Logo bosscheomroep.nl
Volop vertier voor jong en oud op Koningsdag 2019. Foto: Wim Roelsma
Volop vertier voor jong en oud op Koningsdag 2019. Foto: Wim Roelsma

Er is weer veel te beleven tijdens Koningsdag 's-Hertogenbosch: 2 Unlimited, Famke Louise, Sidney Samson en meer...

‘s-HERTOGENBOSCH – Op zaterdag 27 april is het weer zover. Dan vieren we met z'n allen de verjaardag van onze Koning Willem Alexander en kunnen alle Bosschenaren genieten van muziek en culturele activiteiten voor jong en oud in de binnenstad. Deze keer kan slecht weer geen roet in het eten gooien want op de Markt - en indien nodig ook op de Parade - wordt een grote tent opgesteld zodat het publiek droog alle optredens op deze locaties kan bijwonen.

Door Astrid Berkhout

Nieuw dit jaar zijn de tenten die worden opgesteld op de Markt en wellicht ook de Parade. "De afgelopen jaren hebben we behoorlijk last gehad van het tegenvallende weer", vertellen Edward Hendrickx en Jan Dirk Vis, beiden al 8 jaar bestuursleden van stichting Koningsdag 's-Hertogenbosch. "Dat willen we deze keer voor zijn. Op de Markt komt een grote tent tegenover het beeld van Jheronimus Bosch te staan, met podium waarop de artiesten kunnen optreden. Op de Parade laten we het afhangen van het weer; bij slecht weer plaatsen we hier een open tent zodat het openbare karakter gewaarborgd blijft. Wat ons betreft voegen we hiermee een nieuwe dimensie toe aan het event." Overigens komt het podium op de Parade gewoon op dezelfde plek te staan als voorheen.

Crowd control
"Je ziet sowieso dat de regelgeving omtrent dit soort evenementen ieder jaar strakker wordt." Terecht ook, want jaarlijks bezoeken gemiddeld zo'n 30.000 tot 40.000 mensen de festiviteiten in de Bossche binnenstad. Het grootschalige karakter maakt dat het nodige geregeld moet worden om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. "Zo staan er deze keer meer bewakers in de Karrenstraat om alles in goede banen te leiden. Ook de komende jaren blijft 'crowd control' een belangrijk aandachtspunt."

Grote namen
Verder is de organisatie van het programma op de Parade aangepast. "In het verleden werkten we hiervoor samen met Pep Events & Media en de kroegen op de Parade zelf. We zijn nu een driejarige samenwerking aangegaan met Top Events uit Eindhoven, voor hen biedt het een kans om zich in te leven in de Bossche markt. Met hun expertise op het gebied van het organiseren van events nemen ze ons het nodige werk uit handen op deze plek zodat wij weer andere dingen kunnen doen. Bovendien kunnen we de beschikbare gelden binnen de Stichting nu meer verdelen over de andere pleinen zodat we ook op die manier weer iets terugdoen voor de stad. Bezoekers profiteren ook van deze nieuwe samenwerking want Top Events heeft een aantal grote namen kunnen contracteren voor de diverse optredens op de Parade, op die manier willen zij hun stempel drukken op de stad."

Muziekprogramma
Die grote namen zijn o.a. 2 Unlimited en Nakatomi, die tijdens de Koningsnacht het podium op de Parade zullen betreden. De opening op Koningsdag is deze keer aan de onder de jeugd populaire Youtuber en zangeres Famke Louise. Maar ook de rest van het programma op Koningsnacht en Koningsdag is meer dan de moeite waard, met o.a. Checkpoint Charlie featuring Jimi Bellmartin, Alice DJ, Roy Donders, Wolter Kroes, René Schuurmans en Sidney Samson. De Parade vormt als vanouds het bruisende middelpunt. Verder is er volop live muziek op de Markt en in de Karrenstraat, Uilenburg, Snellestraat en Torenstraat. "Iedere locatie heeft een geheel eigen sfeer en bijbehorende programmering. Er is iets voor iedereen, van 0 tot 88 jaar."

En de rest
Natuurlijk kunnen de kids weer hun overtollige spullen verkopen tijdens de rommelmarkt. Zorg dat je er snel bij bent om een goed plekje te bemachtigen. Je kunt je opstellen aan het Burgemeester Loefplein, de Marktstraat, de Markt en de Hinthamerpromenade. "Koningsdag valt deze keer op een zaterdag dus de winkels zijn gewoon geopend. We doen uiteraard ons best om de overlast voor de winkeliers zo veel mogelijk te beperken." Het hele programma tijdens Koningsnacht en Koningsdag is gratis toegankelijk. "Veel andere steden heffen tegenwoordig toegang op specifieke events. Wij doen dat bewust niet. Iedereen moet in 's-Hertogenbosch van Koningsdag kunnen genieten!"

Het bestuur van stichting Koningsdag 's-Hertogenbosch bestaat uit 7 vrijwilligers die 's-Hertogenbosch een warm hart toedragen en in hun drukke bestaan graag tijd vrijmaken om dit event mogelijk te maken. Nieuwe bestuursleden zijn zeer welkom. "Er is altijd plek voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën." Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@kddb.nl. Het complete programma van Koningsdag is te vinden op www.kddb.nl. Zie ook de advertentiepagina elders in de krant.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?