Logo bosscheomroep.nl
De Bossche jongeren van studentenvereniging Ichtus
De Bossche jongeren van studentenvereniging Ichtus

Christelijke studentenvereniging Ichtus dient de stad

's-HERTOGENBOSCH - Ruim twintig studenten van de christelijke studentenvereniging Ichtus organiseerden het project Ichthus Interaction, een initiatief waarbij studenten erop uit gaan om de stad te dienen. "In ons geloof moeten we er zijn voor onze naasten en anderen helpen waar nodig. Daarom helpen wij organisaties die iets goed doen voor de medemens", aldus Nelleke Otte, de Bijbelcommissievoorzitter van Ichtus.

Door Megan Hanegraaf


De christelijke studentenvereniging uit 's-Hertogenbosch bestaat al 34 jaar. Wekelijks komen de leden bij elkaar om een kringavond te houden, samen te eten, God te zoeken en – zoals bijna alle studenten doen – biertjes te drinken in hun stamcafé Café Bar le Duc. Drie avonden per jaar zullen de leden bij elkaar komen voor het Ichtus Interaction project. Dat doen zij in samenwerking met de maatschappelijke organisatie Mooi Zo, Goed Zo.

Eerste editie
Op dinsdagavond 23 april zetten de Ichtusstudenten zich voor de tweede keer in tijdens het project. Voorheen deden de studenten van Ichtus afwasacties in verschillende Bossche studentenhuizen. Ondertussen vertelden zij over het christelijke geloof. "Tegenwoordig hebben de meesten een afwasmachine, waardoor ons werk overbodig werd", legt Otte uit. "Daarom bedachten we vorig jaar Ichtus Interaction."

De eerste editie vond begin vorig jaar plaats. Tien studenten gingen destijds buiten hun comfortzone door een avond te leven als zwerver. "We moesten alles inleveren, behalve onze kleding, schoenen en bril. We moesten gedurende de avond alle belangrijke basisbehoeften verzamelen zoals water, eten, slaapspullen, toiletpapier, geld en brandstof", aldus Otte. "Het was veel moeilijker dan gedacht. Sindsdien kijk ik heel anders naar daklozen."

Help de armen
Dit jaar was de projectdag een stuk minder heftig voor jongeren. De avond begon met een gezamenlijke maaltijd in de Evangelische gemeente Parousia kerk. Vervolgens bezochten de studenten, verdeeld in twee groepen, twee locaties: de kledingbank en de stichting Gefeliciflapstaartbox. "Bij de Kleding- en speelgoedbank aan de Kooikersweg ging de eerste groep studenten kleding en speelgoed sorteren. Ondertussen kregen we legden de vrijwilligers van alles uit over het werk van de Kleding- en speelgoedbank", vertelt Otte.

De andere groep studenten bracht de avond door op de Peoldonkweg, bij stichting Gefeliciflapstaartbox. Ze helpen mee de vrijwilligers bij het samenstellen en inpakken van verjaardagspakketten. Deze pakketten zijn voor kinderen uit een gezinnen die het financieel niet breed hebben. Volgens de vrijwilligers blijven jaarlijks maar liefst zeshonderd kinderen in 's-Hertogenbosch 'ziek' thuis, omdat ze geen traktatie kunnen verzorgen voor hun klasgenootjes. Door de pakketten van Gefeliciflapstaartbox kunnen de kinderen toch iets lekkers trakteren op school of thuis hun verjaardag vieren ondanks de financiële situatie van het gezin.

"Het is heel fijn om organisaties te helpen en zo iets goeds te doen voor je naasten. De klanten van zowel de kleding- en speelgoedbank als de Geflicififlapstaartbox, zijn altijd enorm dankbaar en enthousiast. Dat maakt deze avond voor ons zo dienbaar.

Meer info: www.ichthussh.nl of info@ichthussh.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?