Logo bosscheomroep.nl
Een deel van het wielrennersteam bij de overhandiging van het bevrijdingsvuur. Foto: Gérard van Kessel
Een deel van het wielrennersteam bij de overhandiging van het bevrijdingsvuur. Foto: Gérard van Kessel

Programma 75 Vrijheid 's-Hertogenbosch in hoofdlijnen gereed: 'Doe vooral mee!'

's-HERTOGENBOSCH – 's-Hertogenbosch maakt zich op voor 75 jaar vrijheid. Van zondag 20 tot en met zondag 27 oktober 2019 wordt dit uitgebreid herdacht en gevierd, met een bijzondere historische aftrap op donderdagavond 17 oktober 2019. Inmiddels is het programma in hoofdlijnen gereed. Als opmaat naar de festiviteiten gingen onlangs de gemeenteraad en het college, gelijktijdig met een wielergroep van 25 ambtenaren van de gemeente 's-Hertogenbosch, naar het land van onze bevrijders, Wales, om het bevrijdingsvuur op te halen. Na een meerdaagse fietstocht van bijna 650 kilometer werd door de wielrenners het bevrijdingsvuur naar de Sint-Janskathedraal gebracht, waar het blijft branden tot en met de herdenking in oktober 2019. Op zaterdag 4 mei, de Dodenherdenking in 's-Hertogenbosch, is het vuur onderdeel van de herdenking in de Grote Kerk en in de Casinotuin.

Door Astrid Berkhout

Suzanne Bruijstens en Thijs Winthagen van de gemeente 's-Hertogenbosch grepen maar al te graag hun kans om mee te doen aan deze unieke wielertocht, die de beeldende naam 'Van draak tot dragon' kreeg. Allebei hebben ze wielrennen als hobby maar deze 'monstertocht' vergde toch wel intensieve voorbereiding, trainen in weer en wind... Het was het uiteindelijk echter meer dan waard. "Het was een fantastische ervaring, in vele opzichten", vertelt Suzanne enthousiast. "Sowieso door de afstand, de vele erg steile hellingen - tot 18%! - en het weer, met aardig wat regen en kou. Daarnaast was de sfeer in de groep supergoed." Thijs vult aan: "Het was zwaar, mooi en heel bijzonder. Als je 5 dagen alleen maar fietst door onbekend land doet dat wat met je waarneming. Ik had het niet willen missen."

Memorabele momenten
Onderweg waren er genoeg memorabele momenten. Voor Suzanne waren dat er vele: van het overweldigende afscheid bij het vertrek tot de indrukwekkende ceremonie bij de 's-Hertogenbosch Stone in Pontypridd en de ontlading bij de terugkeer in 's-Hertogenbosch. Thijs: "Op de laatste dag in Cardiff liep ik in alle rust door de stad en klonk opeens 'Brothers in arms' van The Dire Straits op de achtergrond. Ik dacht: Hier komt alles samen, nu snap ik dit nummer, dat gaat over de waanzin van de oorlog. Als alle mensen één zijn, waarom zouden we elkaar dan aanvallen? Door de lange, natte, barre tocht kwam dat inzicht. Daarom is het goed te herdenken." De fietstocht heeft beiden ook persoonlijk veel gebracht. Suzanne: "Naast een onvergetelijke ervaring toch ook wel een overwinning op mezelf. Ik had nooit gedacht dat ik dít kon. Soms het afzien en dan tóch het doorzetten en het uiteindelijk halen. Daarnaast een bijzondere band met de groep die is mee geweest." Thijs sluit zich daar volledig bij aan: "Een belangrijke les: Een mens kan afzien, maar hij kan niet zonder vriendschap."

Ter ere van de oorlogsgeneratie
Het programma in hoofdlijnen voor 75 jaar Vrijheid 's-Hertogenbosch is tot stand gekomen met inzet van alle kernen. Vanwege de historische context heeft ook Geffen zich aangesloten. Het programma volgt in feite de bevrijdingsroute die de 53rd Welsh Division in de slag om 's-Hertogenbosch heeft afgelegd. De aftrap vindt dan ook plaats in Vinkel (20 oktober), waarna Geffen (21 oktober), Nuland (22 oktober), Rosmalen (23 oktober) en 's-Hertogenbosch gecombineerd met Empel en Engelen/Bokhoven (24 tot en met zondag 27 oktober) volgen. "We zijn ons er terdege van bewust dat het de laatste keer is dat we nog een aansprekend deel van de oorlogsgeneratie - de mensen die het nog min of meer bewust hebben meegemaakt - bij een lustrumviering in ons midden hebben", vertellen Nicolette Meeuwsen en Jan de Wit van de projectorganisatie van de gemeente 's-Hertogenbosch. "Om die reden gaan we hen er heel nadrukkelijk bij betrekken. Hetzelfde geldt voor de enkele nog levende bevrijders van de 53rd Welsh Division, de eenheid die eind oktober 1944 de opdracht kreeg dit gebied te ontzetten van vijandelijke troepen. Voor Wales en de divisie is dit de meest succesvolle slag geweest en mede om die reden is in 's-Hertogenbosch in 1952 het enige Welshmonument op het continent geplaatst, ter nagedachtenis van alle gevallen Welshsoldaten in de Tweede Wereldoorlog. Dit alles heeft in de loop der jaren geresulteerd in een bijzondere relatie tussen 's-Hertogenbosch en Wales. We willen die historische route op zondag 20 oktober graag nog één keer een plaats geven als blijk van waardering voor wat de bevrijders hebben gedaan."

Oproep
Verschillende Bossche musea hebben zich eveneens al aangesloten bij het herdenkingsprogramma. Ook de muziek- en theaterproductie Tussen Hoop & Stenen maakt er onderdeel van uit. "We staan verder open voor alle ideeën van onze inwoners. Wij kijken graag of het mogelijk is deze te realiseren, dus we roepen iedereen op om zich bij ons te melden. Voor de zomer willen het programma helemaal rond hebben zodat we het in september bekend kunnen maken." Aanmelden bij kabinetszaken@s-hertogenbosch.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?