Logo bosscheomroep.nl
Alle finalisten van Make Noise for Freedom 2019. Foto: Koektrommelstudio, Lieselotte Pennings
Alle finalisten van Make Noise for Freedom 2019. Foto: Koektrommelstudio, Lieselotte Pennings (Foto: Lieselotte Pennings)

Make Noise for Freedom op Bevrijdingsfestival Brabant

's-HERTOGENBOSCH – 'Make Noise for Freedom', onder die naam wordt er sinds enkele jaren een wedstrijd georganiseerd voor het Bevrijdingsfestival Brabant. Jonge muzikanten, die de wereld iets te zeggen hebben, kunnen hieraan deelnemen. De zes finalisten van dit jaar zullen tijdens het festival optreden op de Noord-Zuidstage. De winnaar krijgt volgend jaar zijn of haar eigen podiumplek.

Door Megan Hanegraaf


Wekenlang hebben de talenten zich individueel of met hun band bezig gehouden met de voorbereidingen voor dit spannende moment: hun (eerste) optreden op Bevrijdingsfestival Brabant. Maak kennis met de zes kanshebbers en moedig ze aan op bevrijdingsdag.

Killed by Martians
Killed by Martians bestaat uit het trio Koen van Zutven (22), Bram Kanters (21) en Jules Kaandorp (21). "Muziek betekent voor ons genieten in wat je doet en het gevoel dat muziek met zich meedraagt", aldus de band. Hun muziekgenre omschrijven de jongens zelf als rock, mede door de invloeden die ze hebben uit Queens of the Stone Age, Triggerfinger en Foo Fighters. In hun vrijheidsnummer zingen ze over de reis van een jonge bootvluchteling die in een opvangkamp in Calais terecht komt. (Tijd: 12:45 – 13:00 uur)

Spelfout
Spelfout is een Nederlandstalige band met alternatieve muziek in de smaken rock, rap en pop. Zangeres Dominique Aberkrom en rapper en gitarist Johan van Bommel worden muzikaal ondersteund door Tijn van der Kooij op de bas en Jonah Kuiters op de drums. De leden omschrijven Spelfout als 'ietwat theatraal maar altijd vermakend'. Met vleugjes humor en theater nemen de bandleden je mee op een avond van lachen, dansen en denken op manieren die je misschien nog onbekend zijn. "Altijd ondersteund door rockende geluiden. Want: als je de regels volgt, speel je het Spel Fout", aldus de band. (Tijd: 12:45 – 13:00 uur)

Hoghead
De bandleden van Hoghead zijn basgitarist Niels Kwist (22), gitarist en zanger Arjan Shojaei (19), lead zanger Rinem Wigman (22) en drummer Dion Leenaerts (23). Waarom de jongens meedoen aan Make Noise for Freedom? "We willen op deze manier laten horen waar wij mee bezig zijn, wat ons bezighoudt en wat onze moeilijkheden zijn", aldus de band. "Verder zijn we benieuwd waar we staan in vergelijking met andere acts, zodat we nog meer kunnen leren en doorgroeien tot een sterkere band. Toen we zagen dat je een plekje op Bevrijdingsfestival Brabant kon winnen waren we gelijk verkocht en schreven we ons in." Op het festival zullen zij hun zelfgeproduceerde vrijheidslied Equally Equal spelen. De titel komt naar aanleiding van het thema van dit jaar: "in vrijheid kiezen". Volgens de zangers speelt gelijkheid speelt een grote rol in vrijheid. Daar gaat hun lied over: "Niemand heeft de vrijheid om te kiezen wie hij of zij is, maar iedereen zou wel de vrijheid moeten hebben om zich daar niet druk over te hoeven maken. Dit gaat helaas niet altijd goed in dit land en wij vinden dat dit ondertussen beter kan", vertelt een van de bandleden. (Tijd: 13:00 - 13:15 uur)

Kyra Antoni
De 17-jarige Kyra Antoni is de enige solofinalist dit jaar. Ze schrijft al jarenlang liedjes over alles wat haar bezighoudt. Ze heeft zich voor de tweede keer ingeschreven voor Make Noise for Freedom. "Door mijn deelname vorig jaar ben ik in contact gekomen met geweldige mensen. Hierdoor ben ik een stukje zekerder geworden van mijn muziek(kwaliteiten)", legt ze uit. Door haar deelname dit jaar wil ze nog meer ervaring op doen. Ter ere van Make Noise for Freedom schreef ze het vrijheidsliedje 'Nachtmerrie'. "Het gaat over een iemand die het gevoel heeft dat hij (nog) in de oorlog leeft. Diegene wil dat die oorlog stopt; hij wil vrede. Maar de oorlog is al lang voorbij. Het is een trauma: een nachtmerrie", legt de zangers uit. Op de vraag waarom mensen moeten kijken zegt ze: "Niks moet, je hebt de vrijheid om zelf te kiezen. Uiteraard is iedereen van harte welkom". (Tijd: 14:15 - 14:30 uur)

Morning Dawn
Dennis Sluijter (21), Youri Vis (21), Koen van der Zanden (21) en Ruben Roelsma (23) vormen samen de band Morning Dawn. Met hun alternatieve rock willen ze muziek maken die een gevoelige snaar raakt, maar vooral het publiek na laat denken over het feit dat er na regen zonneschijn komt. "Wij doen mee aan Make Noise for Freedom omdat we graag onze bijdrage willen leveren aan deze viering en samen het gevoel van vrijheid delen", vertellen ze. Dat doen de heren met hun vrijheidsnummer, die ze spelen op het festival. "Het liedje gaat over het gemis en de gevolgen die de families hebben als hun vader of partner mee moet met de verzetsstrijders", zegt een van de bandleden. (Tijd: 14:30 – 14:45 uur)

Silver Kiwi
De 19-jarige Iris van Meurs, Sven Nouwens, Geert Provoost en de 18-jarige Cillian van der Staak spelen gezamenlijk in de band Silver Kiwi. Met hun mix van punk en blues rock willen de leden hun creatieve passie uiten. Tijdens het festival doen zij dat met hun zelf geschreven liedje. "Ons lied gaat over dingen die de samenleving van je verwacht, zonder dat je daar zelf voldoening uit haalt", vertellen de leden. "In het lied leer je jezelf daar uiteindelijk van te verlossen en op deze manier je persoonlijke vrijheid te vinden." (Tijd: 14:45 - 15:00 uur).

Het Bevrijdingfestival Brabant vindt plaats op 5 mei, Pettelaarse Schans 1. Het festival duurt van 12:30 tot 23:30 uur. Entree: gratis. Voor het hele programma van het Bevrijdingsfestival: www.bevrijdingsfestivalbrabant.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?