Logo bosscheomroep.nl
Ongetwijfeld is er ook dit jaar weer een spectaculaire finale. Foto: Peter van Hoof
Ongetwijfeld is er ook dit jaar weer een spectaculaire finale. Foto: Peter van Hoof

Zesde editie Taptoe 's-Hertogenbosch: een fraai staaltje muziek en show

's-HERTOGENBOSCH – Op zaterdagavond 18 mei 2019 vormt Stadion De Vliert één grote muzikale arena tijdens de zesde editie van de Taptoe 's-Hertogenbosch. Ook deze keer is de top van de show- en marchingbands van de partij om samen een fantastische muzikale show neer te zetten.

Door Astrid Berkhout

Het was Drumfanfare Amantius 's-Hertogenbosch die in 2009 geleden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan de Taptoe 's-Hertogenbosch voor het eerst organiseerde. Dit mede geïnspireerd door de Nationale Taptoe, een van de meest vooraanstaande militaire taptoes in de wereld, die eerder in 's-Hertogenbosch plaatsvond maar uiteindelijk naar Rotterdam ging. "Wij sprongen in dat gat", aldus Leon La Haije, voorzitter van stichting Taptoe 's-Hertogenbosch. "We wilden ons echter wel duidelijk onderscheiden, o.a. door de locatie, het stadion van FC Den Bosch. Bovendien voegden we een 'street parade' toe aan het event, waarbij de deelnemende orkesten door het historische centrum trok. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het bleef bij iets eenmaligs, het was onze manier om iets terug te doen voor de stad. Het bleek echter zo'n overweldigende succes dat we het wel moesten continueren. We besloten het voort te zetten als een tweejaarlijks evenement."

Anders dan anders
De Taptoe 's-Hertogenbosch wordt inmiddels gedragen door de stad. Dit jaar is het wel even anders dan anders. "Omdat de grasmat in het stadion in juni wordt vervangen, hebben we de datum een maand moeten vervroegen. Dat is niet ideaal omdat er in mei al zo veel evenementen zijn. We kunnen dan ook niet terecht op de Parade, aangezien er al een ander event plaatsvindt op deze locatie. Daarmee komen de Street Parade en de Parade Presentatie te vervallen. We gaan ons uiterste best doen om iets bijzonders te doen tijdens de finale, naast de bekende vuurwerkshow waarmee we afsluiten. Wat het precies gaat worden, houden we nog even voor onszelf."

Het programma
In totaal doen deze editie (inclusief Amantius) 7 korpsen mee: Showband Juliana uit Amersfoort, Kamper Trompetterkorps uit Kampen, Marchingband DVS uit Katwijk, Show- & Marchingband Exempel uit Empel, Drum- & Showfanfare Advendo uit Sneek en Show- & Marchingband K&G uit Leiden. "Het is de 'crème de la crème' van de Nederlandse show- en marchingwereld." Nieuw dit jaar is het feit dat de stageband van Amantius om 18.00 uur het publiek vóór het stadion alvast opwarmt, onder het genot van een hapje en een drankje. Dit wordt gevolgd door een optreden van de Feestbende uit Cromvoirt, die tevens de pauzes opluistert. Om 19.00 uur zal Jong Amantius haar nieuwe show presenteren. "Ook Amantius zelf heeft een nieuwe show. Om 19.15 uur gaat de Taptoe echt van start."

Vol ambitie
De Taptoe wordt voor het eerst aan elkaar gepraat door Bosschenaar Frank Willems: "Het lijkt me leuk om gastheer/speaker te mogen zijn van de Taptoe en hiermee een bijdrage te leveren aan dit geweldige muzikale spektakel." Hoe ziet de toekomst van de Taptoe 's-Hertogenbosch er uit? "Er zijn nog volop wensen. Toen we 10 jaar geleden begonnen, waren we uniek in wat we deden. Inmiddels wordt onze formule volop gekopieerd. We zijn zo ambitieus dat we voorop willen blijven lopen, dus we blijven vernieuwen. Over 2 jaar zal dan ook een grote verandering plaatsvinden. We zullen de tijd hard nodig hebben om uit te voeren wat we voor ogen hebben."

Kaarten zijn er vanaf 10 euro, zie: www.taptoe-shertogenbosch.nl.


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?