Logo bosscheomroep.nl
Duurzaamheid door de ogen van jongeren
Duurzaamheid door de ogen van jongeren

Koning Willem 1 College studenten organiseren expositie bij Babel

Duurzaamheid door de ogen van jongeren

's-HERTOGENBOSCH – Ruim veertig studenten van het Koning Willem 1 College presenteren komende weken beeldend werk rondom het thema duurzaamheid. De expositie, genaamd 'Duurzaamheid door de ogen van jongeren' is tot en met 22 mei te bezichtigen bij Babel nummer 74.

De studenten komen vanuit zogenoemde Media, Art en Performance opleidingen. Daaronder vallen onder meer fotografie, film, theater en mediavormgeving. Een van de studenten is de 20-jarige Esmee Wutun. Zij volgt de opleiding fotografie. "Het organiseren van een expositie was de opdracht vanuit het 'productiehuis'. Dat is een vak op school, waarbij opdrachtgevers vanuit het bedrijfsleven ons een project toewijzen", legt Wutun uit. "Waterschap Aa en Maas heeft de opdracht voor de expositie gegeven."

Organisatie
De jongeren kregen zowel begeleiding vanuit school als van Waterschap Aa en Maas. Die begeleiding bleek wel nodig tijdens het project. "We waren heel erg vrij in wat we mochten maken. Daardoor vond ik het lastig om te beginnen aan de opdracht", aldus de studente. Daarnaast bleek het organiseren van de expositie ook veel lastiger dan gedacht. "Er komt veel meer bij kijken dan ik vooraf had gedacht. We moesten alles zelf regelen zoals de materialen, subsidie, locatie, pr materiaal en een planning voor het op- en afbouwen."

De plastic soep
In groepjes van vier lieten de jongeren zich inspireren door vragen als: "Welke reis maakt rommel? Hoe bouwen jongeren duurzaam? en Wat speelt zich af onder water?" Wutun en haar drie medestudenten hebben zich de afgelopen 18 weken gebogen over het sub onderwerp 'de plastic soep': "De eerste weken hebben we heel veel onderzoek gedaan naar het onderwerp. Vervolgens hebben we een bezoek aan de waterschappen gebracht om meer duidelijkheid te krijgen."

De enige vereiste, vanuit school, was dat de studenten iets moesten maken binnen hun eigen vakgebied. "Ik heb vier foto's gemaakt rondom de plastic soep. Op elke foto staat een deel van het lichaam ingewikkeld in vershoudfolie. Op deze manier wil ik de abstracte manier tussen het water en mens laten zien", aldus de fotografiestudente. "Het vierluik is vrij abstract, dus je moet wel even kijken wat er op de foto staat. Ik hoop dat mensen hierdoor iets langer bij het probleem stilstaan." Naast het vierluik van Wutun zijn er nog tal van producties. Zo zijn er onder meer minidocumentaires, fotoreportages, animaties en installaties gemaakt.

Tijdens de bezoekersuren zullen de studenten afwisselend aanwezig zijn bij Babel. "We proberen de bezoekers te begeleiden in de route en indien gewenst uitleg geven", aldus Wutun.

De expositie is van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur bij Babel aan Hinthamerstraat 74 te bezoeken. In de avonden en in het weekend is het gebouw wisselend geopend. Entree: gratis.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?