Logo bosscheomroep.nl
Robert Hafkenscheid (manager beheer & onderhoud) en Wesley Libregts (sluismeester) van de gemeente 's-Hertogenbosch hebben hun nieuwe collega verwelkomd met Bossche Bollen, Foto: Peer Reede
Robert Hafkenscheid (manager beheer & onderhoud) en Wesley Libregts (sluismeester) van de gemeente 's-Hertogenbosch hebben hun nieuwe collega verwelkomd met Bossche Bollen, Foto: Peer Reede

Nieuwe bijzondere brugwachter voor Bossche Hinthamerbrug

'Een klein huisje naast een brug, dát wilde ik'

's-HERTOGENBOSCH – Het brugwachtershuisje bij de Hinthamerbrug in 's-Hertogenbosch heeft sinds kort weer een brugwachter. En wel een heel bijzondere. De pop Teus is brugwachter in hart en nieren en tot vorige maand werkzaam op 'zijn' Prins Hendrikbrug in Dordrecht. Het wel en wee van de populaire pop is te volgen op zijn Facebookpagina met inmiddels ruim 1.800 volgers.

41 jaar bediende Teus de brug in Dordrecht. Ook toen in 1996 werd overgegaan op centrale brugbediening bleef hij op zijn post. De bijzondere brugwachter gelooft niet in camera's en bediening op afstand. "Je moet er met je neus boven opzitten", aldus Teus. "Kijk maar naar wat er vorig jaar in Zaandam is gebeurd. Als brugwachter heb je te zorgen dat het allemaal soepel en ordelijk verloopt op de brug. Dat ga ik nu ook op mijn nieuwe stek in 's-Hertogenbosch doen."

Tweede carrière
Om na zo veel jaar van brug te veranderen, vergt nogal wat moed van de 67-jarige. "Ik zie het als een tweede carrière. De Hinthamerbrug is een pracht van een brug. De nieuwigheid zit er voor mij natuurlijk in dat ik voor het eerst ook een sluis onder mijn hoede krijg."Teus kijkt vooral uit naar de gezellige kanten van het brugwachtersvak. "Een kletspraatje met de bootjesmensen en buurtbewoners is altijd leuk. Ik weet natuurlijk niet hoe praatgraag de Bosschenaren zijn, maar in Dordrecht was ik een aanspreekpunt voor de hele buurt. Ik ga in elk geval mijn best doen om me hier snel thuis te voelen."

Hond Henk
Teus is overigens niet alleen gekomen, hij heeft zijn hond Henk meegenomen. Volgens het reglement van de gemeente is een hond officieel niet toegestaan, maar Teus stelde het als voorwaarde. "Henk is nog maar een pup, maar ik kan nu al niet meer zonder hem. En ach… geen mens die er op let, toch?" De Dordtenaren hebben Teus met pijn in het hart laten gaan. Een keuze had hij niet, als gepensioneerde mocht hij er niet blijven wonen. "Dat dit er aan zat te komen wist ik natuurlijk al jaren, maar ik heb de gedachte steeds voor me uit weten te schuiven. Veel te laat ben ik uiteindelijk gaan kijken naar wat er zo al te huur is; seniorenflatjes, starterswoningen, eengezinshuizen… allemaal prachtig, maar ik hoef geen kookeiland of ligbad. Een klein huisje naast een brug, dát wilde ik."

De transfer van Dordrecht naar 's-Hertogenbosch is mogelijk gemaakt door Stichting Weeshuisjes i.o. (Imke van Dillen) en het Prins Bernhard Buurtcultuurfonds. Teus vertelt via zijn Facebookpagina 'Brugwachter Teus' over zijn ervaringen, die overigens ook te volgen zijn via de website van www.bosschebrugwachtershuisjes.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?