Logo bosscheomroep.nl
Stijn Swinkels uit Vught is met zijn krokodillenverzameling te zien in het SBS6 programma 'Verzamelkoorts!'
Stijn Swinkels uit Vught is met zijn krokodillenverzameling te zien in het SBS6 programma 'Verzamelkoorts!'

Vughtenaar te zien in nieuw verzamellaarsprogramma SBS6

'Ik kan me geen leven voorstellen zonder mijn krokodillen' 

's-HERTOGENBOSCH - De 42-jarige Vughtenaar Stijn Swinkels heeft maar liefst 8362 krokodillenspullen. Dat varieert van een beeldjes en schilderijen tot lego en puzzels. Afgelopen maandag 13 mei was hij te zien in het nieuwe programma van SBS6 'Verzamelkoorts!'

Door Megan Hanegraaf


Stijn Swinkels kocht zijn eerst krokodil toen hij 16 jaar oud was in een klein souvenirwinkeltje in Frankrijk. "Met name de vorm van de krokodil fascineerde me. Het is een prachtig oer-beest en heeft maar één vijand: de mens", vertelt Swinkels. "Ik dacht bij mezelf: het zou wel heel leuk zijn als ik daar een collectie van kan beginnen".
Al ruim twintig jaar is hij tien tot vijftien uur per week bezig met zijn krokodillenverzameling. In zijn huis is heeft de verzamelaar een speciale krokodillenkamer ingericht. Naast de honderden kleine krokodillen staat in deze kamer ook een van de grootste en zwaarste krokodillen die hij heeft. Het beest is meer dan twee meter. Ook in zijn slaapkamer ziet het groen van de krokodillen. "Ik sta met krokodillen op en ik ga ermee naar bed", vertelt de Vughtenaar in het programma. "Ik vind het een heerlijk gevoel."

Het gekste voorwerp is volgens Swinkels een waterpijp met de afbeelding van een krokodil. Ook heeft hij een favoriete krokodil is een blauwe van porselein. Dat is ook zijn duurste krokodil. Swinkels: "Het duurde drie dagen om het beeldje te schilderen. Daarna is het beest twee keer gebakken, waardoor het een bijzondere textuur krijgt. Door de vele handelingen is het een limited edition: in de hele wereld bestaan er maar 250 stuks". Wat hij ervoor moest betalen, zegt Swinkels liever niet. "Het bedrag was richting de vier cijfers", verklapt hij. Duur is het zeker, maar voor de Vughtenaar is het waardevoller dan een vakantie. "Ik koop liever een krokodil waar ik het hele jaar naar kan kijken."

Variatie en grootte
De uitgebreide verzameling van Swinkels is zo bijzonder dat hij vorig jaar de gedeelde tweede prijs van de Dutch Collector Award 2018 van de Verzamelkrant won. Via diezelfde krant kwamen zijn oom en tante een oproep tegen van het nieuwe SBS6 programma. "De meeste mensen vinden mijn verzameling heel bijzonder, zo ook mijn oom en tante. Daarom hebben zij mij opgegeven voor het programma", vertelt de krokodillenverzamelaar. Maar wat maakt zijn verzameling dan zó bijzonder? Swinkels: "Vooral de variatie in mijn enorme hoeveelheid krokodillen is bijzonder. Ook de grootte, soorten en materialen verschillen heel erg van elkaar, maar dat kan bijna niet anders met zoveel krokodillen." Dat Swinkels écht alles verzamelt wordt wel duidelijk in het programma. Hij heeft onder meer mokken, lego, puzzels en een Donald Duck boekenserie waarop krokodillen te zien zijn. "Alles waar een krokodil op staat wil ik hebben", vertelde de krokodillen fan in het programma. "Alle soorten, vormen, maten en materialen."

Wenskrokodil
Inmiddels is Swinkels' verzameling zo groot dat hij gebrek heeft aan ruimte in zijn huis. In een garagebox heeft hij nog zo'n zesduizend voorwerpen van krokodillen liggen. "Ik heb alle voorwerpen in genummerde bakken en zakken gedaan, zodat ik weet wat ik heb." Ook deze krokodillen liet hij zien in de aflevering. "De opnames namen bijna een dag in beslag, maar het resultaat is erg leuk." Swinkels heeft nog veel krokodillen op zijn wenslijst staan, waaronder een krokodil van glaskunst. Er komen telkens nog wenskrokodillen bij, maar zijn verzameling is nog lang niet compleet. "Ik wil voor de rest van mijn leven krokodillen blijven sparen", vertelt Swinkels. "Mijn hele leven staat in het teken van krokodillen, ik kan niet voorstellen hoe het is om te stoppen."

Benieuwd naar de verzameling van Stijn Swinkels? U kunt de aflevering van maandag 13 mei terugkijken via www.sbs6.nl/programmas/verzamelkoorts.