de wereld van kinderboeken. Ik heb veel gelezen van befaamde schrijvers als Annie M.G. Schmidt en Ted van Lieshout om een beetje in de sfeer te komen en uit te zoeken hoe lang ik een vers kon maken, wat de moeilijkheidsgraad mocht zijn en wat het rijmschema moest worden. Vervolgens heb ik bij wijze van test bij ongeveer 4 Vlekkendingen een gedicht geschreven. Mirjan en ik hebben die samen kritisch bekeken, zo zijn we uiteindelijk gekomen tot de stijl die we in dit boekje hebben aangehouden. Geloof me, ik heb behoorlijk veel respect gekregen voor kinderboekenschrijvers dankzij dit hele proces."

Beproefde methode
Het moge duidelijk zijn: De beproefde methode die gehanteerd is voor het eerste boekje, hebben ze ook bij het tweede boekje aangehouden. Eerst zijn er vlekken, dan tekeningen en tenslotte komen er gedichten bij. Mirjan: "De Vlekkendingen ontstaan geheel op het gevoel. Ik maak eerst willekeurig vlekken van aquarelverf op aquarelpapier. Daarover leg ik een doorzichtige sheet waarop ik met een kroontjespen en Oost-Indische inkt een tekening maak, geïnspireerd door de vlek. Het is steeds weer een verrassing hoe het vlekkending er uit komt te zien. Daarmee is ieder Vlekkending meteen ook uniek." Inmiddels is er een indrukwekkende verzameling van maar liefst 1.200 Vlekkendingen waar Mirjan uit kan putten. Hieruit zijn 29 exemplaren geselecteerd voor 'Op een fijne lentedag'. Emiel: "In eerste instantie door Mirjan, maar ik moest er natuurlijk wel iets bij kunnen dichten. Tegelijkertijd heeft Mirjan steeds gekeken naar het versje, dat mocht immers geen afbreuk doen aan de afbeelding. Het boekje is dan ook echt weer een gezamenlijke productie."

Voor iedereen
"De gedichtjes heb ik zo geschreven dat kinderen ze snappen en met plezier lezen, ze prikkelen hun fantasie", aldus Emiel. "Voor hen is het 't belangrijkste dat er een herkenbaar verhaal in zit. De versjes zijn leuk om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar en prima zelf te lezen door kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. De taalgrappen die normaal gesproken kenmerkend zijn voor mijn werk, heb ik achterwege gelaten, maar dankzij de vele zinnen met dubbele betekenissen kunnen ook volwassenen er veel plezier aan beleven. Daarmee is het boekje geschikt voor iedereen." Mirjan heeft het boekje sowieso weer voorzien van een mooie vormgeving: "De Vlekkendingen zijn deze keer wat groter afgebeeld, zonder achtergrond. Daardoor komen ze nog beter tot hun recht." Alle gedichten zijn ook nog eens ingesproken en te beluisteren via een pagina op YouTube (toegankelijk via een QR-code in het boek). "Als cadeautje heeft Femke Wesly bovendien enkele versjes op muziek gezet en omgetoverd tot eigentijdse kinderliedjes. Dat maakt ons boekje uniek en dat willen we ook. Als we dan toch iets creëren, moet het ook wel bijzonder zijn."

Programma
"Op 26 mei kunnen kinderen die graag zingen vanaf 14.15 uur meedoen aan een muzikale workshop. Samen met Femke Wesly vervullen zij vervolgens een rol in de officiële presentatie van het boekje. Verder is er de hele middag een expositie van de originele Vlekkendingen die in het boekje staan." Uiteraard is het boekje ook te koop (€ 17,50, inclusief verrassing) en is er een signeersessie. Meer informatie: http://vlekkendingen.nl/vlekkenboekje.