Logo bosscheomroep.nl
Er is ook volop muziek tijdens het Antishit Fest. Foto: Roel van der Aa
Er is ook volop muziek tijdens het Antishit Fest. Foto: Roel van der Aa (Foto: Roel van der Aa)

Genieten van sport, muziek en kunst tijdens Antishit Fest

's-HERTOGENBOSCH - Artiesten uit diverse werelddelen, waaronder Amerika, Australië, Azië en Europa, komen speciaal voor het Antishit Fest op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei naar 's-Hertogenbosch. Sporters, muzikanten en kunstenaars ontmoeten elkaar in de underground subcultuur van punkrock, hardcore, kunst en skateboarding. De programmering is gericht op jong en oud, festival- en poppodiumbezoeker en vindt plaats op drie locaties: Willem Twee, World Skate Center en Bossche Brouwers.

Door Astrid Berkhout

Antishit Fest is het eerste festival in 's-Hertogenbosch dat vanuit de internationale skateboard-scene is opgezet en waarin sport, kunst en muziek even sterk zijn vertegenwoordigd. Initiatiefnemers en programmeurs van Antishit Fest zijn Helmer Lathouwers en Casper Herselman. Lathouwers is programmeur, muzikant, componist & sounddesigner. Hij speelde in de Bossche punkband 'Undeclinable Ambuscade' en is tegenwoordig zanger en gitarist van Camp High Gain. Herselman is grafisch ontwerper en eigenaar van de Bossche ontwerpstudio ATTAK. Hij heeft diverse (solo)tentoonstellingen gehad waardoor zijn werk wereldwijd te zien is geweest, o.a. in de Amerikaanse skatescene (ontwerp prints skateboards en -kleding). "Als platform bestaat Antishit al langer", vertelt Herselman. "De afgelopen jaren hebben we al wat kleinere events georganiseerd in Willem Twee en World Skate Center. Daar kregen we zo'n goede respons op dat we er meer mee wilden doen. Dankzij subsidie vanuit het pop-up fonds van de gemeente kunnen we het nu groter aanpakken in de vorm van een festival."

Bundeling van disciplines
"Wat ons onderscheidt, is de bundeling van disciplines. We proberen alles samen te brengen. Misschien kom je eigenlijk voor een optreden van je favoriete band, maar maak je en passant voor het eerst kennis met het skateboarden of word je verrast door een tentoonstelling. We laten ons qua sfeer inspireren door de druk bezochte Klub Koe avonden en het Popwerk van vroeger, en kiezen daarbij voor een frisse, eigentijdse vorm. We willen een event neerzetten waar je sowieso met plezier naar toe gaat - ook als je niet per definitie van deze specifieke sport, kunst of muziek houdt - omdat de programmering zo breed is. Er is letterlijk voor ieder wat wils. Het skateboarden en de bijbehorende cultuur vormen echter de basis van het Antishit Fest."

Een podium bieden
"We willen ook een beetje prikkelen. We hebben kunstenaars, waaronder de Amerikaan Jimbo Phillips en de Japanner Hirotton, gevraagd om speciaal werk te maken dat wordt geëxposeerd tijdens het festival. Sommigen hebben traditionele skateboard ontwerpen gemaakt, terwijl anderen een politiek statement maken en zich bijvoorbeeld uitspreken over het feit dat skaten vanaf 2020 een Olympische sport wordt. Ook dat podium willen we graag bieden." Zeefdrukken van de werken zijn gedurende het festival in beperkte oplage te koop.

Eindeloze mogelijkheden
Op zaterdag komen de Nederlandse Olympische Skateboard selectie en Lars Stout (Nederlands Kampioen Vert) demonstraties geven. 's-Middags is de toegang gratis en kan iedereen aan de 'best trick' wedstrijd deelnemen. Verder maken op vrijdag en zaterdag circa 20 bands (zowel gevestigde namen als jong talent) hun opwachting, waaronder First Blood uit de Verenigde Staten, het Engelse Wonk Unit, Blowfuse uit Barcelona en de nieuwe Nederlandse allstar punkrock karaokeband Drunk-O-Rama's. "Ik kijk speciaal uit naar het optreden van de Drunk-O-Rama's tijdens de afterparty bij Bossche Brouwers op zaterdag. Het is een band die covers speelt van de ooit populaire Punk-O-Rama compilaties en bestaat uit muzikanten die elkaar speciaal voor deze avond hebben gevonden. Het is een groot experiment en wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten." Wat zijn de ambities voor de toekomst. "We streven niet zozeer naar groei, wel naar verbreding. Denk aan dwarsverbanden met o.a. theater, custom cars en andere extreme sporten. De mogelijkheden zijn eindeloos!"

Op vrijdag 10 mei start het programma om 19.00 uur in Willem Twee. Op zaterdag 11 mei begint het programma in World Skate Center om 13.00 uur. Toegang: Uiteenlopend, van gratis tot 30 euro. Tickets en info: www.antishit.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?