Logo bosscheomroep.nl
Lennart Vonk in zijn eigen Tiny House
Lennart Vonk in zijn eigen Tiny House

Een eigen huis bouwen, doe je niet zomaar even

'Alleen had ik het nooit voor elkaar gekregen'

's-HERTOGENBOSCH - Afgelopen september begon Lennart Vonk aan de bouw van zijn eigen Tiny House op Minitopia. Onlangs plaatste hij het bouwpakket dat hij in een aangrenzende loods ontwierp in één dag op het terrein van Minitopia. In mei hoopt hij helemaal klaar te zijn met de afwerking en weer wat meer tijd te hebben om ook met andere dingen bezig te zijn. Want een huis bouwen dat doe je niet zomaar even, weet Lennart ondertussen.

Door Lesha Bosman

"Het is een gigantische uitdaging om vanaf niets en zonder ervaring een huis te bouwen", vertelt Lennart in zijn eigen woning. "De ombouw van het huis staat inmiddels maar er moet nog best wat gebeuren. De plek waar de voordeur komt wordt nu nog afgesloten met een stuk zeil en de nok van het dak is tijdelijk afgesloten tot het glas geleverd wordt om de koepel af te maken. "Uiteindelijk wil ik vanuit mijn bed naar de sterren kunnen kijken. Maar dat zal nog even moeten wachten. Ik zit er af en toe best even doorheen. Bijna al mijn energie gaat op aan de bouw van mijn huis terwijl ik ook nog een studie Toegepaste Biologie volg. Nu er privé ook een aantal dingen spelen, merk ik dat ik even tijd nodig heb om orde op zaken te stellen. Gelukkig steunt Zayaz, mede-initiatiefnemer van het project, me waar ze kunnen. Ze hebben me op dit moment even ontlast met mijn administratie. Want wat komt er een hoop administratie kijken bij de bouw van een huis. Dat had ik niet zien aankomen."

Ontwerp
Het Tiny House van Lennart is een tienhoek met een diameter van zes meter. Een eigen ontwerp, uitgewerkt samen met een vriend die net is afgestudeerd aan de Design Academy. "We hebben samen uitgedokterd wat we aan materialen nodig zouden hebben en hoe het huis als bouwpakket ontworpen moest worden. Dat maakte het ontwerpproces ook tot een extra uitdaging. Alles moet in één dag opgebouwd kunnen worden. Uiteindelijk is dat ook gelukt. Samen met zo'n dertig man zijn we om acht uur in de ochtend begonnen met bouwen. Om 24.00 uur waren we klaar. Die eerste nacht heb ik in mijn huis geslapen en dat was fantastisch. Aan ieder schroefje zit een herinnering. En er hebben zoveel mensen meegewerkt. Alleen was me dit nooit gelukt. Wat ben ik dankbaar voor al die hulp."

Prioriteiten stellen
"Ik leer enorm veel van dit project en dat vind ik geweldig", verduidelijkt Lennart. "Ik leer prioriteiten stellen en keuzes maken. Zo ben ik, als voormalig kraker, nog heel lang verbonden geweest aan de woongroep van de Pastorie van de Catharinakerk. Ik voelde me erg verantwoordelijk voor het pand en de huidige bewoners. Nu het door middel van anti kraak goed geregeld is, heb ik bewust afstand genomen. Een huis bouwen is een soort weerspiegeling van het leven met zijn ups en downs. Ik heb een les geleerd die ik mijn leven niet meer zal vergeten. Waar ik over vijf jaar sta, weet ik niet. Maar klein en flexibel wonen dat past heel goed bij me. Mijn motto is dat hoe meer spullen je bezit, hoe meer verantwoordelijkheid en stress dat oplevert. Hoe minder bezittingen, hoe meer vrijheid."

Helpende hand
"Op dit moment ben ik heel hard op zoek naar een allround klusjesman die zelfstandig kan werken. Er moet nog een keuken in, een badkamer, een toilet en een vide. Daarnaast moet de schil van het huis nog gemaakt worden en het terras buiten worden aangelegd. Ik heb dus nog genoeg te doen. Maar nu eerst even een paar dagen weg om tot rust te komen. En dan met frisse moed er weer tegenaan." Voor meer info, mail naar lenvonk@hotmail.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?