Logo bosscheomroep.nl
Esther (links) samen met Annet
Esther (links) samen met Annet

Esther staat op tegen kanker: 'Kanker bezorgde niet alleen verdriet'

's-HERTOGENBOSCH - Toen de Bossche Esther Faber (46), single moeder van twee kinderen, te horen kreeg dat ze borstkanker had, stortte haar wereld even in. Ze verloor haar haren, haar borst werd geamputeerd en ze werd doodziek van de narcose. Maar ze vond hierdoor ook een hartsvriendin, gierde het uit met het personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en kwam midden in haar behandeling haar nieuwe liefde tegen. Nu, een jaar later, heeft ze haar laatste chemo gehad, voelt ze zich weer goed en gaat ze weer aan het werk. Daarom wil ze dit jaar afsluiten door op 15 mei tijdens de live tv-show Nederland staat op tegen kanker in 's-Hertogenbosch op te staan tégen kanker en vooral vóór haar nieuwe vriendin Annet, met wie ze deze bijzondere tijd deelde.

Esther: "Nadat ik een plek in mijn borst niet vertrouwde, zat ik binnen no time bij de mammografie en een echo volgde. Toen ik de uitslag kreeg, stortte mijn wereld even in. Je bent je in een klap bewust van je sterfelijkheid. Vooral toen daarna mijn poortwachterklier werd verwijderd, was het spannend. Want hieruit zou blijken of ik uitzaaiingen had of niet. Hoe blij kun je zijn als je te horen krijgt dat het niet is uitgezaaid. Het klinkt misschien gek maar ik voelde mij een echt zondagskindje! Ik kon verder met alleen maar preventieve chemo en hoefde geen bestralingen."

Een amputatie volgt. Die verliep goed, maar Esther moest wel wennen aan haar nieuwe borst, in afwachting van een prothese. "Dat stukje verwerking en acceptatie is best een dingetje. Ik heb vaak in de spiegel gekeken, een traantje gelaten en er vervolgens weer erom lachen. Het ziet er per slot van rekening even niet uit, maar gaat goed komen!" En dat is een tekenende reactie voor de positieveling. "Tijdens zo'n slechte B-film waar je in belandt, gebeuren er ook een hele hoop mooie dingen! Je krijgt enorm veel steun van familie, vrienden, collega's, kennissen en mensen die hetzelfde is overkomen. En de mensen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis waren fantastisch! Ik kon alles aan ze vragen, had een vast aanspreekpunt en velen beschikten over een flinke dosis humor. De mensen om mij heen hebben het eigenlijk erger ervaren dan ikzelf."
Daarbij kwam ze bij een van haar eerste afspraken Annet tegen. Een vrouw waar ze ooit eens mee had samengewerkt. "Tot mijn schrik was ook zij gediagnostiseerd met borstkanker. We hadden meteen een band en konden alles met elkaar delen. Ze vertelde dat haar vader net een maand eerder was overleden en dat ze daar natuurlijk ook nog verdriet van had. We hebben samen aan de chemo gezeten, huilden samen, maar we hebben ook enorm gelachen. Dat heeft ons er doorheen geholpen."

Naast een waardevolle vriendin, liep Esther halverwege haar behandeling ook een nieuwe liefde tegen het lijf. "Het was een speciaal jaar, maar dankzij nieuwe ontwikkelingen ben ik niet zo ziek geweest als ik had verwacht. Ik kijk ernaar uit weer het normale leven op te pakken en rond het jaar af door op 15 mei weer te gaan werken én door in het menselijk lint te staan van Nederland staat op tegen kanker. Ik sta daar niet alleen voor mezelf, maar ook voor Annet. En sámen met Annet."

Wil je net als Esther en Annet in het lint komen staan op 15 mei voor jezelf, of om een ander te eren of te steunen? Schrijf je in op www.kwf.nl/nlstaatop.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?