Logo bosscheomroep.nl
Commissaris Wim va Donk tijdens de opening
Commissaris Wim va Donk tijdens de opening

Commissaris Van de Donk opent nieuwe vestiging Brain Research Centrum

Volgende stap naar een nieuw medicijn tegen Alzheimer's-HERTOGENBOSCH - Met een druk op de knop onthulde Wim van de Donk, commissaris van de Koning te Brabant, onlangs het onderzoeksinstituut Brain Research Center in 's-Hertogenbosch. Het is de tweede vestiging na Amsterdam. Het instituut doet bij tal van deelnemers onderzoek naar kansrijke medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. De ambitie is de nu nog dodelijke ziekte op te lossen.

"Vandaag is niet het eindpunt, maar het begin van een volgende stap. Over 20 jaar is Alzheimer de wereld uit", zegt dr. Niels Prins, neuroloog en algemeen directeur van Brain Research Center. Het liefst doet hij zoveel mogelijk onderzoeken tegelijk op zoveel mogelijk plekken in de wereld. Prins heeft haast. Hij weet dat met elk onderzoek de oplossing dichterbij komt. "Ik wil snelheid maken, daarom hebben we ook de samenwerking gezocht met innovatieve biotech-bedrijven, de farmaceutische industrie en top-wetenschappers".

Samenwerking JBZ
Als cadeau nam Van de Donk de vlag van Brabant mee. "Want wij zijn trots op jullie!". Hij keek daarbij naar medisch directeur dr. Paul Dautzenberg, die ook als geriater werkt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Brain Research Center werkt nauw samen met dat ziekenhuis, zoals het in Amsterdam samenwerkt met Amsterdam UMC. Het Brain Research Center (BRC) doet actief onderzoek naar oplossingen voor alzheimer – de meest voorkomende vorm van dementie. BRC is een onderzoekscentrum gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek (trials) naar nieuwe medicijnen en behandelingen tegen de ziekte van Alzheimer en andere hersenziekten. Onderzoeken vinden plaats in de vestigingen van BRC te Amsterdam en Den Bosch. Brain Research Center is opgericht in 2009 en is ontstaan vanuit het Amsterdam UMC.

Alzheimer de wereld uit
De missie is om alzheimer en andere hersenziekten de wereld uit te krijgen. BRC wordt geleid door neuroloog Dr. Niels Prins. Hij zet zich samen met een zeer ervaren team van artsen, neuropsychologen en verpleegkundigen in tegen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, omdat hij weet dat medicijnonderzoek daarin het verschil kan maken. Een nieuw medicijn doorloopt, na de ontwikkeling in het onderzoekslaboratorium, een lang en zorgvuldig proces voordat het op grote schaal aan patiënten wordt voorgeschreven. Een belangrijke stap in dit proces is het onderzoeken van de effecten van het nieuwe medicijn bij patiënten. Hierbij worden de veiligheid en werkzaamheid onderzocht. De Medisch Ethische Toetsingscommissie en de overheid moeten toestemming geven voor medicijnonderzoeken.

Onderzoek
Patiënten melden zich op eigen initiatief bij het Brain Research Center of worden doorverwezen door de behandelend arts. Het centrum bepaalt of de patiënt kan deelnemen aan een onderzoek. Patiënten worden behandeld met het nieuwe medicijn of met een placebo (niet-actief medicijn). Een onderzoek duurt tussen de 6 en 24 maanden. Tijdens het onderzoek worden de patiënt en zijn of haar partner ondersteund door het team van specialisten (neuroloog, studiecoördinatoren, onderzoeksartsen en neuropsychologen) van het Brain Research Center. Met de tweede vestiging maakt Brain Research Center mogelijk dat deelnemers uit het zuiden van Nederland zich voor onderzoek niet meer hoeven te melden in Amsterdam. De ambitie is om de komende jaren meer vestigingen, verspreid over Nederland, te openen.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?